Közélet

Babiš cáfolta, hogy a V4 „valamilyen EU-s tisztségre” javasolta volna Šefčovičot

Prága/Pozsony | Visszautasítom azokat a spekulációkat, melyek szerint a visegrádi négyek (V4) valamilyen posztra javasolták volna Maroš Šefčovičot – mondta kedden újságíróknak Andrej Babiš cseh kormányfő azelőtt, hogy elutazott volna Brüsszelbe, az EU-csúcstalálkozóra. Kijelentésével Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság (EB) energetikai kérdésekért felelős alelnökének EB-elnökjelöltségéről szóló sajtóértesülésekre reagált.
TASR

2019. május 28. 17:33

Andrej Babiš - TASR/AP-felvétel

„Nagyszebenben (Sibiu), a májusi EU-csúcstalálkozón több név is elhangzott, de ilyen javaslat nem létezik, úgyhogy ez csak valami spekuláció. Egyszerűen nem így van” – jelentette ki a cseh miniszterelnök.

Végezetül hozzátette, véleménye szerint alapvető változásokra van szükség az európai intézmények működése terén. és az Európa Tanácsnak az eddiginél sokkal nagyobb hatást kell gyakorolnia az Európai Bizottságra.

A cseh Hospodářské noviny (HN) Andrej Babiš cseh miniszterelnökhöz közeli forrásokra hivatkozva kedden azt közölte, hogy Maroš Šefčovič a visegrádi országok közös jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára.

Az EU vezetői kedden rendkívüli csúcstalálkozón vitatják meg a május 23. és 26. között lezajlott európai parlamenti választások eredményeit. A tervek szerint az Európai Bizottság elnöki posztjáról és a legesélyesebb jelöltekről is tárgyalnak.

Lajčák: Šefčovič a V4-ek jelöltje valamelyik EU-s tisztségre

Maroš Šefčovič a visegrádi (V4) országok közös jelötje valamelyik magas európai uniós posztra – jelentette ki Miroslav Lajčák külügyminiszter arra az információra reagálva, hogy Šefčovič neve szóba került, mint a V4 által támogatott lehetséges európai bizottsági elnökjelölt. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői funkciójával kapcsolatosan is felmerült a neve. 

„Alátámaszthatom, hogy létezik egy megállapodás a V4 országai között, melynek értelmében az új európai struktúra valamelyik magas funkciójára Maroš Šefčovič a közös jelöltünk. Nagyon jó hír ez Szlovákiának” – mondta sajtótájékoztatón Lajčák.

Szerinte Šefčovič minden szempontból alkalmas egy ilyen poszt betöltésére. „Ezt az álláspontot képviseli Peter Pellerini miniszterelnök is az EU vezetőinek csúcstalálkozóján” – mondta Lajčák, és hozzátette, nem lesznek egyszerűek a tárgyalások. „Köszönjük V4-es partnereinknek, hogy megegyeztek a jelölés kérdésében és reméljük, sikerrel járunk” – zárta.

Az Európai Bizottság elnökének jelöléséről az EU vezetői döntenek – közölte a TASR hírügynökséggel Maroš Šefčovič. Az Európai Bizottság (EB) energetikai kérdésekért felelős jelenlegi alelnöke közölte, készen áll arra, hogy kamatoztassa az európai politikában megszerzett tapasztalatait.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az EB büntetné Szlovákiát egy régi kartell miatt

Algériára új aranykor köszönthet

Čaputová: Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?