Közélet

Alkotmánybírók: 25-en jelentkeztek a harmadik körbe

Pozsony | Tegnap délután járt le az alkotmánybírói posztra való jelentkezés határideje. Róbert Madej (Smer) tájékoztatása szerint az alkotmánybírók megválasztásának harmadik fordulójába 25-en jelentkeztek. Az új érdeklődők mellett több olyan is van, aki harmadszor fog átesni a bírójelöltek nyilvános meghallgatásán.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. április 16. 09:30

- Somogyi Tibor felvétele

Az alkotmányjogi bizottság elnöke bízik abban, hogy a parlamentnek harmadszorra végre sikerül megválasztania a bírójelölteket az összes megüresedett alkotmánybírói posztra. A jelöltek között van Pfundtner Edit, a Híd igazságügyi államtitkára és Radoslav Procházka, a jelenlegi kormány korábbi koalíciós partnere. A jelöltek nyilvános meghallgatására május 2. és 3. kerülhet sor, ezt követően a plénum május 9-én kezdődő ülésén szavazhatnak a jelöltekről. Tibor Bernaťák (SNS) szerint a koalíció egyeztetni fog a jelöltekről. Ondrej Dostál (SaS) csodálja, hogy több jelölt újra megméretteti magát. Szerinte a bírók megválasztása túlpolitizált. „Ez lehet az oka annak, hogy több kiváló jelölt egyszer sem jelentkezett az alkotmánybírói posztra” – mondta Dostál.

Az utóbbi két alkalommal nyolc jelöltet választott meg a plénum. Közülük négy bíró kaphat 12 évre szóló mandátumot Andrej Kiska államfőtől. Egyelőre azonban nem tudni, hogy mit lép az elnök. Az alkotmányjogászok ugyanis nem egységesek abban, hogy Kiskának meg kell-e várnia a 18 alkotmánybíró-jelöltet, vagy korábban is kinevezheti a már megválasztott jelöltek valamelyikét. Ján Mazák, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke, Andrej Kiska jogi tanácsadója blogjában rámutat, korábban nem fordult elő, hogy a plénum nem választotta meg a megfelelő számú jelölteket. Mazák elemzése arra enged következtetni, hogy Andrej Kiska egyetlen bírót sem nevez ki, míg nem kap 18 nevet. (ie, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kórházreform bezárásokkal

Kamion ütközött autóval Jabláncon, mentőhelikoptert is riasztottak

A világ legjobbjai közé tartozó hegymászók vesztek oda egy lavinában

Holtan találtak egy 77 éves nyugdíjast a Lőcsei járásban, lőtt sebek voltak rajta

Szélviharra figyelmeztet az SHMÚ nyugaton és a Tátrában

Képernyőn a Barcelona és a Tottenham

Legfrissebb galériák
Olvasta már?