Közélet

GALÉRIA: A rendőrség könnygázt és gumilövedékeket vetett be a tüntetők ellen

Pozsony belvárosában hozzávetőlegesen több mint tízezer ember tüntet a kormányhivatal és az elnöki palota előtt.
Czímer Gábor

2020. november 17. 15:06

Frissítve
tüntetés november 17
- Somogyi Tibor felvétele

19:40

Ez a minta vajon minek indult?

a

a

19:19

Ilyen, ha a gumilövedék eltalál valakit: (Somogyi Tibor felvételei)

a

a

19:15

A demonstráció a parlamentnél de facto véget ért, csak néhány tucat tüntető lézeng már az épület előtti téren.

18:56

A tüntetés végén egy magányos tüntető a "Maďari za Dunaj" rigmusra is rákezdett, de senki nem csatlakozott hozzá.

18:50

A parlament előtti tömeg oszlani kezdett, csak néhányan maradtak az épület előtti lépcsőkön, akik az ĽSNS-es politikusokkal fotózkodnak. A rohamrendőrök sorfala továbbra is a parlament előtt áll.

Néhányan hangosan kiabálnak a felsorakozott rendőrökre.

A tüntetőt mécseseket hagytak a parlament előtti téren.

a

a

18:38

Kotleba már arról beszél, hogy a tüntetést befejezhetik. Erre több petárda is felrobbant, majd pedig a még mindig többezres tömeg elénekelte a szlovák himnuszt.

18:30

A parlament előtt a tüntetés egyik szónoka bejelentette, a ĽSNS korábban őrizetbe vett politikusát, Andrej Medveckýt elengedte a rendőrség. Kotleba bejelentette, hogy Medvecký már velük van.

18:20

A parlament lépcsőjén Milan Mazurek ĽSNS-es poltikus szónokol, aki folyamatosan tájékoztatja a tömeget arról, hogy az őrizetbe vett párttársával éppen mi történik.

18:03

A parlament lépcsőjére is feljitott a tömeg. Az egyik szónok egy hangosbemondóba beszél és azt követeli, hogy engedjék szabadon az őrizetbe vett ĽSNS-es politikust, aki szerinte politikai fogoly.

Bár már sokan hazamentek, a parlament előtt még mindig néhány ezresre tehető tömeg van.

a

17:45

A parlament előtt a tüntetők gyertyákat gyújtanak és petárdákat dobálnak. Az ĽSNS képviselője, Suja Roman Mikulec belügyminiszter lemondását követeli.

A kormányhivatal előtt a rendőrség ismét könnygázt vetett be.

17:16

A tömeg nagyobb része megindult a parlament felé, egy kisebb csoport a kormányhivatal felé tart.

a

17:06

Az utolsó szónok marian Kotleba, aki azt állítja, hogy a rendőrök úgy megverték Andrej Medveckýt, a ĽSNS képviselőjét, hogy az kórházba került. Kotleba felszólította a tömeget, hogy vonuljanak a parlament elé.

17:00

A pozsonyi Hodža téren az óriási tömeg miatt a közúti és a tömegközlekedés is szünetel. A környéken rendőrök irányítják a forgalmat. Romhamrendőröket azonban sehol sem látni, igaz, az elnöki palota hátsó, elkerített részén több busz is parkol.

a

16:38

Lassan besötétedik, de tüntetés még mindig tart. A tömeg a pozsonyi Hodža téren gyakorlatilag megbénította a belváros közlekedését.

a

16:28

A Kommunista Párt elnöke is szónokol, ő is Matovič kormánya ellen beszél. Őt azonban nehányan kifütyülték.

Pozsony egyik központi terét gyakorlatilag megtöltötte a tömeg, akár 10 ezren is lehetnek a demonstrálók.

A résztvevők többségén nincs szájmaszk.

Milan Uhrík (ĽSNS) EP-képviselő is szónokol.

16:07

A Hodzsa téren 8-9 ezer ember van. Egy improvizalt színpadon egy férfi Matovič kormányának lemondását követeli. A szónok szerint a ĽSNS és a Smer politikusai is részt vesznek a megmozduláson. Egy pap a Miatyánk elmondására szólította fel a tömeget. A tömeghez Milan Mazurek, a ĽSNS képviselője beszél.

Elsősorban a kormány ellen tüzelte a tömeget, az államfőt pedig arra szólította fel, tegyen valamit a kormány a Mazurek által elnyomónak tartott intézkedései ellen. 

"Matovič a vírus!" - skandálja a tömeg.

Ján Čarnogurský is szónokolt.

 

 

a

15:55

A kormányhivatal előtt lovasrendőrök sorokaztak fel.

15:47

Egy férfi egy hangosbemondoval arra szólította fel a tömeget, hogy induljanak el a városba azzal a céllal, hogy megbénítsák Pozsony közlekedését. A tömeg nagy része el is indult.

15:37

A tömeg átcsoportosult a kormányhivatal előtti térre minimum 5 ezren vannak. A rendőrség gumilövedékekkel a tömegbe lőtt. A tüntők petárdákkal, elhajított üvegekkel válaszolnak.

a

15:35

A rendőrség felszólította a tüntetőket, hogy hagyják el a kormányhivatal előtti teret.

15:32

A tüntetők füstgránátot dobtak a rendőrökre.

15:27

A tüntetők feldöntötték a kordon egy részét, a rendőrök könnygázzal válaszoltak. Volt, aki könnyebben megsérült.

a

15:20

A tüntetők a kormányhivatal előtt petárdákat robbantanak.

15:17

A tömeg egy része elindult a kormányhivataltól vissza a Hodzsa térre. Az elöl menetelők szerint azzal a céllal, hogy megbénítsák a főváros közlekedését. A tüntetés ezen része nem volt előre tetvezve.

Galéria
a-1
a-2
a-3
a-4
+45

A demonstrációt hivatalosan egy magánszemély szervezi, de a tömegben látni a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) zászlóit, de a szlovák lobogók mellett egy szovjet zászló is felbukkant. A tüntetők a kormányhivatal előtt a kormányfő, Igor Matovič (OĽaNO) távozását követelik.

Az elnöki palotához és a kormányhivatalhoz röviddel fél négy előtt is érkeztek még tüntetők. Nehéz megbecsülni az esemény résztvevőinek számát, mert a helyszínt övező tér fái kitakarják a tömeg nagy részét, a rendőrség pedig széles kordonnal vette körül a kormányhivatal épületét. A kordon szélén rohamruhába öltözött rendőrök várakoznak.

A Denník N információi szerint eközben a pozsonyi főállomáson a Slovan ultrái gyűlekeznek, akik megindultak a belváros felé.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Új alkalmazottak százait keresik az autógyárak

Új alkalmazottak százait keresik az autógyárak

Andrej Danko

Az SNS nem kommentálja a cseh miniszterelnök-helyettes elmaradt moszkvai útját

Richard Raši

Szabad vakcinaválasztást javasol a Hlas

Jan Hamáček

Hamáček: az orosz reakció a diplomaták kiutasítására keményebb, mint vártuk

Ingenuity

VIDEÓ: Történelmi tesztrepülést tett a NASA helikoptere a Marson

öregedés

Az öregség diagnózis, tehát gyógyítható

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.