Hazatért a szlovák mentőcsapat Törökországból

mentőcsapat
Pozsony |

Vasárnap hazatért a Törökországba küldött szlovákiai mentőcsapat, amelynek 12 személyt sikerült kimentenie a fölrengés romjai alól. Közülük öt felnőtt és egy gyermek már túl van az életveszélyen.

A 15 főből álló szlovák mentőcsapatot a Tűzoltó- és Mentőszolgálat (HaZZ), valamint a Hegyimentő Szolgálat (HZS) tagjai alkották. A különítmény hétfőn csatlakozott a törökországi mentési akcióhoz, vagyis közel egy hetet tartózkodtak a katasztrófa helyszínén.

A mentőcsapatot szállító repülőgép vasárnap délután landolt a pozsonyi Milan Rastilav Štefánik repülőtéren. Eduard Heger ügyvezető miniszterelnök és Roman Mikulec ügyvezető belügyminiszter (mindketten OĽaNO) a helyszínen fogadták őket. A kormányfő megköszönte a mentősök segítségét, és kiemelte, nekik köszönhetően sikerült 12 embert kiemelni a romok közül. Hangsúlyozta, a csapat tagjai folyamatosan dolgoztak, szinte aludni sem volt idejük. Mint mondta, rendkívül nehéz körülmények fogadták őket a helyszínen.

„Amikor elküldtük őket, tudtuk, hogy nagyon megterhelő lesz, de a beszámolóik alapján még annál is nehezebb volt, mint amire számítottunk”

– szögezte le Heger.

Mikulec elmondta, a szlovák mentőcsapat az elsők között csatlakozott a nemzetközi mentőakcióhoz, és ezért nagy köszönet jár nekik.

„Folyamatosan kapcsolatban voltam velük. Sokszor nem volt egyszerű eldönteni, hogy folytassák-e az akciót, és ha igen, hogyan. Büszke vagyok rájuk”

– tette hozzá a belügyi tárcavezető.

A mentősök beszámolója alapján rendkívül nehéz körülmények között kellett dolgozniuk, és egyáltalán nem volt magától értetődő, hogy a mentőcsapatból mindenki épségben hazaér

Biztonsági kockázat

Igor Žiak, a mentőcsapat egyik tagja megjegyezte, folyamatosan rögtönözniük kellett a mentési folyamatok során, mert amivel a helyszínen szembesültek, arra nem lehet előre felkészülni.

„Amit a gyakorlatok során megtanultunk, abból itt semmit sem lehetett végrehajtani”

– magyarázta. Továbbá elmondta, állandóan módosítani kellett a terveiket, mert a helyzet óráról órára romlott, biztonsági szempontból is. A földrengés utáni állapotok ugyanis egyre inkább közelítenek a humanitárius válság felé: az 1,7 millió lakossal rendelkező város helyén most hajléktalan emberek állnak, akik éhesek, nincs hol aludniuk és éjjelente fáznak, ez a helyzet pedig hatalmas feszültséghez vezet.

„Megértem őket. Én is ilyen lennék, ha elveszítettem volna a családomat vagy a rokonaimat. De végül már konfliktusok is kialakultak, lövések dördültek el a levegőbe, és a katonaság jelenléte is egyre nagyobb”

– tette hozzá azzal, hogy a romok alól felszínre hozott emberek sincsenek biztonságban, hiszen a mentők és a kórházak állandóan tele vannak, így a túlélésért folytatott harc a mentés után sem ér véget.

Humanitárius segítség

A belügyminisztérium továbbá arról is tájékoztatott, hogy vasárnap reggel a tárca különgépével mintegy 6 tonna humanitárius segítséget szállítottak Törökországba.

„A szállítmány főként élelmiszert és higiéniai eszközöket, valamint egyéb, Törökország által igényelt eszközöket tartalmaz”

– közölte Zuzana Eliášová, a minisztérium szóvivője.

Hozzátette, a következő napokban további szállítmányt indítanak a földrengés sújtotta övezetbe, és szükség esetén naponta akár többször is fordulhatnak a tárca rendelkezésre álló repülőgépei. Eliášová leszögezte, a humanitárius segítségnyújtást az Európai Unióval közösen bonyolítják le, amely a szállítási költségek mintegy 75 százalékát megtéríti a szlovák államnak.

„Szlovákia továbbra is teljes mértékben segítőkész lesz Törökországgal szemben a humanitárius vagy egyéb nemzetközi segítségnyújtás terén”

– jegyezte meg a szóvivő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!