Egyre lassabban döcög a gazdaságunk

A szankciók gazdasági válságba sodorhatják Finnországot
Pozsony |

A szlovák gazdaság folyamatos fékezése idén a fizetéseinken és a foglalkoztatottságon is érezteti a hatását, de már a munkapiacon sem olyan rózsás a helyzet, mint korábban. Az elemzők szerint sok függ attól is, milyen intézkedésekkel lep meg bennünket az új kormány.

Míg 2018 utolsó negyedévében még 3,5 százalékos növekedést produkált Szlovákia gazdasága az egy évvel korábbihoz képest, a tavalyi utolsó negyedévben már csak 2 százalékos bővülést mértünk – nyilatkozta Alena Illiťová, a Statisztikai Hivatal makrogazdasági részlegének vezetője. Az elemzők szerint azonban még ez utóbbi is jó eredménynek számít ahhoz képest, ami idén vár ránk.

„A koronavírus okozta pánikhangulat, az egyre bizonytalanabb nemzetközi helyzet, a kereskedelemben terjedő protekcionista intézkedések miatt a tavalyinál is alacsonyabb gazdasági növekedésre számíthatunk, ami a fizetéseken is meglátszik”

– állítja Michal Lehuta, az Általános Hitelbank (VÚB) elemzője.

A Statisztikai Hivatal szerint tavaly éves szinten 1092 euró volt az országos bruttó havi átlagbér, 7,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az utolsó negyedévben, az év végi juttatásoknak köszönhetően azonban az átlagbér elérte az 1177 eurót. Az egyes ágazatok és régiók között továbbra is látványos különbségek vannak. A legjobban az IT-szakembereket fizetik meg, ebben az ágazatban 2041 euró a havi bruttó átlagbér, míg a sor végén található vendéglátóiparban csupán 714 euró. Regionális szempontból Pozsony vezet, 1445 euróval, a sereghajtó pedig Eperjes megye (936 euró). Lehuta szerint a tavalyihoz hasonló béremelésekre már nem számíthatunk, Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője azonban úgy gondolja, hogy sok függ majd az új kormány vállalkozásösztönző lépéseitől is, így érhetnek még bennünket meglepetések.

A gazdaság fokozatos lassulásával párhuzamosan egyre lassabban nő az alkalmazottak száma is. Míg 2018 utolsó negyedévében még 1,8 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság az országban, a múlt év azonos időszakában már csak 0,1-gyel. A 20 és 64 év közötti korosztályhoz tartozó férfiak 80, a nők 67 százaléka dolgozik. A külföldön munkát vállalók száma az elmúlt év végére ugyanakkor már 8600-zal, 129 ezerre esett vissza, közülük a legtöbben Ausztriában, Csehországban és Németországban találtak megélhetést.

Koršňák szerint az elkövetkező hónapokban a munkanélküliség csökkenése is elérheti a mélypontját, az elkövetkező időszakban így már csak enyhe javulásra számíthatunk. A Statisztikai Hivatal adatai szerint már tavaly is csak 12 ezerrel csökkent az állástalanok száma, az év végére elérve a 155 ezret, ami az ő mérési módszereik szerint 5,6 százalékos munkanélküliségnek felelt meg. A legtöbb állástalan, csaknem 53 ezer a 35–49 éves korosztályhoz tartozók között van, a régiók közül pedig Eperjes megye vezet, csaknem 11 százalékos munkanélküliséggel, míg Pozsony megyében ez alig haladja meg a 2 százalékot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?