A Smer feljelentést tesz a kormány vadászgépekről szóló döntése miatt

Robert Fico

Az ellenzéki Smer büntetőfeljelentést tesz a főügyészségen hivatali jogkörrel való visszaélés miatt a megbízott kormány MiG–29-es vadászgépek Ukrajnának szállításáról szóló döntésével kapcsolatban.

A Smer Boris Kollárhoz (Sme rodina), a parlament elnökéhez fordul, hogy ellenőrizze, túllépte-e a hatáskörét a kormány, mivel az Ukrajnával kötött kormányközi megállapodást katonai jellegűnek tartja a Smer. Robert Fico pártelnök sajtótájékoztatón rámutatott, az ilyen megállapodásokhoz parlamenti jóváhagyás szükséges, amit az államfőnek ratifikálnia kell.

„Senki sem mutatott be semmilyen jogi elemzést, amely alapján döntött a kormány. Továbbra is az a meggyőződésünk, hogy a kormány és a köztársasági elnök döntése alkotmányellenes” – mondta Fico. A kabinet és Zuzana Čaputová is elkövette a hivatali jogkörrel való visszaélés bűncselekményét – mondta, és hozzátette, kitart amellett, hogy a haditechnikai eszközök elajándékozása fontos külpolitikai kérdés, amiről nem dönthet egy megbízott kormány.

Fico szerint a vadászgépek ajándékozása fölösleges politikai gesztus. Öt működőképes harci repülőgép szerinte nem fogja megváltoztatni a háború menetét. A döntést Oroszországgal szembeni nyíltan ellenséges lépésnek tekinti. Feltette a kérdést, mi vezette arra a kormányt és az államfőt, hogy beleegyezzenek a gépek átadásába. Véleménye szerint ez belerántja Szlovákiát egy katonai konfliktusba. A párt továbbra is elutasítja, hogy Szlovákia bármilyen katonai segítséget nyújtson Ukrajnának, de a humanitárius segítségnyújtással, az ország újjáépítéséhez nyújtott segítséggel vagy a menekültek megsegítésével egyetért.

Eduard Heger megbízott kormánya pénteki online ülésén úgy döntött, hogy 13 darab MiG–29-es vadászrepülőgépet és a Kub légvédelmi rendszer egy részét átadja Ukrajnának. Heger közölte, a nemzetközi megállapodás összhangban van az alkotmánnyal, a kormány egyhangúlag jóváhagyta. Hangsúlyozta, hogy a felszerelés a polgári lakosság védelmét szolgálja. Visszautasította azokat az állításokat, hogy Szlovákia ezzel a döntéssel belép a háborúba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!