Közélet

GALÉRIA: Elkezdődött a Kuciak-gyilkosság főtárgyalása

Megkezdődött a Specializált Büntetőbíróságon a Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében folytatott főtárgyalás.
TASR

2020. január 13. 09:26

Frissítve
alena zsuzsová
- TASR-felvétel

10:50

Kočner is kitart az ártatlansága mellett. Az ügyvédje, Marek Para alaptalannak nevezte a vádakat.

10:30

Szabó Tamás továbbra is elutasítja a vádakat, és az állítja, hogy ártatlan. Azt állítja, semmit nem tud a vádiratban felsorolt cselekményekről. Miroslav Marček nem nyilatkozott a bűnösségével kapcsolatban. Az előzetes eljárás során már elismerte.

10:10

Zsuzsová ügyvédje, Júlia Vestenická azt állítja, hogy nem létezik bizonyíték arra, hogy a gyilkosságot Zsuzsuvá rendelte volna meg. A vádat törvénytelennek és önkényesnek tartja. Szerinte az egész büntetőeljárás mögött a médiakampányt kell keresni. Az ügyvédnő azt állítja, nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy Marian Kočnerrendelte volna meg ügyfelénél az újságíró meggyilkolását. Szerinte a vádirat a gyilkosságért jogerősen elítélt Andruskó Zoltánnal kötött vádalkun alapul.

9:51

Sem az ügyész, sem a vádlottak nem akarnak vádalkut kötni.

Galéria
kuciak-főtárgyalás-1
kuciak-főtárgyalás-2
kuciak-főtárgyalás-3
kuciak-főtárgyalás-4
+4

Korábban:

Ružena Sabová, a bazini Speciális Büntetőbíróság szenátusának elnöke megnyitotta a főtárgyalást Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében. Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Szabó Tamás és Miroslav Marček ül a vádlottak padján. Az áldozatok hozzátartozói is jelen vannak.

A főtárgyalás első napján a Speciális Ügyészség ügyésze ismerteti a vádirat hat pontját. Az újságíró és menyasszonya meggyilkolásán kívül Peter Molnár meggyilkolása miatt is vádat emeltek, akit az ügyészség szerint 2016 végén Miroslav Marček és Szabó Tamás gyilkolt meg. A további négy vádpont az illegális fegyverkezéssel kapcsolatos

 Andruskó Zoltánt már jogerősen elítélték Ján Kuciak meggyilkolásáért. Vádalkut kötött az ügyészséggel, amelyet később Pamela Záleska szenátusának indítványára módosítottak, mert a bíróság nem tartotta megfelelőnek a korábban megállapodott 10 éves börtönbüntetést. 15 éves büntetést akart kiszabni Andruskóra az előre megfontolt gyilkosságért, amit végül elfogadott. Ő az első, akit jogerősen elítéltek az újságíró meggyilkolásának ügyében. Az elsők között tesz tanúvallomást arról, hogy Marian Kočner utasítására Alena Zsuzsová bérelte fel, hogy gyilkolja meg Kuciakot.

Andruskó mellett a bíróság beidézte Peter Tóth egykori újságírót, a szlovák információs szolgálat kémelhárításának korábbi igazgatóját is. Marian Kočner utasítására több újságírót, közük Ján Kuciakot is figyeltetnie kellett. Az ügyész több tanút is kihallgat a bíróságon, köztük Norbert Bödör nyitrai  üzletembert, valamint Jaroslav Haščákot, a Penta egyik részvényesét is.

Januárban és februárban összesen kilenc meghallgatást tartott a szenátus.

A Speciális Büntetőbíróság szenátusa Sabová elnökletével elítélte az SNS két volt miniszterét a faliújságtender ügyében, valamint a Piťo-féle bűnbandát. Ivan Matel és Rastislav Stieranka is tagja a szenátusnak.

 Az újságíró meggyilkolásának ügyét rendkívüli médiaérdeklődés kíséri, ezért a tárgyalást nem a Speciális Büntetőbíróság épületében tartják, mert ott nincs erre megfelelő terem. A tárgyalás az Igazságügyi Akadémia szomszédos épületében zajlik, több száz hazai és külföldi újságíró jelenlétében.

Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A kettős gyilkosság után több tüntetésre is sor került, melyeket a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés szervezett. A Kuciak-gyilkosságot követően kialakult helyzet miatt változások történtek a kormányban. Robert Fico kormányát Peter Pellegrini kabinetje váltotta fel (mindketten Smer).

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Változik a kiutazási formanyomtatvány

Változott a kiutazási formanyomtatvány

Végh Attila

Végh Attila: A ketrecben teljesen másképp érzi magát az ember

Alapszabály-ellenesnek vélik Berényi lépését

Matovič: Berényi barátommal ebédeltem

utazás

A fellendülésre várnak az utazási irodák

eKaranténa

Csaknem 2000 felhasználója van már az eKaranténa alkalmazásnak

somorjai edzés

Horváth Csaba: „12 fordulót már nem lehet lejátszani“

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.