Közélet

A Híd és az SNS birkózik a rendőrfőkapitány miatt

Pozsony | A belügyminisztérium ma sem terjesztette a kabinet elé a rendőrfőkapitány megválasztásáról szóló törvényjavaslatokat. Az ok prózai: a koalíció nem tud megállapodni a tervezet néhány paraméterén.
Ibos Emese

2018. szeptember 12. 19:04

Denisa Saková
Denisa Saková - TASR-felvétel

Denisa Saková (Smer) belügyminiszternek sem volt világos, hogy mi lesz a tervezet sorsa. A kormányülés előtt még azt állította, hogy beterjeszti az általa kidolgozott javaslatot, nem sokkal később viszont közölte, hogy a kormány most sem tárgyal a módosításról. Saková szerint azért halasztották el ismét a tervezetet, mert a koalíciós pártok nem tudnak megállapodni abban, hogy milyen hosszú időre szóljon a rendőrfőkapitány mandátuma. A témáról kedden tárgyalt a koalíciós tanács. „A belügy utolsó javaslata arról szólt, hogy korlátlan időre választották volna meg a főrendőrt azzal, hogy leváltásáról a parlament védelmi bizottsága egyszerű többséggel dönthetne” – közölte a belügyminiszter. Saková nem akarta elárulni, hogy melyik koalíciós párt torpedózta meg ezt a tervezetet. Azt viszont hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslatokat az októberi parlamenti ülésszakra be szeretné terjeszteni.

 

Bugár: a főrendőr négyéves mandátumáról tárgyal a koalíció

2018. szeptember 8. 14:21

Bugár: a főrendőr négyéves mandátumáról tárgyal a koalíció

Sajtóhírek szerint az SNS gördít akadályokat a tervezet útjába, úgy tűnik, a nemzetiek ragaszkodnak a hétéves hivatali időhöz. A Híd arra a kérdésre, hogy milyen időre szóló mandátumot kellene kapnia a rendőrfőkapitánynak, illetve visszahívása milyen formáját kész támogatni, azt közölte, hogy: „ebben a pillanatban azt tartjuk fontosnak, hogy a törvényjavaslatot még ebben az évben megtárgyalja a parlament és a tervezet jövő január 1-től hatályba lépjen. Továbbá, hogy az új rendőrfőkapitány hivatali ideje ne legyen azonos a jelenlegi és a következő kormány hivatali idejével”. Úgy tudjuk, a párt inkább a négyéves hivatali időt tartja elfogadhatónak, így ugyanis megtörne az az eddig bevett gyakorlat, mely szerint a mindenkori kormányok felállását követően azonnal menesztették a rendőrfőkapitányt és a kormánypártok saját jelöltjeiket ültették erre a posztra.

A javaslatot egyébként a belügy, Denisa Saková állítása szerint, már több alkalommal átdolgozta. Először hétéves mandátumot javasolt a tárca a főrendőrnek, később úgy módosították, hogy kétszer négy évre választhatták volna meg. Legutóbb korlátlan időre szóló mandátum szerepelt a tervezetben. Az időtartam módosításával változott a főrendőr leváltásának módja is. A parlament védelmi bizottsága a mandátum időtartamától függően kétharmados, háromötödös és egyszerű többséggel meneszthette volna a rendőrfőkapitányt a belügyminiszter indoklása alapján. „A többi paraméter nem változott a javaslat átdolgozásakor, tehát továbbra is a védelmi bizottság javasol három rendőrfőkapitány-jelöltet”–zárta Saková.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová

Čaputová a vezetők felelősségéről beszélt

OTP Bank

Tudjuk, melyik bankhoz kerülhetnek az OTP ügyfelei

Ki lakott itt? – Békés napok a majorban

Ki lakott itt? – Békés napok a majorban

dac

Csak döntetlenezett a DAC a tavaszi nyitányon

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

L. Kiss Ibolya

„Könnyű ítélni a felületesnek, de mily nehéz, ki a szívet kutatja” – L. Kiss Ibolya élete és művei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.