Közélet

A lehetséges együttműködésről kezdenek tárgyalásokat a magyar pártok

Pozsony | Az együttműködés lehetőségeiről kezdenek tárgyalásokat a jövő évi parlamenti választás előtt a magyar pártok. A Híd a szombati OT-ülést követően tárgyalt erről.
TASR

2019. június 26. 18:30

- Somogyi Tibor felvétele

Azokkal a pártokkal szeretnének tárgyalni, amelyek az általuk fontosnak tartott értékeket tartják szem előtt. Parlamenten kívüli pártokat is megszólítanának.  Azoknak a pártoknak, amelyekkel meg tudnak egyezni, helyeket kínálnak választási listájukon. „A Híd Országos Tanácsának döntése értelmében több politikai szubjektumot is megszólítottunk, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséget (MKDSZ-MKDA) is. Ez a politikai párt volt az első, amelyik elfogadta az együttműködési tárgyalásról szóló javaslatot, abból a célból, hogy a szlovákiai magyarság és más nemzeti kisebbségek erős politikai képviseletét fenntarthassuk. Az előzetes megállapodás értelmében pénteken ülnek tárgyalóasztalhoz a két párt képviselői” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Debnár Klára, a Híd szóvivője.

Június 25-én szólította meg pártunkat a Híd. Szeretnének tárgyalni az együttműködésről. Elfogadtuk a meghívást” – közölte Fehér Csaba, a parlamenten kívüli MKDSZ elnöke. Hozzátette, ők már régen hangoztatják a magyar kisebbséget képviselő pártok együttműködésének fontosságát. A párt kész tárgyalni, de az elnök szerint arról még korai beszélni, hogy indulnának-e a Híd kistáján.

Az MKP Országos Tanácsa szombaton ülésezik, akkor számolnak be további lépéseikről. A meghívást megkapták, nem zárkóznak el a tárgyalásoktól. „Készek vagyunk tárgyalni mindenkivel, akinek fontos a szlovákiai magyar kisebbség közös képviselete” – közölte Fiala Ilona, az MKP szóvivője. Kész tárgyalni Simon Zsolt, az MKP korábbi képviselője, a parlamenten kívüli Magyar Fórum elnöke is. Az MKP-val szeretne egyeztetni.

„Munkaebédre hívtuk a Magyar Közösség Pártjának képviselőit, hogy párbeszédet kezdhessünk arról, milyen feltételekkel tudnánk együttműködni“ – mondta Simon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Visszatért Szepsibe a holokauszttúlélő

Magyarország–Spanyolország vb-elődöntő

Az alkalmazottak több mint harmada akar munkahelyet váltani, és jók az esélyeik

Tűzoltóakció a pozsonyi Lafranconi hídon, lezárták a D1-est

Egyre többen fizetnek kártyával az üzletekben

WWF: hétfőre elfogynak a Föld éves erőforrásai

Legfrissebb galériák
Olvasta már?