Közélet

Az SaS és a Híd üdvözli, az Összefogás bírálja a Szlovák Statisztikai Hivatal lépését

Pozsony | Ondrej Dostál (SaS) parlamenti képviselő üdvözli a Szlovák Statisztikai Hivatal lépését, amely visszavonta a népszámlálással kapcsolatos javaslatát, így a második nemzetiségre vonatkozó kérdés benne marad a népszámlálási ívekben. „Súlyos hibát követtek volna el ezzel az objektív érvekkel alá nem támasztott, utolsó pillanatban foganatosított módosítással” – hangsúlyozta Dostál, aki korábban csaknem harminc másik koalíciós képviselővel együtt tiltakozott a javaslat ellen.
TASR

2021. február 8. 17:49

népszámlálás illusztráció
- Shutterstock-felvétel

A politikus meggyőződése, hogy a népszámlálás során szerzett adatokat úgy fogják értelmezni, hogy az a nemzeti kisebbségek javára váljon. „Vagyis úgy, hogy mindenkit az adott nemzeti kisebbséghez tartozónak fognak tekinteni, aki feltünteti ezt a nemzetiséget akár az egyik, akár a másik kérdésre adott válaszában” – fűzte hozzá a képviselő.

A Statisztikai Hivatal lépése örömmel töltötte el Ifj. Peter Pollákot (OĽaNO), az emberjogi bizottság eljáró elnökét is. „A napokban sok eszmecserére került sor, és több kisebbségi kezdeményezéshez is gyűjtöttünk aláírásokat a jelenlegi helyzet megőrzése végett. Ismét megmutatkozott, hogy a látszólag elveszett politikai csatákat is meg lehet nyerni szorgalommal, racionális érvekkel és összefogással a jó ügy érdekében” – hangsúlyozta Pollák, aki a népszámláláson való aktív részvételre buzdított mindenkit.

Sólymos László, a parlamenten kívüli Híd párt elnöke úgy értékeli a hivatal döntését, mint a józan ész győzelmét a populizmus felett. Ez utóbbi Sólymos szerint nagyon veszélyes is lehet. „Egyes politikusok kijelentései a tiszta nemzetiségről veszélyesek és nem valók a 21. századba. Örülök, hogy a Statisztikai Hivatal nem engedett a nyomásnak” – tette hozzá.

A szintén parlamenten kívüli Összefogásnak eltérő a véleménye. Mózes Szabolcs pártelnök szerint a Statisztikai Hivatal éppen hogy engedett a koalíciós pártok által kifejtett politikai nyomásnak, és nem vette figyelembe a magyar és a ruszin közösség véleményét. „A második nemzetiség értelmezésével kapcsolatban még mindig nagy a bizonytalanság, ezért mindenkinek, aki magyarként tekint magára, és nem érzi fontosnak megjelölni a második identitást, azt javasoljuk, hogy csak az első, nemzetiségre vonatkozó kérdésre válaszoljon, a másodikat hagyja figyelmen kívül” – fűzte hozzá.

A Statisztikai Hivatal hétfőn bejelentette: nem húzzák ki a népszámlálási ívekből a második nemzetiségre vonatkozó kérdést. Alexander Ballek hivatalvezető úgy döntött, visszavonja a második kérdés törlésére vonatkozó javaslatát. „Bebizonyosodott, hogy a nemzetiségeket érintő, jelenleg érvényes népszámlálási koncepciót ilyen rövid idő alatt nem lehet megváltoztatni” – tette hozzá.

A hivatal a második nemzetiségre vonatkozó kérdés elhagyását azután indítványozta, hogy Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő korábban erre a lépésre szólított fel. Szerinte a nemzetiségre vonatkozó két kérdés elősegítené a kisebbségek tagjainak asszimilálódását.

A második nemzetiségre vonatkozó kérdés megtartását szorgalmazta több koalíciós képviselő és kisebbségi szervezet mellett Zuzana Čaputová államfő és Mária Patakyová ombudsman is. Rámutattak, hogy a javasolt módosítás alkotmányellenes lehet. Emellett azt is kifogásolták, hogy a hivatal nem tartja tiszteletben a nemzeti kisebbségek képviselőivel közösen elfogadott, konszenzusos döntést, és megkerüli a kormány törvényalkotási szabályait.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kijárási

Hamarosan véget érhet a kijárási tilalom

A kormány gyermekenként 333 eurót ad a rászorulóknak

Minden gyermek után 333 eurót kapnak a rászoruló családok

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

g

GALÉRIA: Ilyet még nem láttak a rendőrök sem

ujblog

Megnyitottuk portálunkon a blog.ujszo.com felületet

A vendéglősök a terasznyitást követően sem lélegezhetnek fel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.