Közélet
(TASR-felvétel)

Fico elmagyarázta a smereseknek, miért mondott le

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. április 27. 07:04

Cseszte (Častá) | A sajtót, az ellenzéket, a civil aktivistákat és Andrej Kiska államfőt bírálta Robert Fico kormányfő a Smer tegnap esti kongresszusán.

„Nem megyünk sehová. Mozgósítunk, nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni. Harcolni fogunk, nem engedjük, hogy amatőrök a maguk naiv gazdasági elképzeléseivel veszélyeztessék a polgárok szociális helyzetét” – üzente Fico bevezető beszédében.
 

Az elkövetkező két év szerinte a fizetésemelések évei lesznek. „Jelentősen meg akarjuk emelni a minimálbért, a fizetéseket az állami és a közszférában, a tanárok és a nővérek fizetését is” – mondta Fico. 

A kormányfői posztról való lemondásáról azt mondta, 


nem a gyengeség, hanem a felelősségteljes hozzáállás megnyilvánulása volt a koalíciós partner irányába.

Emlékeztetett, hogy a Híd a koalícióból való távozást fontolgatta, előrehozott választások fenyegettek. Hangsúlyozta: A jelenlegi kormány megtartásának köszönhetően Szlovákiában nem uralkodik káosz az olyan ellenzéki vezetők miatt, mint Richard Sulík (SaS), Igor Matovič (OĽaNO) vagy Boris Kollár (Sme rodina). Kijelentését taps követte.

Fico egyúttal a bizalmáról biztosította Peter Pellegrinit, mondván teljesen megbízik benne. Maga Fico a pártjával akar foglalkozni és az emberek közé akar járni. Úgy gondolja, a kormányfői és a pártelnöki funkció szétválasztása hasznos lesz.
 
A Smer elnöke beszéde nagy részében a sajtót bírálta, az ellenzéket, az államfőt, és a civil aktivistákat. „Visszautasítom, hogy három aktivista diktálja a legerősebb pártnak, hogy kit jelöljön belügyminiszternek” – hangsúlyozta. Kiskát a kormányválság idején tett lépései miatt bírálta. Ficó nem nézte jó szemmel, hogy a kormány átalakításába közvetlenül beleavatkozott. Továbbá kifogásolta Kiska kijelentéseit az országos rendőrfőkapitánnyal kapcsolatban is. A sajtót félretájékoztatással vádolta, a liberális lapok szerinte ma politikai pártként működnek.  (TASR)
 

Önnek ajánljuk