Ezért vár drágább év a sofőrökre!

illeték
Pozsony |

Mivel az államünnepek miatt mellékletünk csak ma jelenik meg először, összegeztük, milyen változásokra kell felkészülniük a sofőröknek 2024-ben. Több olyan előírás is hatályba lép, amely hatással lesz a gépjárművezetők hétköznapjaira; egy részük kedvező változásokat hoz, akadnak viszont olyanok is, például az illetékek megemelése, amelyeket aligha fognak díjazni.

Búcsú a jogosítványtól

Idén januártól véget ért az 1993 és 2004 áprilisa között kiállított rózsaszín jogosítványok érvényessége. Tavaly év vége előtt a belügyminisztérium szerint még 168 314 ilyen jogosítvány volt forgalomban, és borítékolható, hogy év végéig csupán a sofőrök töredéke érkezett lecserélni az okmányt újra, így egy esetleges rendőri ellenőrzéskor büntetésre számíthatnak.

Az új jogosítványok kiállításával viszont a hivatalos tájékoztatás szerint nincsenek gondok, ugyanis a belügyminisztériumnak sikerült bebiztosítania az okmányok folyamatos kiállítását, egy szerződéskiegészítés aláírásával oldotta meg azt a problémát, hogy hiány volt azokból a kártyákból, amelyekre az adatokat nyomtatják – jelentette be decemberben Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter. „Az elődöm idézte elő azt a helyzetet, hogy nem volt elég kártya az érvényüket vesztő, ún. rózsaszín jogosítványok pótlására. A szerződéskiegészítéssel meg tudtuk oldani a helyzetet” – folytatta a miniszter, hozzátéve, már több mint 100 ezer ilyen kártya áll a rendelkezésükre.

jogosítvány

A tárca ugyanakkor emlékeztetett, hogy csak a rózsaszín, azaz a 2004. április vége előtt kiállított jogosítványokat kell kicserélni. A minisztérium az okmányirodákban tapasztaltak alapján adta ki a tájékoztatást, sokan ugyanis a később kiállított gépjárművezetői engedélyek lecserélését is kérték. „Azt tapasztaljuk, hogy a 2004. május 1. és 2013. január 18. között kiállított, 2032 végéig érvényes jogosítványok tulajdonosai közül is sokan kérik a cserét, pedig ezeket az engedélyeket nem kell kicserélni” – hangsúlyozta a tárca, hozzátéve: az okmányirodák munkatársainak nagyon sok munkát ad a jogosítványok cseréje. Tavaly ugyanis megduplázódott az erre vonatkozó kérvények száma, s decemberben a háromszorosára emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest. Például december közepén rekordszámú, 19 233 kérvényt regisztráltak az okmányirodákban. A tárca arra figyelmeztetett, hogy a fölöslegesen cserét kérők miatt tovább növekszik az irodákra nehezedő nyomás, és nő a várakozási idő.

Új sztrádamatrica

Az Európai Unió szabályainak köszönhetően idén márciustól új, egynapos elektronikus sztrádamatrica is forgalomba kerülhet. Az irányelv elsősorban azoknak a sofőröknek jelent majd megtakarítást, akik európai utazásaik során egy-egy országon csak áthaladnak és eddig egy sztrá-daszakasz egyszeri használatáért kénytelenek voltak hét- vagy tíznapos matricát venni.

Ezzel az újdonsággal kapcsolatban viszont jelenleg még több a kérdés, mint a konkrét válasz. A matrica bevezetésének pontos napját még nem tették közzé, a közlekedési tárca ugyanis csak január 1-jén küldte tárcaközi egyeztetésre a javaslatot. Egyelőre azt sem tudni, mennyibe kerülne, de értelemszerűen jóval olcsóbb lenne, mint a jelenleg kapható legolcsóbb, 10-napos matrica, melynek ára 12 euró. Az uniós Eurovignette irányelv szerint az egynapos matrica ára nem lehet drágább egy tagállamban, mint az éves matrica árának 9 százaléka. S mivel Szlovákiában az éves matrica 60 euróba kerül, kiszámítható, hogy az egynapos matrica nem lehetne drágább 5,40 eurónál.

S bár az egész rendszer még nem is lépett hatályba, a minisztériumot már most kritika érte, ugyanis kiderült, hogy az egynapos matrica csak az adott napon lenne érvényes. Tehát ha valaki például este tíz órakor vásárolná meg a matricát, akkor annak hatályossága két óra múlva, éjfélkor lejárna, a matrica érvényességét ugyanis nem 24 órára határozzák meg. Hogy ezen az új rendszer bevezetéséig változtatnak-e, egyelőre nem tudni.

