Közélet

Fico szerint az újságírók sajtóterroristák

Pozsony | Egy vidóüzenetben bírálta élesen Robert Fico volt miniszterelnök a Sme és a Denník N újságíróit.
Czímer Gábor

2018. december 15. 11:28

- TASR-felvétel

A Smer vezetője az üzenetben arról beszél, hogy szerinte a Denník N és a Sme napilapok küldetése az, hogy megsemmisítsék a pártját. Fico felsorolta, hogy értelmezésében a Denník N miként próbálta meg belekeverni a Kuciakgyilkosságba a Smert. Az exkormányfő azt állítja, a lap mindezt bizonyítékok nélkül és hazugságok alapján teszi. „A Denník N újságírói és tulajdonosai közönséges sajtóterroristák” – mondta Fico és hozzátette, hogy a hétvégi pártkongresszusukon elhangzottak szerint büntetőjogi és polgárjogi lépéseket tesznek az említett újságírók ellen. 

Bödört is védte 

Fico szerint nem igaz az a napilap által közölt információ sem, amely szerint az ismert nyitrai vállalkozót, Norbert Bödört a Kuciakgyilkossággal kapcsolatban hallgatta volna ki a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA). Bödör ügyvédje azt közölte, hogy ügyfelének nincs köze a meggyilkolt pár halálához. Ahogy arról lapunkban is beszámoltunk, Bödör önként jelent meg a rendőrségen, pedig hivatalosan nem volt honnan tudnia arról, hogy a hatóságok az elfogására készülnek. 

Bödör egyébként egyike a Smer támogatóinak. A Fico-kormányok alatt számos, több millió eurós állami megbízást kapott középületek őrzésére. 

Válaszadási jog 

A mostani videóüzenet nem az első alkalom, hogy Fico verbálisan az újságírókra támadt. Még 2016ban egy sajtótájékoztatón például azt mondta, hogy az újságírók „piszkos Szlovákia-ellenes prostituáltak”. A volt miniszterelnök a mostani üzenetben is említett Smerkongresszuson megint belengette a köztisztviselők válaszadási jogának ismételt bevezetését. Ezt az intézményt az első Fico-kormány vezette be, majd a Radičová-kormány eltörölte. 

A válaszadási jog értelmében a köztisztviselő válaszolhatna egy őt érintő újságcikkre, amit aztán a médiák kötelesek lennének megjelentetni. A köztisztviselő akár azonos terjedelemben is válaszolhatna, a médiumok pedig ezt kötelesek lennének ugyanazon a felületen megjeleníteni, ahol az eredeti cikket közölték.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alkotmánybíró-jelöltek: ezt mondta Drgoňec, Duditš, Dulak, Duľa, Ďuriš és Fiačan a meghallgatáson

VIDEÓ: A Basternák-gyilkosság ügyében razziázik a NAKA, Alena Zs. sofőrjét is őrizetbe vették

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Robert Fico megjelent az alkotmánybíró-jelölti meghallgatáson

Több vizet a Bodrogközbe

Érsekújvár: 12 éves fiú akart meglopni egy autójában ülő nőt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?