Közélet

Döntött a Legfelsőbb Bíróság: Znášik és Molnár nem indulhatnak az államfőválasztáson

A Legfelsőbb Bíróság elutasította Radovan Znášik és Ján Molnár keresetét, amelyet azért nyújtottak be, mert Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke nem engedélyezte az államfőválasztáson való indulásukat.
TASR

2019. február 8. 11:00

Ján Molnár

„A Legfelsőbb Bíróság megvizsgálta a benyújtott kereseteket, de azokat indokolatlannak találta, ezért elutasította őket" – tájékoztatott Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője pénteken.

Mindketten február negyedikén nyújtották be a keresetet, amelyet a közigazgatási bíróságnak a beadástól számított öt napon belül el kellett bírálnia. Amennyiben a bíróság indokolatlannak találja a keresetet, jogában áll azt elutasítani. Azzal, ha elfogadja a keresetet, engedélyezi a személyeknek az államfőválasztáson való indulást.

Znášik leadta a szükséges aláírásokat, a választás napjáig, tehát március 16-ig, illetve 30-ig azonban nem tölti be a negyvenedik életévét. Znášik arra kérte Dankót, hogy tegyen kivételt, április 11-én ugyanis negyven éves lesz. Azzal érvelt, hogy Danko április 15-re, azaz a legkésőbbi időpontra is tehette volna a választásokat.
 

Molnár a képviselők támogatásával szeretett volna indulni a választásokon. Össze is gyűjtötte a 15 képviselői aláírást, több képviselő azonban azt állította, hogy Molnár csalással szerezte meg tőlük az aláírásokat, amelyeket a parlamenti nyitott napon gyűjtött össze. Az aláírók az elmondásuk szerint azt hitték, hogy petíciót írnak alá. Danko a gyanús körülmények miatt elutasította Molnár indulását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kočner azért ölette meg Kuciakot, mert semmivel nem tudta zsarolni

Forgalomlassítással tüntettek a Szlovák Karszt szélére tervezett szemétégető ellen

Egy diktatúra szomorú rocksztárjai

Szlovák-magyar: 11 személyt állított elő a rendőrség

Nem tudni, mikor lesz átjárható a Duna alatti alagút

Kassa visszalépett az EYOF rendezésétől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?