Beköszöntött az influenzaszezon, és a koronavírus sem tűnt el

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal a terjedő légúti megbetegedések miatt erősen ajánlja a szájmaszk viselését azokon a nyilvános helyeken, ahol a rizikós csoportok képviselői tartózkodnak, vagyis a kórházakban, a rendelőkben, a gyógyszertárakban és az idős
Pozsony |

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ SR) adatai alapján a légúti megbetegedések egyre gyorsabban terjednek az országban. Ján Mikas tiszti főorvos idén erős influenzajárványra számít, emellett pedig a koronavírus sem tűnt el teljesen.

A kedvező szeptemberi időjárás után októberben beköszöntött a valódi ősz, ez pedig törvényszerűen magával hozta a Szlovákiában évről évre visszatérő influenzajárványt is. Az ÚVZ SR friss adatai alapján a hidegebb időjárás érkeztével növekedni kezdett a légúti megbetegedések száma: a 40. naptári héten, azaz október 2. és 8. között 37 661 beteget regisztráltak, ami az előző héthez képest több mint 10 százalékos növekedésnek számít. Október 9. és 15. közt ismét növekedést jegyeztek, igaz, enyhébb mértékűt (38 706 beteg, ami 1,6 százalékos emelkedésnek felel meg). Ugyanakkor az influenzajárvány még csak most kezdődik, a betegek száma várhatóan a következő hetekben is emelkedni fog.

Erős járvány várható

Ján Mikas a TASR hírügynökségnek nemrégiben úgy nyilatkozott, ebben az évben ismét erős influenzajárványra számít. Ezt részben az Ausztráliában megfigyelt adatokra alapozza, ahol idén is sokan betegedtek meg a fertőzés miatt, és mint mondta, a déli féltekén jegyzett információk árulkodóak lehetnek az északi féltekén zajló járványügyi folyamatok szempontjából.

A tiszti főorvos hangsúlyozta, az influenza elleni legjobb védekezés továbbra is a megelőzés, azon belül is a védőoltás beadása. Szlovákiában az influenza elleni oltás iránt alig van érdeklődés, aminek Mikas szerint két oka van: az egyik a vakcináktól, valamint általánosságban az orvoslátogatástól való félelem, a másik pedig a mellékhatások miatti aggodalom. A főorvos azonban rámutatott, az oltás biztonságos, és csak ritka esetben jelentkeznek mellékhatások (közéjük tartozik a fejfájás, a fáradtság, valamint az oltás helyén érzett fájdalom), amelyek közül egyik sem jár súlyos egészségügyi következményekkel. Az influenza viszont – főként az idősek és krónikus betegek körében – okozhat súlyos szövődményeket, főleg akkor, ha a szervezetet a koronavírus is megtámadja. Mikas éppen ezért a rizikós csoportoknak különösen ajánlja a vakcina felvételét, amelynek az árát a biztosítók teljes egészében megtérítik.

A koronavírus is itt van

Annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május 5-én megszüntette a koronavírus-járvány miatti nemzetközi veszélyhelyzetet, a kórokozó nem tűnt el teljesen. Ezt a szennyvízből vett minták, valamint a pozitív PCR-tesztek is alátámasztják. A jelenlegi helyzet azonban korántsem olyan súlyos, mint az előző két–három évben: az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) adatai alapján a 41. naptári héten összesen 134 új fertőzöttet regisztráltak, a kórházban kezelt betegek száma pedig 182 volt, és közülük hárman szorultak lélegeztetőgépre.

Meg kell jegyezni, hogy a fertőzöttek száma valószínűleg ennél magasabb, hiszen a mintavételi pontok többségét már felszámolták, így sok beteg kimaradhat a statisztikákból. A halálozási adatok azonban szerencsére jelentősen csökkentek minden korcsoportban. Az ÚVZ SR szerint ennek egyrészt a magas arányú átfertőződés, másrészt pedig a védőoltás az oka. A két említett tényező miatt olyan mértékű kollektív immunitás alakult ki, aminek köszönhetően a koronavírus már csak kis eséllyel okoz súlyos lefolyást. Szlovákiában jelenleg az omikron mutáció különféle alvariánsai terjednek, amelyek egyébként sem rontanak különösen a járványhelyzeten.

Már nincs karantén

Az ÚVZ SR a jövőben sem számít országos szintű óvintézkedésekre, és az iskolabezárásokat sem tartják valószínűnek. Ha néhány intézményben elfajulna a helyzet, akkor a regionális közegészségügyi hivatalok dönthetnek úgy, hogy ideiglenesen felfüggesztik az oktatást, de ezt csak abban az esetben, ha a diákok több mint 20 százaléka hiányzik. Ez azonban nem szokatlan, átmeneti bezárásokra az erősebb influenzaszezonok idején is sor került. A kórházak szintén dönthetnek úgy, hogy átmenetileg betiltják a látogatásokat, ha a járványhelyzet rosszabbra fordulna.

A kötelező karantént és izolációt az ÚVZ SR a március 20-án kiadott rendeletével felfüggesztette, vagyis a koronavírusra is olyan szabályok vonatkoznak, mint minden más légúti betegségre. A hivatal azonban erősen ajánlja a kezelőorvos utasításainak betartását, illetve a tünetek észlelése esetén az emberi érintkezések lecsökkentését, főként a kockázatos csoportba tartozó személyek esetében. Ha valaki a betegség ellenére mégis elhagyja otthonát, erősen ajánlott a szájmaszk viselése.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?