Közélet

EU: csökkenne a V4-es országok támogatása

A kohéziós támogatás 2020 után csökken, a források visszavágása legérzékenyebben a visegrádi négyeket érinti, derül ki az Európai Bizottság keddi javaslatából.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. május 31. 16:12

Richard Raši miniszterelnök-helyettes Maroš Šefčovič uniós biztos sem fél a jelentős csökkenéstől - TASR-felvétel

Az Európai Bizottság kedden nyilvánosságra hozta a 2021–2027-es költségvetési ciklusra tervezett fejlesztési támogatásokat, amelyben jelentős átcsoportosításokat javasolnak. Csökken majd a volt szocialista országoknak járó támogatás, míg egyes nyugat-európai országok a korábbi költségvetéshez képest többre számíthatnak.

Szlovákia elégedett

A bemutatott javaslat részét képezik a nemzeti borítékok, amelyek az egyes tagországoknak juttatott felzárkóztatási keretet jelentik. A következő időszakra a Szlovákiának szánt felzárkóztatási keret csökken, ami azzal is összefüggésben áll, hogy az ország gazdasága jól teljesít, valamint más területekre többet költenek, például a menekültválság által keletkezett helyzetre és a pénzügyi válság következményeinek enyhítésére. „Az országnak megítélt források összege megfelel a kormány elvárásainak” – jelentette ki Ladis-lav Miko, az Európai Bizottság szlovákiai kirendeltségének a vezetője. „A források merítése hatékonyabb lehet a jövőben” – tette hozzá.

Fejenként 310 euró

Richard Raši (Smer) beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes a szlovákiai nemzeti boríték 10%-os csökkenését (folyó árakon számolt változás) sikerként könyveli el, és megjegyezte, hogy a V4-ekben ez a mutató a legalacsonyabb. Raši azt emelte ki, hogy az egy főre jutó 310 eurós támogatással Szlovákia Észtország mögött a második helyen áll, miközben az EU-s átlag 106 euró. Az egy főre jutó támogatások tekintetében a térség továbbra is jól áll.

2018. május 24. 14:07

Péntektől alkalmazandó az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete

Magyar csökkenés

Magyarország esetében a visszavágás mértéke meghaladja a 20%-ot, több mint 1500 milliárd forinttal (4,83 milliárd euró) kap kevesebbet az ország. Az uniós szabályok értelmében a csökkenés nem lépheti túl a 24%-ot. Magyarország már jelezte is, hogy nem ért egyet az átcsoportosítással.

14 országnak kevesebb

A felzárkóztatási keretből összesen 14 országnak jut kevesebb pénz, a csökkenés elsősorban a visegrádi négyeket és a balti országokat érinti, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Litvánia, Észtország és Málta (2018-as áron számolt változás) számíthat a legnagyobb visszavágásra. A Bizottság javaslatáról az Európai Parlament dönt.

373 milliárd euró

A 2021–2027-re szóló hosszú távú uniós költségvetés esetében a bizottság a kohéziós politika újragondolását, korszerűsítését javasolja. „Az EU gazdasága fellendülőben van, de további beruházási erőfeszítésekre van szükség a tagállamok közötti és a tagállamokon belüli tartós szakadék áthidalása érdekében. A 2021–2027 közötti időszakra szóló 373 milliárd eurós kerettel a jövőbeli kohéziós politika rendelkezik a szakadék áthidalását elősegítő beruházási erővel” – tájékoztatott a Bizottság. A források azokba a régiókba érkeznek, ahol továbbra is szükség van az unió többi részéhez való felzárkózásra.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Kohéziós Alap által kiemelten támogatott területei az innováció, a kisvállalkozások, a digitális technológiák és az ipar modernizációja, az alacsony szén-dioxid kibocsátás elérése, a körforgásos gazdaság felé történő elmozdulás, az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a Párizsi Egyezmény teljesítése.

Egyenlőtlenségek

A bizottság testreszabott megközelítést ígér, és három régiókategóriát különböztet meg: kevésbé fejlett, átmeneti és fejlett. Az egyenlőtlenségek csökkentése érdekében továbbra is az egy főre jutó GDP marad a fő szempont a források elosztásánál, azonban enyhén csökken a súlya, 86%-ról 81%-ra. Ugyancsak a célkitűzések között szerepel a helyi vezetés aktívabb bevonása a források kezelésébe, valamint a társfinanszírozási arányok növelése – ezek együttes megerősítése nagyobb felelősségvállalást eredményezhet. A vállalások egyik fontos eleme, hogy a bizottság a korábbi összetett szabályrendszer helyett rövidebb, világosabb szabályokat és rugalmas keretet ígér. (tasr.sk, sme.sk, ssz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

MKP-összefogás Matovičcsal?

Jövőre biztosan drágul az áramszolgáltatás

Frissítve

Kočner Bödörnek: Fico a mi főnökünk

Olajpiac: enyhült a feszültség, mégis többe kerül majd a benzin

LISTA: Ennyit kell országonként dolgozni az új iPhone 11 Pro-ért

Frissítve

November 25-én választanak újra elnököt a Legfelsőbb Bíróság élére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?