Közélet

Biztosan megmentik a kisiskolákat

Pozsony | Van politikai akarat a kisiskolák megmentésére, állítja Peter Krajňák, a Híd oktatási államtitkára, aki szerint a vonatkozó törvény szeptemberig módosulni fog. A tárca nemzetiségi főosztályán ismét magyar szakembereket szeretnének alkalmazni.
Ibos Emese

2016. április 8. 13:42

Az oktatási minisztérium által kidolgozott prioritások már Robert Fico kormányfő asztalán landoltak, előtte azonban Peter Krajňák (Híd) államtitkárnak köszönhetően a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) is véleményezhette a nemzetiségi iskolákra vonatkozó téziseket. Jókai Tibort, az SZMPSZ elnökét Peter Krajňák kereste meg, és hívta tanácskozásra, miután lapunk felvetette az együttműködés kérdését. 

„A tárca nemzetiségi iskolákra vonatkozó nyolcpontos tervezetét vitathattuk meg Krajňák úrral és a tárca munkatársaival” – tájékoztatott az SZMPSZ elnöke. Peter Krajňák lapunknak elmondta, két fő prioritás szerepel agendájában: a kisiskolák megmentése a nemzetiségileg vegyes területeken és a szlováknyelv-oktatás hatékonyabbá tétele a nemzetiségi iskolákban. 
 
„Szándékukban áll módosítani a közoktatási törvénynek a kisiskolákra vonatkozó passzusát. Tisztában vannak azzal is, hogy ez kevés a kisiskolák problémájának megoldásához, ezzel párhuzamosan a normatív finanszírozás ügyében is lépni kell, összhangba kell hozni a kettőt” – mondta Jókai Tibor. Hozzátette: természetesen azt is tudatosítania kell mindenkinek, hogy a rendkívül alacsony, 5–6 fős iskolákat lehetetlen fenntartani. E mellett a tárca nemzetiségi főosztályát is dinamikusabbá szeretnék tenni. Információink szerint az osztály vezetésével is magyar szakembert bíznak meg, és további 3 magyar szakembert vonnának be a munkába. Krajňák szerint ez már csak idő kérdése.

A tervezet a kisiskolák megmentése mellett célul tűzi ki a szlovák nyelv hatékonyabb oktatását a nemzetiségi iskolákban. „Olyan metódusban gondolkodunk, mely a memorizálás helyett a kommunikációra fektetné a hangsúlyt” – magyarázta Krajňák.

„Itt vetettük fel az anyanyelvoktatás fontosságát és a vonatkozó óraszámok kérdését” – mondta Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke. A duális képzésnél a kisebbségi szakiskolákban a szakkifejezések magyar nyelven történő oktatására is nagyobb hangsúlyt fektetnének. Jogszabályban szabályoznák továbbá a regionális nevelés tantárgyként történő oktatását.

„Ez néhány régióban a szabad órák terhére már korábban működött, viszont az anyanyelvi órák számának csökkentésé miatt veszélybe került. Ezzel kapcsolatban vetettük fel a történelemoktatással kapcsolatos meglátásainkat is: törvényben kellene szabályozni, hogy az összes kisebbségi iskolában az adott kisebbség történelmének a tanítása bekerüljön a tanmenetbe” – magyarázta Jókai, aki szerint a tárca nem zárkózott el az SZMPSZ javaslatai elől.

Peter Krajňák államtitkár szeretné folytatni a megkezdett párbeszédet. Krajňák elmondta, számos szervezet szólította őt meg, hasonló kezdeményező készséget várna el a kisebbségi szervezetek részéről is. A tegnapi egyeztetés azután valósult meg, hogy lapunk mindkét félnél rákérdezett, felvették-e már a kapcsolatot egymással. 

Az óraszámokkal és a történelemoktatással kapcsolatos felvetésekről Peter Krajňák a következőket mondta: „Ez egy nehéz témakör, és nem lesz egyszerű eldönteni, mely órák kárára valósuljon meg a módosítás. De meggyőződésem, hogy amint a nemzetiségi főosztályon munkába lépnek a magyar szakemberek, találunk megoldást erre a kérdésre is.” Információink szerint a nemzetiségi főosztály új vezetője Prékop Mária, a Híd oktatásügyi szakembere és a rozsnyói Óvoda, Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola igazgatója lehet. Prékop Mária egyelőre nem kívánta kommentálni ezt az értesülésünket. 

A munkavázlat egyébként a ruszin tannyelvű iskolák anyanyelvoktatására és kultúrájuk ápolására, fejlesztésére való törekvéseket is tartalmaz. A koalíciós partnerek megállapodásán múlik, hogy a vázlatból mi és milyen formában kerül be a kormányprogramba. A közoktatási törvény módosítását, amelyre az államtitkár szerint még szeptember előtt sor kerül, további egyeztetések, vitafórumok fogják megelőzni.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
villany

Az jár jól, aki korábban talál új energiaszolgáltatót

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Szovetseg

Novembertől dolgozhatnak a Szövetség programján

Duslo

Itt a dízelautók rémálma: fogytán az AdBlue-adalék

rendőrség

VIDEÓ: Rendőrök üldözték a lopott motoron menekülő tolvajt. Nézzük, mi lett a vége!

koronavírus

Mától öt fekete járás van az országban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.