Közélet

Civilek: bohózat a főrendőrválasztás

Pozsony | Beigazolódott az ellenzék előrejelzése. Denisa Saková belügyminiszter valóban Milan Lučanskýt nevezte ki országos rendőrfőkapitánnyá. Az új főrendőr egyebek mellett növelni szeretné a rendőrségbe vetett bizalmat. Az ellenzék szerint viszont múltbéli tevékenysége vitatható.
Ibos Emese

2019. április 16. 16:05

Saková-Lučanský
- TASR-felvétel

Denisa Saková (Smer) belügyminiszter elsősorban azzal érvelt Milan Lučanský mellett, hogy a legtöbb támogató szavazatot kapta a parlament védelmi bizottságában lefolytatott meghallgatást követően, illetve, hogy senki nem voksolt ellene. A meghallgatás része a rendőrfőkapitány új szabályok alapján történő kiválasztásának. „Hiszem, hogy folytatni fogom a megkezdett munkát, fő prioritásom a rendőrség stabilizálása és a rendőrségbe vetett bizalom növelése” – jelentette ki a belügyminiszter által tegnap kinevezett régi-új rendőrfőkapitány, Milan Lučanský. Hozzátette, minden lépése ezen prioritások szellemében történik majd. A rendőrfőkapitány négy évre kapott mandátumot, menet közben csak akkor lehet leváltani, ha a parlament védelmi bizottsága háromötödös többséggel támogatja a menesztését.
 

„Denisa Saková és a kormánykoalíció a rendőrség valódi mélyreható reformja helyett a bohózatot választotta, mely a »mi emberünk« rendszer alapján fog működni” – reagált az új rendőrfőkapitány kinevezésére Veronika Remišová (OĽaNO). Az ellenzéki képviselő arra is emlékeztetett, hogy a belső ellenőrzés Lučanský irányítása alatt csak a rendőri testületen belüli kisebb korrupciós ügyeket derítette fel. Nem volt hatékony a vezető beosztású rendőrök és oligarchák közötti kapcsolat, továbbá az őket érintő bűnügyek és korrupciós ügyek felderítését illetően sem. A döntést a civilek is bírálják.

 

Lučanský fő prioritása a megbízhatóbb rendőrség

2019. április 15. 13:38

Lučanský fő prioritása a megbízhatóbb rendőrség

Nem hozott meglepetést a rendőrfőkapitány ki- és megválasztása. Beigazolódott az ellenzék sejtése, mely szerint Denisa Saková (Smer) belügyminiszter a módosított szabályok, a kétkörös kiválasztás ellenére az elkövetkező négy évre őt ülteti a rendőrség élére.

Átszervezésre készül

 

Milan Lučanský tegnapi kinevezésekor azt állította, stabilizálni akarja a testületet és szeretné visszaszerezni a lakosságnak a rendőrségbe vetett bizalmát. Lučanský úgy szervezné át a rendőrséget, hogy színvonalasabbá és hatékonyabbá tenné a testület egyes egységeit, részlegeit. A testületen belül bevezetne egy új karrierrendszert, fontosnak tartja a rendőrök motiválását, továbbá több szakembert vonzana a testületbe.

 

Bohózat volt a kiválasztás

 

Az ellenzék bohózatnak tekinti a rendőrfőkapitány kiválasztását.

 

Az Állítsuk Meg a Korrupciót civil szervezet is színjátéknak nevezte az országos rendőrfőkapitány új rendszer szerint történő megválasztását. Igazgatója, Zuzana Petková emlékeztet, hogy a héttagú szakmai bizottságban két-két olyan személy ült, aki Denisa Saková közvetlen munkatársa, illetve két olyan magas beosztású rendőr, akiket Lučanský léptetett elő, vagy korábban közvetlen munkatársak voltak. A szakmai bizottság meghallgatásáról semmit sem lehet tudni, ezt pedig a koalíciós többséggel bíró parlament védelmi bizottságának meghallgatása követett. „A Smer, az SNS és a Híd elnökeinek egyeztetése után már a koalíciós tanácsot követően bejelenthették volna az új rendőrfőkapitány és a belső ellenőrzés igazgatójának nevét” – véli Zuzana Petková. Ennek ellenére Denisa Saková szerint az új rendőrfőkapitányt, a módosított törvénynek köszönhetően, átláthatóan választották ki.

 

Pénz még nincs

 

A rendőrség stabilizálása Saková szerint többéves probléma. Állítja, hogy már 2011-ben mintegy 2000 rendőr hiányzott a testületből, jelenleg 1500 a hiányzó rendőrök száma. „Tárgyalásokat folytattam a kormányfővel és a volt pénzügyminiszterrel a rendőrök és az újoncok jutalmazásáról” – mondta Saková azzal, hogy a hiányzó rendőrök számát komplex módon kell megoldaniuk. Milan Lučanský szerint a rendőrök elektronikus igazolványának bevezetése, egyebek mellett, csökkentené az átvilágításokkal való visszaéléseket. Bevezetésük azonban elsősorban anyagi kérdés, melyről a tárca még nem egyeztetett.

Lučanský kijelentette, a Kuciak-gyilkosság felderítésén dolgozó csoportnál nem lát okot a beavatkozásra. „Eddigi eredményeik alapján élvezik a bizalmamat” – zárta a főrendőr.

 

Profil:

Milan Lučanský 1989-ben lépett be a rendőri testületbe

2004-ig alacsonyabb pozíciókban dolgozott a testületben

 

2004-ben lépett be a szervezett bűnözés elleni csoporthoz

 

2012-ben kinevezték a rendőrfőkapitány első helyettesévé

 

2016-ban lett a belső ellenőrzés igazgatója

 

2018-ban ideiglenesen átvette a rendőrség irányítását

2019-től négy évre rendőrfőkapitány

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus vásárlás

Újra megrohamozhatjuk a boltokat

parlament k
Frissítve

A parlament elfogadta a világjárványra reagáló pénzügyi intézkedéseket

parlament k
Frissítve

A munkanélküliek az eddiginél tovább lesznek jogosultak a segélyre

Igor Matovič

Még szigorúbb intézkedések jöhetnek húsvétra

Tavaly ezen a napon kékbe öltözött Érsekújvár főtere

Lelki segélyvonal és tanácsadás az autizmussal élők családjainak

parlament k

Csak a következő ülésen szavaznak a belügyminisztérium javaslatairól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.