Közélet

A pszichés zavarok zömét nem is kezelik

Pozsony | Több mint kétmilliárd euróba kerül a pszichés betegek kezelése, ha azonban az állam több pénzt fordítana a megelőzésre, ez a költség jelentősen csökkenne. Bár a pszichés zavarok egyre több embert sújtanak, még mindig tabuként kezeljük őket. A szemléletváltáshoz évtizedekre van szükség.
Szalay Hajnalka

2020. június 2. 07:00

orvossag
A pszichés betegségek kezelésével összefüggő kiadások 35 százalékát teszik ki az egészségügyet érintő költségek, főleg a gyógyszerek (Felvétel: Matej Jankovic/Plus jeden deň)

2017-ben Szlovákiában kilencből egy ember küzdött valamilyen lelki zavarral, leggyakrabban szorongással – figyelmeztet a pénzügyminisztérium Értéket a Pénzért (ÚHP) osztálya. A pszichés betegségek gyökerét az esetek felében a gyerekkorban kereshetjük. Az ÚHP elemzésében megemlíti, hogy a depresszió tüneteit produkáló emberek 67%-a, valamint az alkoholfüggők 80%-a nem fordul szakemberhez. A szorongásos betegeknél ez az arány több mint 80%.

A pszichés zavarokkal küzdők kezelése meghaladja a kétmilliárd eurót. Ennek 45%-át a közvetett költségek jelentik, a munkanélküliségből, a munkahelyen való gyengébb teljesítményből vagy a produktív korban lévők magasabb halálozási arányából adódó kiadások. A közvetlenül az egészségügyet érintő terhek az összkiadások 35%-át teszik ki. Ide tartoznak például a gyógyszerek, de a lelki betegségekből fakadó fizikai betegségek kezelésének költségei is. 

Az ÚHP elemzése szerint Szlovákia jelentősen kevesebb pénzzel támogatja a lelki betegségben szenvedőket, mint a többi fejlett ország. Az egészségügyi gondoskodásra kiadott összeg csupán 3%-át fordítják a pszichés zavarok kezelésére, míg a fejlett országokban 7-8%-át. Ezért a pénzügyi szakértők szerint évente erre 170–230 millió euróval többet kellene adnia az államnak.

A cél a megelőzés

A pénzügyi elemzők szerint fontos lenne fejleszteni a prevenciós programokat. Bordás Sándor pszichológus, egyetemi docens úgy véli, a pszichés megbetegedések megelőzése végett már az iskolában el kellene kezdeni foglalkozni a témával. „Azt kellene elérni, hogy a lehető legkevesebb legyen a beteg – magyarázta lapunknak Bordás. – A tananyagba be kellene iktatni a pszichés zavarokat.” Ennek szükségességét támasztja alá az a tény is, hogy világviszonylatban minden második fiatal halálát öngyilkosság okozza.

„Szlovákiában 2016-ban a 15 és 19 év között elhunytak 18%-a követett el öngyilkosságot”

– áll az ÚHP tanulmányában.

Bordás kiemeli, hogy az egész pedagógiai rendszerünk hibás. „Az osztályzatok már eleve büntetést vonhatnak maguk után. Én az alternatív oktatási módokat részesítem előnyben, például a Rogers-, Waldorf-, Montessori-irányzatot. Ezek a személyiségfejlesztésre is irányulnak, nem ezt a kicsit poroszos nevelési stílust alkalmazzák, amikor a pedagógus azt keresi, mit nem tud a diák” – mondja a pszichológus. Hozzáteszi, hogy a szülőkre is nagy nyomás nehezedik, hiszen ingergazdag világban élünk, amellyel az idegrendszerünk nehezen tud lépést tartani.

Az ÚHP szerint a nőknél gyakrabban jelentkeznek a depresszió és a szorongás tünetei, míg a férfiaknál nagyobb a veszélye valamilyen függőség kialakulásának. „A koronavírus-járvány egy kicsit segített, hogy kikerüljünk a mókuskerékből, és a megváltozott oktatási módnak köszönhetően intenzívebbé válhatott a gyerek és a szülő közötti kommunikáció, de úgy gondolom, a nagy léptű gazdasági fejlődésből vissza kellene venni. A fogyasztói társadalom értéktelenségei erősen működnek, és a mókuskerék felőrölheti az idegeket” – véli Bordás, aki szerint az iskolában tantárgyi szinten, felnőttkorban pedig tréningeken kellene foglalkozni a konfliktuskezeléssel.

„A versengés helyett az együttműködésre kellene törekednünk, hogy mindenki nyertesen kerüljön ki a konfliktushelyzetekből, hiszen a veszteség következménye az agresszió”

– magyarázza a szakember.

Szemléletváltás kell

Bordás szerint, ha létrejönne egy oktatási háttér, hamarabb megváltozhatna a szemléletünk a lelki betegségekről, hiszen a téma még mindig sok helyen tabu. „A média is foglalkozhatna többet azzal, mit kell tennie egy átlagembernek a saját mentálhigiéniája érdekében, ismeretterjesztő anyagokra lenne szükség, amelyek arról szólnak, hogy a pszichológushoz vagy a pszichiáterhez járás nem jelenti azt, hogy bolondok vagyunk.

Abba kellene invesztálni, hogy a lehető legtöbb helyen megjelenjen: a lelki egészség ugyanolyan fontos, mint a testi, nem szégyen segítséget kérni pszichológustól”

– mondja a szakember. Meg kellene erősíteni a lelkielsősegély-vonalakat is, több magyar pszichológusra és pszichiáterre is szükség van. „A pszichoterápia anyanyelvhez kötött, ezért az, hogy egy szlovákul rosszul beszélő ember és az orvosa között a nővérke tolmácsol, ebben a helyzetben elképzelhetetlen” – magyarázza Bordás.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Félmilliárdos Matovič-csomag

R7-es gyorsforgalmi út
Frissítve

Tudjuk, mikor nyit az R7-es gyorsforgalmi út

stadion

Nem veszi meg az állam a Nemzeti Futballstadiont

Duba Gyula

Szembesülés a valósággal

Antarktisz

Több tonnányi mikroműanyagot sodor a szél az óceánokba egészen az Antarktiszig

Hatékony lehet a koronavírus kezelésében egy koleszterincsökkentő gyógyszer

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.