A holokauszt és a faji erőszak áldozataira emlékeztek

caputovaholokausztemleknap
Pozsony |

A három közjogi méltóság pénteken együtt emlékezett a holokauszt és a faji erőszak áldozataira a fővárosban. Zuzana Čaputová államfő felszólalásában arról beszélt, ne hallgassunk, ha az antiszemitizmus jeleit észleljük.

Hangsúlyozta, a társadalom és az állam számára is veszélyes, ha eltűri a félelem és a gyűlölet terjesztését. „Az ezeknek az erőfeszítéseknek tett engedményeink relativizálhatják azokat a rosszakat, amelyek következményeit a kisebbségek közösségeinek tagjai értik meg a legjobban, hiszen az ő kollektív emlékezetüket része” – mondta.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök arról beszélt, a történelmet – és a holokausztot, ami kétségbe vonta az emberi civilizáció alapjait – nem lehet letagadni. „Soha nem szabad megfeledkeznünk az emberségről, aminek a lényükben kell gyökereznie. Soha nem szabad megfeledkeznünk a múlt fájdalmas szörnyűségeiről, folyamatosan emlékeztetnünk kell magunkat rájuk, hogy a jövőben ne ismétlődhessenek meg” – tette hozzá.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő szintén a múltbeli sérelmekről szólt. „A holokauszt az emberi elmében, mások megvetésének gondolatával kezdődött" – hangsúlyozta. Bírálta a szélsőségeket, és az extrémizmus felszámolására szólított fel. „Tegyük félre a haragot. Mutassunk szeretetet és áldozatkészséget. Ne engedjük, hogy a holokauszt egyetlen gondolatunkba is behatoljon” – jelentette ki. Emlékeztetett, a kormány tavaly bocsánatot kért az 1941-es kegyetlen törvénykezésért, és annak következményeiért.

Galéria

Rigó Konrád, a Szövetség Híd platformjának elnöke bejegyzésében kiemelte: „Emlékeznünk kell az áldozatokra és tanulnunk kell a múltból”. A politikus őszíntétlennek tartja Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök részvételét a megemlékezéseken. Mindezt azzal indokolta, hogy a fasiszta képviselők támogatására szorul a kormánykoalíció. „Tisztelettel emlékezik a holokauszt áldozatai előtt, és egyúttal eltűri a koalíciójában a kotlebás Jozef Šimkot, valamint azt, hogy az OĽaNO egyik képviselője közösen nyújtson be egy törvényjavaslatot egy olyan emberrel, akivel pár hónappal ezelőtt magát demokratának tartó politikus nem állt szóba” – jegyezte meg az egykori kulturális államtitkár, aki szerint a következő hónapokban dől el, hogy képesek vagyunk e élni és nem visszaélni a szabadságunkkal.

Ivan Korčok, a kormányból távozóban lévő külügyminiszter rámutatott: nem szabad elfelejteni a Zsidó-kódex 81. évvel ezelőtti meghozatalát és az azt követő esztendőkben történt tragédiát. A közösségi oldalon olvasható bejegyzésében az oktatás szerepére fekteti hangsúlyt, amit a demokrácia fontos eszközének tart. „A demokratikus világban nincs helye olyan rendszernek, amely az állampolgárait megfosztja az alapvető emberi jogaitól, támogatja a rasszizmust, az egymás iránti elutasítást, az idegengyűlöletet, vagy az elnyomás és diszkrimináció bármely formáját” – jegyezte meg arra utalva, hogy nem szabad elfelejteni, hová fajulhat a gyűlölködés.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!