Közélet

Bašternák-ügy: előrelépés várható

Pozsony | Újabb adócsalási ügyeket göngyölített fel a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) adókobra egysége – közölte tegnap Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány, s megjegyezte, a rendőrség nem tartja kizártnak, hogy további bűncselekmény elkövetésével gyanúsítja meg hamarosan a hírhedt vállalkozót, Ladislav Bašternákot.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. május 26. 16:21

Két bűnbandát leplezett le az elmúlt hetekben az adókobra. Az egyik fagyasztott csirkehússal, a másik repceolajjal folytatott részben fiktív üzletelést. Az illetéktelen áfa-visszaigényléssel, illetve az adó be nem fizetésével az államnak több mint hatmillió eurós kárt okoztak. A rendőrök Nyitrán, Vágsellyén és Pozsonyban is végeztek házkutatásokat, amelyek során nyolc embert tartóztattak le. Ha az elkövetőket a a bíróság is bűnösnek ítéli, akkor héttől tizenkét évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

Gašpar szerint a rendőrség egyébként a Bašternákot érintő kétes ügyletek kapcsán indított nyomozásban is előrelépett, a rendőrfőkapitány nem tartja kizártnak, hogy belátható időn belül újabb bűntett elkövetésével is meggyanúsítják, túl sok konkrétumot viszont a vizsgálat jelenlegi stádiumára hivatkozva nem akart elárulni. A bizonyítási eljárást viszont ebben a konkrét esetben hamarosan befejezik. Gašpar szerint a rendőrség több olyan céget is vizsgál, amelyekben korábban Bašternáknak volt érdekeltsége, ám a bűncselekményeket már a társaságok újonnan kinevezett tisztségviselői követhették el. František Imrecze, a pénzügyőrség főnöke szerint Bašternákot az ő hatósága is vizsgálja, s amint befejezik a vizsgálatot, az eredményeket átadják a hatóságoknak. (dem, SITA)

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

Hat perc elég ahhoz, hogy az alkohol kárt tegyen a fiatal agyában

VIDEÓ: Katonai parádén ilyet még nem láttak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?