Közélet

A rendőrök körmére néznének

Pozsony | Robert Kaliňák belügyminiszter továbbra is élvezi a kormánykoalíció bizalmát, ám a Híd módosítani akarja a rendőrfőkapitány kinevezésének szabályait.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. június 29. 14:52

Arról nincs egyezség a koalíción belül, hogy ez milyen következményekkel járna Tibor Gašpar jelenlegi rendőrfőkapitányra nézve.
 
Ladislav Bašternák ingatlanvállalkozó adócsalási ügye miatt a Híd szerint módosítani kell a rendőrség és az ügyészség működését. A párt elnöksége által hétfőn este jóváhagyott nyilatkozatban az nem szerepel, hogy Robert Kaliňák belügyminiszternek távoznia kellene-e funkciójából vagy sem.
 
A Híd azt akarja, hogy a rendőrfőkapitányt a kormány javaslatára az államfő nevezze ki, a kormány elé a belügyminiszter terjesztené a jelöltet azután, hogy a parlamenti bizottságban is meghallgatták. A Főügyészségen egy speciális osztályt hoznának létre a belső vizsgálatok ellenőrzésére, és erősítenék a parlamenti bizottságok hatáskörét, hogy az érintett bizottságok bizonyos ügyeknél ellenőrizhessék, jogos volt-e a hatósági nyomozás vagy a büntetőeljárás leállítása. „Ez egyelőre csak a mi javaslatunk” – mondta tegnap Bugár Béla, a Híd elnöke azzal, hogy koalíciós partnerek részéről különböző javaslatok voltak, a konkrét tervezetnek július végéig kell elkészülnie.
 
Az sem nyilvánvaló, hogy a Híd módosításainak elfogadása után távoznia kellene-e a jelenlegi országos rendőrfőkapitánynak, akit Kaliňák nevezett ki. „Most mintha azt kérdeznék tőlem, hogy megyek-e jövő januárban síelni. Azt sem tudom, hogy élni fogok-e még akkor. Legyenek türelmesek” – mondta ezzel kapcsolatban Bugár.
 
Azt, hogy a Híd javaslatai közül melyeket sikerül végül elfogadtatni, nem lehet tudni, a koalíción belül ezen a téren nincs egyezség.
 
A kormánykoalíció tegnap abban egyezett meg, hogy nem támogatja a Kaliňák ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, amelyet a parlament holnap fog tárgyalni. Bugár többször megismételte, hogy meg kell várni a Bašternák-ügyben indított vizsgálat eredményét, s ha beigazolódik, hogy az ingatlanvállalkozót valamilyen szálak fűzték a belügyminiszterhez, akkor lehet további lépéseken gondolkozni. Kaliňák eddigi magyarázatát elégségesnek tartja. (dem, SITA)
Önnek ajánljuk

Megszavazta az Európai Néppárt a Fidesz tagságának felfüggesztését

Az értelmiségi szupersztárok felemelkedése

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Az aktivisták betiltanák a prémtenyésztést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?