Közélet

Bugár mindenki elnöke akarna lenni

Pozsony | Bugár Béla, a parlament alelnöke és a Híd vezetője már összegyűjtötte a megfelelő számú aláírást ahhoz, hogy indulhasson az elnökválasztáson.
Czímer Gábor

2019. január 15. 11:00

Bugár Béla leadta a jelöléséhez szükséges íveket - Somogyi Tibor felvétele

A petíciós íveket tegnap adta le a parlamentben. „34 656 aláírást gyűjtöttünk össze” – tájékoztatott Bugár, aki mindenki elnöke akar lenni, és nem szeretné megosztani a társadalmat. „Egész Európa és Szlovákia is viharos időszakot él át. A társadalom megosztott. A leendő elnöknek tapasztaltnak kell lennie, továbbá képesnek kell lennie arra, hogy összekössön, ne pedig szétválasszon” – mondta. Hozzátette: azért is döntött az indulása mellett, mert a társadalom szerinte már elég érett, és az emberek nem a jelölt nemzetiségével foglalkoznak, hanem azzal, hogy mit tett a múltban, mit csinál most és milyen elképzelései vannak Szlovákia jövőjéről. A pártelnök megerősítette, hogy már létrehozott egy transzparens bankszámlát, amelyen már most mintegy 200 000 eurónyi összeg szerepel. Egy jelölt legfeljebb 500 000 eurót költhet az elnöki kampányra. Bugár elmondta: igyekezni fog nem elkölteni az egész összeget. A választáson a lehető legjobb eredményt akarja elérni. Úgy véli, van esélye, hogy a második fordulóba kerüljön. 

Az MKP még gyűjt 

Kocur László, az MKP pártigazgatója kérdésünkre elmondta, a múlt hét végéig már több mint 18 000 támogató aláírást gyűjtöttek össze az elnökválasztáson a párt színeiben induló Menyhárt József MKP-elnök számára. Sok petíciós ív azonban még a járási szervezeteknél van. A napokban a párt országjárást tervez – nyilatkozta Kocur, aki hozzátette, várhatóan a jövő hét végén adják le a petíciós íveket. 

Jelölt nélkül az OĽaNO 

Az ellenzéki OĽaNO valószínűleg nem indít saját jelöltet az elnökválasztáson. Ezt Igor Matovič, a mozgalom elnöke jelentette ki vasárnap a köztévében. „Célunk az összefogás, nem a széthúzás elmélyítése. Célunk, hogy Szlovákiának legyen egy jó, demokratikus és Európa-párti elnökjelöltje” – tette hozzá. 
Matovič emlékeztetett: a mozgalom arra szólította fel Robert Mistríket, Zuzana Čaputovát és František Mikloškót, hogy üljenek le és jussanak közös nevezőre. Az OĽaNO azt szeretné, ha a felsorolt jelöltek közül még az első forduló előtt ketten visszalépnének a harmadik javára. 

2019. január 15. 10:00

Šefčovič lesz a Smer államfőjelöltje

SaS: Legyen egyezség! 

Ľubomír Galko, az SaS ellenzéki párt alelnöke a köztévében elmondta: a liberálisok is arra biztatják a demokratikus jelölteket, hogy egyezzenek meg, és támogassák a legesélyesebbet. Galko szerint a felmérések jelenleg azt mutatják, hogy Mistrík javára kellene visszalépniük, elismerte ugyanakkor, hogy ez a helyzet még változhat. Hozzátette: Milan Krajniakot (Sme rodina) is demokratikus jelöltnek tartja. 

Az elnökválasztásra március 16án, szombaton kerül sor, a második forduló március 30-án esedékes. A jelöltekről szóló javaslatokat legkésőbb január 31. éjfélig kell eljuttatni a parlamentbe. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Menyhárt azt mondja, nehezebb volt visszalépni, mint elindulni

VIDEÓ: Lerombolták Escobar volt drogbáró házát, elég volt a narkótúrákból

Trnava–DAC derbi a tévében

Le kell bontani a szeredi hidat

Már ketten meghaltak Nyitrán influenzában

Frissítve

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?