Egyébként Ausztria már idén januártól bevezette az egynapos matricát, az ára 8,60 euró, és kizárólag online lehet megvásárolni. Az osztrákok 2024-től megemelték a 10-napos matrica árát, 9,90 euróról 11,50-re. Változatlan áron, 96,40 euróért lehet hozzájutni az éves matricához, míg a két hónapra szóló már 10 centtel olcsóbb, 29 euró helyett 28,90-be kerül.

Amiről nem szabad megfeledkezni, hogy ha online vásárolják meg az osztrák két hónapos és éves matricát, akkor a hatályossága csak a vásárlástól számított két héten belül kezdődik. Az egynapos és a tíznapos online matrica viszont a vásárlás napjától érvényes.

A sztrádamatricák árát Szlovákiában egyébként legutóbb tavaly emelték meg, így nem valószínű, hogy időn újabb emelés mellett döntenének.

Megemelt illetékek

2024 áprilisától jóval több pénzt fogunk a közlekedésrendészeteken hagyni, az egyes illetékek 40, de akár 125 százalékkal is drágulnak. Ami a közlekedést illeti, közel nyolcvan illeték drágul. Például a jogosítvány kiállítása a jelenlegi 6,50 euró helyett már kerek 10 euró lesz. A B-típusú jogosítvány megszerzéséhez szükséges vizsga 33 euró helyett már kerek 50 lesz. Ugyanígy 33-ról 50 euróra emelkedik egy pár klasszikus rendszámtábla kiállítása, ám a specifikus rendszámok esetében az illeték 331 euróról kerek 500-ra ugrik. A C vagy D típusú jogosítvány megszerzéséhez szükséges vizsga 51,5 százalékkal drágul, a jelenlegi 66 euróról kerek százra.

Robert Fico kormánya így akar még több pénzt begyűjteni az államkasszába, hogy legyen miből fedezni az állam költekezését, például a nyugdíjemelést. A kabinet egyébként összesen több mint 900 illetéket emel meg áprilistól.

Ingyenes jogosítvány

Tavaly az ország lakosai egy uniós projektnek köszönhetően ingyen is hozzájuthattak a jogosítványhoz. Elég volt, ha a munkaügyi hivatalban beregisztrálták, hogy munkát keresnek. Az álláskeresők autósiskolai kurzusát aztán az uniós alapokon keresztül az állam fizette – egyébként függetlenül attól, hogy a kérvényezőnek volt-e állása vagy munkanélküli volt. Maga a projekt azóta lejárt, ám a Finsider gazdasági portál tájékoztatása szerint az állam ismét tervezi az autósiskolai kurzusok uniós alapokból való finanszírozását azoknak, akik új munkahelyet keresnek, s leendő állásukhoz elkerülhetetlen, hogy érvényes jogosítványokkal rendelkezzenek. Elsősorban a kamionok és autóbuszok leendő sofőrjeit támogatnák, a részletek viszont egyelőre nem ismertek, mivel az illetékesek még csak ezekben a napokban dolgoznak a finanszírozási rendszer kialakításán.

Új sztrádaszakaszok?

Ezt a részt eredetileg úgy kellett volna kezdenem, hogy márciusban végre átadják az R7-es több mint kilenc kilométeres szakaszát Kriváň és Mýtna között, amivel végre összefüggő sztrádán közlekedhettek volna a sofőrök Zólyom és Losonc között, a szóban forgó útszakaszra viszont még több mint egy évig várni kell. A sztrádát már 3,5 éve építik, a kivitelezőnek pedig a legaktuálisabb információk szerint összesen több mint öt évre lesz szüksége, a szakasz átadását így 2025 júniusára tolták ki. Mindezt azért, mert a munkálatok a vártnál bonyolultabbak, például a megemelt sztrádát tartó pilléreket a tervezettnél később tudták csak befejezni.

Átadni idén csak egy 5,6 kilométeres sztrádaszakaszt fognak, mégpedig északon, Árvában az R3-as autópályán. Ugyanakkor további fázisba lép a D1-es autópálya és a D4-es körgyűrű kereszteződésének építése Pozsony mellett. Ez az a kereszteződés, amelyet a körgyűrű építésekor elfelejtettek megrendelni, a D4-et úgy adták át a forgalomnak, hogy nem lehet róla felhajtani a D1-es autópályára, aminek köszönhetően a tranzitforgalomnak továbbra is a városon kell áthaladnia. A munkálatok miatt a forgalmat egy mindkét irányban háromsávos elkerülőúton fogják vezetni, s ha minden jól megy, a kereszteződést legkorábban 2026 végén adhatnák át a forgalomnak. A projekt legbonyolultabb része a jelenlegi D1-es autópálya megemelése lesz; ez alatt fogják ugyanis vezetni a bekötőutakat, illetve a sztrádához kapcsolódó le- és felhajtó utakat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?