Közélet

A PS hiányosnak tartja az állampolgársági törvény módosítását

A Progresszív Szlovákia (PS) parlamenten kívüli mozgalom tagjai hiányosnak tartják az állampolgársági törvény módosítását, elsősorban azért, mert nem kínál megoldást a Szlovákiában élő kisebbségek problémáira. A törvényt szerintük úgy kellene módosítani, hogy azok az állampolgárok, akiket rokoni vagy egyéb, személyes szálak fűznek az adott országhoz, másodikként felvehessék annak állampolgárságát. Ezzel kapcsolatban felidézték, hogy néhány szomszédos állam etnikai alapon könnyíti meg a szlovákiai kisebbségek tagjainak honosítását. Elsősorban a magyarokról van szó, de a távlati kilátásokat tekintve a szlovákiai horvátok és szerbek is szóba kerülhetnek.
TASR

2020. augusztus 17. 16:14

Zora Jaurová
Zora Jaurová - Somogyi Tibor felvétele

A PS szerint a kormányjavaslat enyhíti ugyan a jelenleg hatályos jogszabály negatív hatásait, de nem kínál kielégítő megoldást sem a Szlovákia területén élő kisebbségek, sem a külhoni szlovákok vagy a külföldön munkát vállaló állampolgárok problémáira. Úgy vélik, a módosítás elfogadása után sem szűnne meg az említett csoportokat sújtó diszkrimináció. „Éppen ezért pozitívan értékeljük az állampolgárok által tömegesen aláírt módosító javaslatot, amely az említett diszkrimináció felszámolását követeli, és amelyhez több kormánypárti képviselő és magas beosztású állami hivatalnok is csatlakozott” – közölte Zora Jaurová, a PS alelnöke.

A belügyminisztérium által július végén tárcaközi egyeztetésre bocsátott kormányjavaslat értelmében a szlovák állampolgárság megvonása nélkül is felvehetné egy másik ország állampolgárságát az a személy, aki az adott ország területén legalább három éve tartózkodási engedéllyel, illetve nyilvántartott lakhellyel rendelkezik, és ezt igazolni is tudja.

A tömegesen aláírt módosító javaslat, ahogy a PS mozgalom is a Szlovák Alkotmányra hivatkozik, amely kimondja, hogy akarata ellenére senkitől sem vonható meg az állampolgársága.

A jelenleg is hatályos állampolgársági törvényt Robert Fico (Smer) első kormánya fogadta el 2010-ben arra a magyarországi törvényre reagálva, amely 2011-től egyszerűsítette a határon túli magyarok honosítását. A szlovák ellentörvény értelmében elveszíti állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik országét. Eddig csaknem 3400 személy veszítette el a szlovák útlevelét.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
gy

Enyhültek az óvintézkedések az iskolákban

A kormány arról is dönthet, hogy a népszámlálás során lehetőséget adjon-e egy második nemzetiség megadására⋌(TASR/MTI-felvétel)
Frissítve

Népszámlálás: 422 + 34 ezer magyar él az országban

tasr

Heger örül, hogy Čaputová támogatja az USA-val kötött védelmi megállapodást

Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová támogatja az Egyesült Államokkal való védelmi szerződés megkötését

dac

Schäfer és Jedlička nélkül is meggyőző volt a DAC a Ferencváros ellen

asztma allergia

Mi köze a gyerekkori asztmának a nitrogén-dioxidhoz?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.