Közélet

Az SNS támogatja az előrehozott választásokat

Pozsony | Az SNS csalódott, amiért Peter Pellegrini (Smer SD) kormányfő az Amerikai Egyesült Államokkal kötendő védelmi együttműködés kapcsán az előrehozott választásokat sem tartja kizártnak. A párt szerint amennyiben Pellegrini ezt tartja az egyetlen megoldásnak, ők elfogadják az előrehozott választásokat.
TASR

2019. március 23. 11:34

Andrej Danko - TASR-felvétel

Az SNS szerint Pellegrini elfelejtette, hogy ő a teljes kormány feje, és ez a kormány nem csak a Smerből kikerülő miniszterekből áll, és objektíven kell hozzáállnia minden tárcához. Az SNS-nek meggyőződése, hogy Pellegrini nem veszi elég komolyan az amerikai védelmi támogatásról szóló megállapodással kapcsolatos problémákat.

A miniszterelnöknek úgy tűnik, hogy valaki szándékosan igyekszik vitatémává tenni az amerikai megállapodást, és egy nagy politikai összetűzést akar generálni.

„Vagy olyan benyomást akar kelteni, hogy valaki meg akarja védeni az országot a szuverenitása elvesztésétől, ami azonban nem fenyeget. Még semmiben sem egyeztünk meg”

– tette hozzá Pellegrini, aki Lajčákot és Gajdošt is meg fogja kérdezni az aktuális helyzetről.

A védelmi minisztérium múlt héten bejelentette: a továbbiakban nem vesz részt az Egyesült Államok által a védelmi együttműködésről szóló megállapodás keretében nyújtandó anyagi támogatással kapcsolatos tárgyalásokon. A védelmi minisztérium döntése meglepte a külügyi tárcát. Andrej Kiska államfő, illetve néhány ellenzéki és koalíciós képviselő is bírálta azt. Andrej Danko, a parlament és az SNS elnöke kijelentette: senki sem utasította el a szlovák repülőterek felújítására szánt amerikai támogatást, mivel semmiféle támogatást nem ajánlottak fel.

Lajčák az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság csütörtöki (3. 21.) ülésén számolt be a megállapodásról a képviselőknek. Hangsúlyozta, hogy az egyezség megkötéséről politikai döntés született, az eljárás folyamatban van, a dokumentum szövegében viszont még nem egyeztek meg. Lajčák szerint arról, hogy Szlovákiának szüksége van-e 105 millió dollárra az Egyesült Államoktól, melyet a katonai repülőterek korszerűsítésére fordíthatnánk, a védelmi minisztériumnak kell döntenie. Úgy véli, a megállapodás aláírása jót tenne Szlovákiának.

Az SNS ezt követően kiadott egy közleményt, mely szerint azt várja a kormányfőtől, hogy a megállapodással kapcsolatban elutasítja a külügyi tárca által választott eljárást. Jaroslav Paška, az SNS alelnöke a dokumentumban nem segítségnyújtást lát Szlovákia számára, hanem az amerikai hadsereg szlovákiai jelenlétének támogatását. Bírálta Lajčákot, és többek között lőszerraktárak építéséről beszélt. A külügyminisztérium elhatárolódott ezektől az állításoktól. Hangsúlyozta, hogy nem tárgyal semmiféle lőszerraktárakról, leszállópályákról vagy üzemanyag-tárolókról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Most elmegy szavazni?

Hyballa: „Edző vagyok, nem varázsló”

Fico vallomást tett Kiska állítólagos zsarolása ügyében

Besztercebánya megye 33 milliós hitelt kap a kormánytól útfelújításra

Megkerültek a szőlőoltványok

Megjelent a legújabb Rammstein-klip!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?