Közélet

Kezdődik az alkotmánybíró-szavazás a parlamentben

Pozsony | Délután ötkor kezdődik az alkotmánybíró-jelöltekről szóló szavazás a parlamentben.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. február 12. 17:19

Frissítve
- Somogyi Tibor felvétele

18:24

A Smer nem zárja ki, hogy máshogy fog szavazni csütörtökön. Cséfalvay Katalin sajnálja, hogy ma nem válaszottak alkotmánybírókat.

18:12

A Denník N információi szerint az alkotmánybírókról szóló szavazáson nem sikerült megválasztani egyetlen jelöltet sem.

18:00

Az utolsók között szavazott Robert Fico. Sok képviselő elhagyta a parlament üléstermét. A szavazás eredménye egyesek szerint akár fél órán belül is kiderülhet.

17:55

A Smer képviselői üres szavazólapokat adnak le, azaz nem kívánnak ebben a körben, nyilvános szavazáson alkotmánybírót választani.

17:25

Elkezdődött a nyilvános szavazás.

17:20

A képviselők nem szavazták meg a Smer javaslatát, mely szerint titkos szavazással döntöttek volna a jelöltekről.

17:00

Juraj Blanár, a Smer-SD alelnöke teljesen egyetért Robert Fico pártelnök kijelentéseivel, és hozzá hasonlóan ellenzi az alkotmánybíró-jelöltekről szóló szavazás nyilvánossá tételét. Sárközy Irén, a Most-Híd képviselője és a parlament Alkotmányjogi Bizottságának a tagja ugyanakkor örül annak, hogy Fico visszavonta az alkotmánybíró-választáson való indulását. Bugár Béla, a Most-Híd elnöke délelőtt kijelentette, hogy pártja nem támogatja Ficót az alkotmánybíró-választáson.

Fico a keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy visszavonja indulását az alkotmánybíró-választáson. Egyúttal azt is elmondta, hogy a Most-Híd párt hozzáállása miatt fennáll a koalíciós szerződés felmondásának a veszélye. „Nem lehet egy asztalnál ülni egy olyan párttal, amely az országért vállalt közös felelősséggel szemben a saját pártérdekeit részesíti előnyben” – mondta Fico a Most-Hídra utalva.

Kijelentette: ha az ellenzék a Most-Híd segítségével fogja megválasztani az alkotmánybíró-jelölteket a parlamentben, az a koalíciós szerződés megsértését fogja jelenteni, és komoly következményei lesznek a kormány működésére nézve. Sárközy nem reagált ezekre a kijelentésekre. Eddig az SNS sem reagált. Ladislav Andreánsky, a Smer-SD tagja nem árulta el, hogy a Fico által említett „komoly következmények” a kormány bukását jelentik-e.

16:30

A parlamenti képviselők 17:00 órakor szavaznak az alkotmánybíró-jelöltekről. Andrej Danko házelnök korábban bejelentette: az esetleges ismételt szavazást csütörtökön (2. 14.), 11 órakor tartják.

A képviselőknek a 39 pályázó közül 18 alkotmánybíró-jelöltet kell választaniuk, akik közül az államfő kilencet fog kinevezni a leköszönő alkotmánybírók helyére. A megbízatási idejük 12 évre szól. Összesen 13 alkotmánybíró van.

15:00

Az ĽSNS képviselői nem vesznek részt az alkotmánybíró-jelöltek választásán. Egyben visszavonták Radovan Hrádek jelölését a posztra. Ezt Marian Kotleba pártelnök jelentette be keddi sajtótájékoztatóján.

Kotleba a lépést indokolva kifejtette: meg akarják akadályozni, hogy az ĽSNS-t belerángassák abba a politikai bohózatba, amivé az alkotmánybíró-jelöltek választása vált. Hozzátette: Andrej Kiska államfőnek a hivatali ideje végén nincs joga kinevezni az új alkotmánybírókat.

14:45

Robert Fico délután kettőre jelentett be sajtótájékoztatót, amelyen bejelentette, hogy visszalép a jelöltségtől, egyben bírálta Andrej Kiskát.

Fico szerint nem Andrej Kiska államfőnek kellene döntenie az új alkotmánybírókról, hanem az újonnan megválasztott államfőnek. Fico ezzel Kiska pártalapítási szándékára mutatott rá.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: A DAC-Slovan legjobb pillanatai

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Két magyar–szlovák hokimeccs a tévében

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?