Közélet

A környezetvédelem a pártprogramok peremén

Pozsony | A Greenpeace szervezet a választás előtt értékelte a politikai pártok környezetvédelmi programját. Az aktivisták hangsúlyozták, hogy egyik párt sem rendelkezik eléggé céltudatos klímakímélő programmal, holott ez a 21. század egyik legnagyobb kihívása.
Nagy Roland

2020. február 24. 07:00

környezetvédelem
- Képarchívum

A környezetvédelmi problémák az utóbbi néhány évben a figyelem középpontjába kerültek, az Európai Unió és az ENSZ csúcstalálkozóinak egyik legvitatottabb témájává vált a klímaválság. Ennek ellenére gyakran jelennek meg olyan vélemények, miszerint a politikai vezetők nem tudatosítják igazán a probléma súlyosságát. Erre példa a tavaly decemberi madridi klímacsúcs, melyen számottevő áttörést ismét nem sikerült elérni. Ezért is lehet fontos szempont, hogy az egyes pártok a választás előtt hogyan viszonyulnak a klímaválságot érintő legaktuálisabb kérdésekhez.

Aki ez alapján szeretné kiválasztani, melyik pártra adja le voksát a szombati parlamenti választáson, az bajban lesz, ugyanis a legtöbb párt választási programjában nem kapott prioritást a környezetvédelem. Legalábbis erre a következtetésre jutott a Greenpeace, amely további nyolc szlovákiai környezetvédelmi szervezettel együttműködve értékelte a pártok környezetvédelmi programját. Az aktivisták elsősorban azt emelték ki, hogy az elérhető 32 pontot egyik pártnak sem sikerült megszereznie.

„Egyik párt sem kapta meg a lehető legjobb értékelést, mivel egyiküknek sincs elegendően céltudatos programja a klímaválság kezelésére”

– jegyezték meg az elemzők. 

tab

A legmagasabb pontszámot a PS/Spolu koalíciónak sikerült megszereznie, összesen 28 pontot. A Greenpeace pozitívan értékelte, hogy a pártnak „kidolgozott és átgondolt” környezetvédelmi programja van, amely a klímaválságot a jelenkor egyik legnagyobb problémájának tekinti. A PS/Spolu a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és a megújuló energiaforrások támogatását hangsúlyozza, egyebek mellett olyan intézkedésekkel, mint a környezetbarát mezőgazdaság anyagi támogatása, a környezettudatos nevelés szorgalmazása, valamint a tömegközlekedés megerősítése. A szervezet ugyanakkor negatívan értékelte, hogy a párt nem fordít elegendő figyelmet az állati eredetű termékek előállításának csökkentésére, valamint azt is hiányolták, hogy a progresszívak nem dolgozták ki elég részletesen a szénbányászat leállításával kapcsolatos intézkedéseket sem. 

A második helyen holtverseny alakult ki a Za ľudí és a Sme rodina között, mindketten 25 pontot szereztek. A szervezet szerint dicséretes, hogy mindkét párt komolyan veszi a környezetvédelmet, ugyanakkor egyikük programja sem olyan részletesen kidolgozott, mint a PS/Spolu koalícióé. A harmadik helyen az OĽaNO szerepel, egy ponttal maradtak el az előttük végző két párttól.

Környezetvédelmi kihívások

A Greenpeace a felmérésben olyan szempontokat vett figyelembe, mint a karbonsemlegesség elérése vagy a megújuló energiaforrások. A karbonsemlegesség tulajdonképpen annyit jelent, hogy az Európai Unió szeretné visszafogni a szén-dioxid-kibocsátásának mértékét az egyes tagországokban, hiszen egyebek mellett ez a gáz felel a globális felmelegedésért. Szén-dioxid keletkezik a hagyományos, szén alapú energiaforrások égésekor, ilyenek például a fa, a kőszén, a kőolaj vagy a földgáz. A cél, hogy ezeket az anyagokat megújuló energiaforrásokra (szél-, nap- és vízenergia) cseréljék, ezáltal csökkentve a légszennyezést. (Origo)

Közepes a Híd

Az OĽaNO-t a Híd környezetvédelmi programja követi, 23 pontot sikerült összegyűjteniük. Az elemzők kiemelték, hogy a Bugár Béla vezette pártban nagy figyelmet fordítanak a megújuló energiaforrások és a kisebb gazdák támogatására, ugyanakkor a globális felmelegedéssel kapcsolatos problémákkal – mint például az üvegházhatású gázok csökkentése – már kevésbé foglalkoznak.

Nem értékelték az MKÖ-t

A Hídhoz hasonlóan szintén 23 pontot szerzett a KDH és a Dobrá voľba is. Érdekesség, hogy az SaS mindössze 20 pontot szerzett, ezzel jócskán elmaradt a többi párttól, holott Sulíkék egyik gyakran hangoztatott szlogenje, hogy ők rendelkeznek a legaprólékosabban kidolgozott programmal. Az SaS-től csak a Smer és az SNS végzett rosszabbul, őket a Greenpeace nem is értékelte, mivel nem töltötték ki a szervezet kérdőívét. A szakértők a szélsőséges ĽSNS pártot szintén kihagyták az értékelésből.

Az MKÖ környezetvédelmi programját a Greenpeace nem értékelte, mivel az AKO közvélemény-kutató ügynökség decemberi felméréséből indultak ki, és ez alapján a 10 legerősebb pártnak küldték ki a kérdőívet, így a magyar párt éppen lemaradt a listáról. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy az MKÖ választási programja aránylag részletesen, több mint hat oldalon foglalkozik a klímaváltozás megfékezésével. Többek közt támogatják a szén-dioxidot nélkülöző gazdaságpolitikát, a megújuló energiaforrásokat, az ivóvíz védelmét és az új erdők telepítését.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Hétfőn újabb lazításokról dönthetnek

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

Derzsi Réka

Prágai lakos, öt nyelven játszik

SpaceX

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

gygy

Gyógyüdülés járvány idején

Etrekarcsa

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.