Eddig 24 ezer ukrán munkavállalót nyelt el a szlovákiai munkaerőpiac

ukrán válság k

Az Ukrajna ellen indított orosz háború első évében közel 24 ezer ukrán munkavállalót nyelt el a szlovákiai munkaerőpiac, a február 18-i adatok szerint a menekültek 65,3%-a talált munkát – jelentette ki a csütörtöki parlamenti kérdések óráján Rastislav Káčer külügyminiszter, aki Eduard Heger megbízott kormányfő távolléte miatt válaszolt a kérdésre.

Ondrej Dostál, az SaS képviselője tette fel a kérdést, hogy milyen akadályokba ütközik az ukrajnai menekültek foglalkoztatása és mit tesz az ország ezek felszámolása érdekében.

A munkaügyi tárca Szociálpolitikai Intézetének jelentése szerint az ukrajnai menekültek viszonylag könnyen el tudnak helyezkedni, egy részük csak rövidebb időre keresett munkát. Az ukrajnai munkavállalók 93%-a közép- vagy felsőfokú végzettsége ellenére alacsony végzettséget igénylő munkát végez. Ennek fő oka a nyelvi akadályok, a tíz leggyakoribb foglalkozás, ahol el tudnak helyezkedni, kétkezi munkát igényel.

A március 27-i adatok szerint 112 715 ukrán állampolgár kapott Szlovákiában ideiglenes menedéket, 85%-uk nő és gyerek. Káčer becslése szerint jelenleg körülbelül 60-70 ezer ukrán állampolgár lehet az országban.

Hozzátette, a kormánynak részletesebben kellene tájékoztatnia ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban, mert idehaza sokan abban a téves elképzelésben élnek, hogy Szlovákia túlzott mértékben támogatja az ukránokat, a hazai lakosság rovására. „Én személy szerint sosem lennék képes a szemére vetni egy olyan embernek, aki mindenét elveszítette, hogy tető van a feje felett, nem még azt, hogy az én rovásomra. Főleg ha idevesszük, hogy a 80%-uk nő és gyerek” – mondta Káčer.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!