Közélet

Bugár: a Híd indulhat egyedül, vagy választási pártot létrehozva az MKP-val

Pozsony | A Híd nem indul koalícióban az MKP-val a parlamenti választáson, de még nincs teljesen elvetve az a gondolat sem, hogy együtt indul a két párt, például választási párt létrehozásával, mint annak idején az SDK – jelentette ki a Tablet.tv politikai vitaműsorában Bugár Béla, a Híd elnöke.
TASR

2019. október 9. 09:00

Bugár Béla
- Somogyi Tibor felvétele

Arra a felvetésre, hogy nincs elég magyar választó ahhoz, hogy két kisebbségi párt is bejusson a parlamentbe, Bugár azt válaszolta, két út van a Híd előtt. Az első, hogy egyedül indul és megpróbál más kisebbségeket is megszólítani, valamint a szlovák választókat is.

„Megegyezést kötöttünk néhány roma vezetővel, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel és független személyekkel is. Nagyon aktívak a ruszin tagjaink. Ha minden egyes párttag elvégzi a munkáját, a miniszterek és az államtitkárok, a parlamenti képviselők, a polgármestereink, akkor magunk is átlépjük az öt százalékos küszöböt”

– sorolta Bugár.

Hozzátette, tudják, hogy fennáll az a veszély, hogy elvesznek a magyar szavazatok és a magyar parlamenti képviselet is, ezért még nyitva hagyták az ajtót és továbbra is van lehetőség az MKP-val való együttműködésre, de nem klasszikus koalíciókötésről van szó.

„Akkor nem 5, hanem 7 százalékot kellene elérnünk, ez hazardírozás lenne. A másik lehetőség, hogy választási pártot hozunk létre az MKP-val”

– jelentette ki a pártelnök. Ebben az esetben a két párt jelöltjei közösen, egy harmadik listán indulnának, és elég lenne elérni az 5 százalékot.

Bugár szerint ebben a kormányban a Hídnak sikerült a legtöbbet megvalósítania a programjából, beleértve a kisebbségi ügyeket is.

„Mi garantálja a kisebbségek megmaradását? A kultúra, a nyelvük, az iskolahálózatuk. Ezeken a területeken óriási előrelépést tettünk” – állítja Bugár. Példaként a Kisebbségi Kulturális Alapot említette.

„Az alapot úgy hoztuk létre, hogy a kisebb lélekszámú kisebbségek a számarányuknál nagyobb támogatást kapnak. Például a ruszinok is értik, hogy ha valamit sikerül kiharcolnunk a legnagyobb lélekszámú kisebbségnek, akkor az a többinek is jó”

– fűzte hozzá Bugár.

Emlékeztetett, hogy a Híd elfogadtatta a fiatal házasok kölcsönét, dupla adóbónuszt a gyerek hatéves koráig, a nagyobb nyugdíjemelést, és a nyugdíjasok egy bizonyos összegig úgy végezhetnek szerződéses munkát, hogy nem kell belőle járulékokat fizetni. Új választási programjában a párt a környezetvédelemre akar koncentrálni.

A pártelnök szerint a Híd volt a stabilizáló és demokratizáló elem ebben a kormányban. „Amikor beléptünk, mindenki minket támadott, persze nem a saját választóinkra gondolok, hanem a média egy részére és főleg az ellenzékre” – idézte fel Bugár.

Bugár azt mondta, nem bánta meg azt a döntést, hogy a Kuciak-gyilkosság után nem támogatták az előrehozott választást, szerinte ugyanis újra olyan koalíció jött volna létre, amelynek az alapja a Smer és az SNS lett volna, esetleg más partnerekkel.

„Olyan kormányt alakítottunk, amelyben fékeztünk egyes dolgokat. Eltöröltük a mečiari amnesztiákat, megváltoztattuk az országos rendőr-főkapitány megválasztásának módját és a belső rendőrségi ellenőrzést. Az országos rendőr-főkapitány ma már teszi a dolgát, ha kell, elveszik a mobiltelefonokat és a kommunikációs eszközöket a bíróktól is, nincsenek érinthetetlen személyek. Hozzájárultunk, hogy változzanak a dolog, fejlődött a demokrácia”

– szögezte le Bugár.

Szerinte Marian Kočner Threema-alkalmazáson keresztüli kommunikációja azt mutatja, sokkal jobban oda kell figyelni arra, hogy a potenciális koalíciós partnerek ne működjenek együtt „kártékony” emberekkel. „Mert nincs értelme, hogy mások hibája miatt én bűnhődjek” – jegyezte meg Bugár.

Hozzátette, szerinte nem a politikusoknak kell elvégezniük a bűnüldöző szervek munkáját, és a médiában nyilvánosságra hozott információ önmagában még nem bizonyíték, viszont erős jelzésnek tekinthető. „Azt hiszem, Monika Jankovská nem lehet bíró. Már csak a napvilágra került információk alapján sem” – mondta Bugár.
 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Benes

Beneš-dekrétumok: bocsánatra, kárpótlásra várunk

Komárom

Elindult a határforgalom monitorozása a komáromi átkelőnél is

Elértéktelenednek a lakások a lepusztult környezet miatt

Sorsukra hagyták a gadóci pedagógusokat

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain

Börtönfalak mögött érzi magát a legszabadabbnak

rr

Tíz évet is kaphat a kamionsofőr, aki megpróbált áthajtani a kerékpáros hídon

Hagia Sophia

Erdogan elrendelte az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.