Alkotmányellenes lehet a népszavazás a melegekről

Pozsony |

<p>Népszavazás lehet a homoszexuális párok családi jogairól és az eutanázia, valamint a szexuális viselkedés oktatásáról.</p>

A kérdés az, mikorra írja ki Andrej Kiska államfő a referendumot, ugyanis lehetősége van arra, hogy megvizsgáltassa az Alkotmánybírósággal.

Mellesleg éppen ezt kéri tőle az ellenzéki SaS. Richard Sulík pártelnök szerint ugyanis az Aliancia za rodinu kezdeményezése sérti az alaptörvényt. „Az alkotmány szerint alapvető emberi jogok nem képezhetik népszavazás tárgyát. Ha pedig arról szavazunk, hogy az azonos nemű párokat megilleti-e a hagyományos családra vonatkozó törvényi védelem, akkor az alapvető emberi jogokról beszélünk” – vélekedik az SaS elnöke. Ebben a kérdésben megosztottak az alkotmányjogászok.

Alkotmányellenes kérdések?

Kiskának 30 napja van arra, hogy kiírja a népszavazást. Ha úgy dönt, hogy megkérdezi az AB-t, ez a határidő nem telik. Kiska ugyan tegnap csak annyit üzent szóvivőjén keresztül, hogy jogköreinek megfelelően jár el a referendum kiírása kapcsán, a családvédők viszont emlékeztetnek, hogy kampányában az államfő a választás második fordulója előtt támogatást ígért nekik. „Megígérte, hogy ha a petíció összhangban lesz az alkotmánnyal, összeköti a népszavazást az őszi önkormányzati választásokkal a spórolás érdekében. Szerintünk is ez lenne a legjobb” – nyilatkozta Igor Chromek, az Aliancia vezetője.

Az már gyakorlatilag biztos, hogy lesz népszavazás, csak az a kérdés, hogy mikor és hány kérdéssel. Ha az AB alkotmányellenesnek találja valamely kérdést, akkor arról nem lehet megkérdezni az embereket. Az viszont már most biztosnak tűnik, hogy mind a négy kérdés nem lesz alaptörvénybe ütköző.

Csak egy érvényes népszavazás volt

A Polis közvélemény-kutató ügynökség egy hónapja készített felmérést a négy kérdésben. Az eredmények szerint mind a négy kérdés többséget kapna, a legtöbben azt támogatnák, hogy házasságnak csak egy férfi és egy nő kapcsolatát lehessen nevezni (78%), valamint, hogy meleg párok ne fogadhassanak örökbe gyereket (65%). A szexuális neveléssel kapcsolatos kérdésben volt a legkisebb az igent választók előnye (45% igen, 37% nem).

A népszavazás eredménye valószínűleg ezúttal sem azon fog múlni, hogy mit gondol a társadalom, hanem, hogy kifejtik-e elegen a véleményüket. Ha a referendumot összekötnék a helyhatósági választásokkal, nagyobb esély lenne arra, hogy meglegyen az érvényes referendumhoz szükséges 50%-os részvétel. De még így is kicsi ennek valószínűsége, ugyanis eddig Szlovákiában az összes népszavazás érvénytelen volt, leszámítva az uniós csatlakozásról szólót. Ám az is csak épp hogy túllépte a szükséges határt: a lakosok 52,2 százaléka vett rajta részt. Legutóbb 2010. szeptemberében volt referendum – azt éppen az SaS kezdeményezte –, amelyben egyebek mellett a tévédíj megszüntetéséről vagy a parlamenti képviselők számának csökkentéséről lehetett voksolni. A részvétel 23 százalékos volt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?