Berényi: Nem leszek a párt elnökségének tagja

Berényi József (Somogyi Tibor felvétele)
Pozsony |

Berényi Józsefet, a Magyar Szövetség európai parlamenti választásra állított listájának vezetőjét kérdeztük.

Hogyan értékeli a választás eredményeit országos szinten?

Úgy látom, a szlovák politikában tovább folyik a kétpárti polarizáció. A kisebb pártoknak egyre csekélyebb az esélye, hogy elérjék az 5 százalékos küszöböt, mivel a nagyok begyűjtik a szavazatokat.

Hogyan értékeli a pártja eredményét?

Ez természetesen kudarc, hiszen az öt százalék elérése volt a cél, ezt pedig nem sikerült teljesíteni.

Miben látja ennek az okát?

Nagyon nehéz ma már úgy megszólítani az itteni magyarokat, ennek a 7-8 százalékos közösségnek a tagjait, hogy mindenki számára vonzóak legyenek az üzenetek. Ebben a polarizált világban csak egy réteget tudunk megszólítani, vagy csak túl általános üzeneteket tudunk megfogalmazni, és akkor senkit nem szólítunk meg. A nagy kérdésekben A-t vagy B-t kell mondani. Ha viszont kimondjuk az A álláspontot, akkor a B véleménnyel szimpatizálók nem szavaznak ránk és fordítva. 2023-ban OĽaNO-nak a magyar választók körében való térnyerése megmutatta annak a stratégiának a működését, hogy a szlovák pártoknak nem szabad bántaniuk ezt a közösséget, hanem inkább magyar jelölteket kell a listájukra tenniük. Ezzel akár komoly szavazatszámot is tudnak szerezni a magyarok körében. A szlovák pártok a jövőben egyre inkább efelé fognak menni. Az itt élő magyar közösség pedig nem érzi veszélyeztetve magát úgy, ahogy azt Ján Slota, vagy a régebbi Fico-kormányok idején érezte. Ezért a magyar párt támogatása talán nem olyan fontos számukra.

Korábban úgy nyilatkozott, az EP-választás a Magyar Szövetség elnökségéről is szól majd. Mit mond ez az eredmény a pártvezetésről?

Az elnökségünk is kudarcként ítélte meg az eredményt. Elfogadtunk egy határozatot, mi szerint szeptember 28-án az elnök személyére és az egész pártvezetésre nézve tisztújítást tartunk. Természetesen én itt már elnökségi tisztségért nem indulok.

Hogyan képzeli el a politikai jövőjét?

Jelenleg megyei alelnöki mandátumom van, ezen a szinten fogok tevékenykedni. Az országos politikát már másoknak kell végeznie. Olyanoknak, akik, bízom benne, tudják a válaszokat az említett rendkívül nehéz kérdésekre. Ezek a kihívások egyébként nem most jelentek meg, hanem 2009-ben, amikor szétesett az egységes magyar politizálás.

Orosz Örs, a párt alelnöke úgy nyilatkozott, Forró Krisztián pártelnököt személyes felelősség is terheli a mostani eredményért. Ön erről mit gondol?

Egy pártelnök a sikertelen választási eredmények alól nem vonhatja ki magát, felelősséget visel. Ezzel én is így voltam 2016-ban, amikor a sikertelen parlamenti választás után nem indultam az MKP pártelnöki tisztségéért. A pártvezető tehát minden kudarcért felel valahol, de ha megnézzük az egész elnökség felelősségét, akkor a pártvezetés több tagja esetében leglábbis megkérdőjelezhető volt, hogy mennyire tartotta fontosnak akár az államfőválasztást, akár az EP-választást. Nem lehet csak Forró Krisztián nyakába varni a sikertelenséget. Az elnökségi tagok nem viselkedhetnek úgy, hogy az elnök felel mindenért, ők pedig semmiért. Az elnökség is javíthatja vagy ronthatja a pártban a hangulatot, csökkentheti vagy növelheti a cselekvőképességét. Ilyen szempontból a felelősség közös.

Ön helyes lépésnek tartaná, ha Forró Krisztián a szeptemberi közgyűlésen újraindulna a pártelnöki tisztségért?

Ezt a döntést neki kell meghoznia.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?