Közélet

Az oroszok nem Ukrajnán keresztül küldenék a gázt

Pozsony/Moszkva | Peter Pellegrini kormányfő tegnap találkozott orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyevvel. A látogatása alkalmával Peter Žiga gazdasági miniszter és Alexej Lihacsov, a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezérigazgatója nyilatkozatot ír alá az atomenergia békés felhasználásáról.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. június 6. 16:47

Tárgyalnak a Szlovák Villamos Művek és a TVEL társaság közötti együttmű-ködésről is, öt évig ellátnák üzemanyaggal a mohi (Mochovce) és a Jaslovské Bohunice-i atomerő-művet. A partnerek tárgyalnak a Nord Stream 2 gázvezeték építéséről is.

Nem kizárt, hogy jövő januártól Szlovákia egyetlen köbméternyi gázt sem kap majd Ukrajna irányából, Oroszország ugyanis egyelőre csak azt garantálja, hogy Szlovákiának az elkövetkező időszakban sem kell aggódnia az orosz gázszállítás esetleges leállása miatt – mondta Peter Žiga. Peter Pellegrini kormányfő az orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyevvel folytatott tárgyalásait követően kénytelen volt elismerni, hogy az Oroszországot Németországgal közvetlenül, a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat 2 gázvezeték teljesen megváltoztathatja az Oroszországból Európába irányuló gázszállítási útvonalakat, kiiktatva az Ukrajna felől érkező szállításokat. Medvegyev a szerdai találkozón egyelőre csak annyit ígért a szlovák kormányfőnek, hogy Szlovákia 2020 januárjától sem marad orosz gáz nélkül, azt azonban, hogy ezt továbbra is Ukrajnán keresztül kapjuk-e, már nem garantálják. Az Ukrajna és Oroszország által ezzel kapcsolatban korábban megkötött szerződés az idei év végén lejár, és a két ország közötti feszült viszony miatt egyelőre kicsi az esélye annak, hogy ezt megújítják. Žiga szerint már csak abban reménykedhetünk, hogy a közelgő ukrán parlamenti választást követően a jelenleginél oroszbarátabb kormánya lesz az országnak, és végül mégis megkötik a szerződést. Ellenkező esetben Szlovákia a tranzitdíjak miatt nem kis összegtől esne el. Az Ukrajna felől Szlovákián át a tőlünk nyugatabbra fekvő országokba történő szállításon a szlovák Eustream gázszállító évente nagyjából 700 millió eurós forgalmat bonyolít le, ami komoly bevétel az államkasszának. Szlovákiának ráadásul új beszállítási útvonalak után kellene néznie. Az orosz gázhoz hozzájuthatnánk nyugati irányból, de délről is. A Fekete-tengeren keresztül vezető Török Áramlatot Magyarországig szeretnék meghosszabbítani, így is hozzájuthatnánk az orosz gázhoz. (TASR, mi)

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés Kočnernek

Már e héten kopogtat a végrehajtó a Billánál

24 óra a sérült gyerekekért

Nőtt a munkanélküliség

Feljelentés az ollétejedi gumifeldolgozó ellen

Száz fociév Szepsiben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?