Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában

Prága |

<p>Esterházy Jánosra, a szlovákiai magyarság két világháború közötti politikai vezetőjére emlékeztek szombaton Prágában a csehországi magyarok.</p>

A magyar szervezetek, valamint a prágai magyar nagykövetség képviselői koszorúkat helyeztek el a motoli köztemetőben, a csehországi kommunizmus áldozatainak központi emlékhelyén, ahol az emlékműre Esterházy János emléktáblája is felkerült.

Az emlékünnepséget, amelyre a politikus halálának 59. évfordulója alkalmából került sor, a közelmúltban alakult Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért, a Coexistentia-Együttélés politikai mozgalom, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének prágai alapszervezete és az Ady Endre Diákkör szervezte közösen. A megemlékezésen részt vettek a csehországi Politikai Foglyok Szövetsége Konföderációjának, valamint a révkomáromi Selye János Gimnáziumnak a képviselői is.

A magyar, lengyel és cseh szónokok ünnepi beszédeikben méltatták Esterházy János életművét és annak a jelenhez szóló üzenetét. Egybehangzóan azt hangsúlyozták, hogy a csehországi magyaroknak kötelességük megőrizni és ápolni a mártír politikus emlékét. 

A beszédekben elhangzott: a csehországi magyar szervezetek feladatuknak érzik azt is, hogy mindent megtegyenek Esterházy János teljes rehabilitációja érdekében. 

A megemlékezés végén a néhány tucatnyi résztvevő közösen elénekelte a magyar himnuszt. 

A köztemető emlékművén elhelyezett Esterházy-táblát korábban cseh és szlovák részről több támadás is érte. Esterházy Jánost mindeddig ugyanis sem Szlovákia, sem Csehország nem volt hajlandó rehabilitálni, így a néhai magyar politikust mindkét országban hivatalosan továbbra is háborús bűnösként tartják nyilván.

A megemlékezés után megtartott találkozón a rendezők bemutatták a Visszaadni Esterházy Jánosnak becsületét című kötetet, amely a tavaly júniusban Prágában lezajlott nemzetközi tudományos konferencia anyagát tartalmazza. A magyar-cseh-lengyel nyelvű kötetet magyarországi anyagi támogatással jelentették meg Csehországban azzal a céllal, hogy a cseh hivatalok és érdeklődők is anyanyelvükön ismerkedhessenek meg Esterházy János életével és munkásságával. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?