Közélet

Főleg uniós támogatásokból finanszírozzák a határon átnyúló együttműködést

A határon átnyúló együttműködésre nyújtott támogatások többsége európai uniós forrásokból származik, a határvidéken fekvő községek önkormányzatai pedig jelentős mértékben inspirálódnak a szomszédos települések által.
TASR

2018. július 17. 19:10

pénz
- Képarchívum, illusztráció

Ez a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) reprezentatív felméréséből derül ki, melybe 36 határ menti járás városai és falvai kapcsolódtak be. A felmérés eredményeiről Michal Kaliňák, a ZMOS szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget kedden.
     

A polgármesterek arra a kérdésre válaszoltak, hogy milyen forrásból finanszírozzák a határon átnyúló projekteket. „Legtöbben (41,8%) az uniós forrásokat jelölték meg, majd pedig az önkormányzat saját forrásait (34,5 %)” – közölte Kaliňák. A polgármesterek 23,6%-a említette a saját források és a partner települések által biztosított pénzösszeg kombinációját.
     

A megkérdezettek 49,5%-a adott pozitív választ arra a kérdésre, hogy az adott község vagy város együttműködik-e valamelyik szomszédos állam területén lévő településsel. A csehországi önkormányzatokkal a határ menti önkormányzatok 41,2%-a működik együtt rendszeresen, és 29,4%-uk alkalmanként. Lengyelország esetében a rendszeresen együttműködő települések aránya 36,5%, az alkalmanként együttműködőké 34,1%. Magyarország esetében ez az arány 42,4%, illetve 23,7%. Az ukrán városokkal és községekkel a szlovák határ menti önkormányzatok 12,3%-a működik együtt rendszeresen, és 10,5%-uk alkalmanként. Ausztria esetében az arány 4,1%, illetve 10,2%.  
     

A felmérésből kiderül az is, hogy a határ menti városok és falvak 71,2%-a a határon átnyúló együttműködést a megfelelő eurorégió keretében, 24,7%-uk az Európai Területi Önkormányzati Csoportosulás keretében, 4,1%-uk pedig a Duna Régió Stratégia keretében valósítja meg.
     

A határ menti városok és községek 52,7%-a működik együtt rendszeresen a kultúra és a sport területén, 33,5%-uk alkalmanként. Az önkormányzatok 50,8%-a rendszeresen, 28,5%-a pedig alkalmanként biztosítja a diákok, sportolók és folklóregyesületek "átjárását”. Az önkormányzatok 36,9%-a rendszeresen, 36,1%-a pedig alkalmanként gondot fordít a tapasztalatok és a szaktudás kicserélésére is.  
     

A felmérés 2018. június 11. és július 6. között készült 382 határ menti önkormányzat bevonásával.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

VIDEÓ: Matovič szerint a következő hetek sorsdöntőek

Adóbevallás március végéig

Adóbevallás március végéig

Orbán Viktor és Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa

Létszükséglet és befolyásépítés: ömlenek a magyar milliárdok a határon túlra

GALÉRIA + VIDEÓ: Eperjesen is javában zajlik a lakosság oltása

GALÉRIA + VIDEÓ: Eperjesen is javában zajlik a lakosság oltása

munkanélküli

Az év második felében jöhet a fellendülés

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.