Közélet

27 képviselő követeli a népszámlálással kapcsolatos javaslat visszavonását

Pozsony | Az SaS, a Za ľudí és az OĽaNO 27 koalíciós képviselője felszólította Alexander Balleket, a Szlovák Statisztikai Hivatal elnökét, hogy vonja vissza azt a javaslatot, melynek értelmében törölnék a népszámlálási ívekből a második nemzetiségre vonatkozó kérdést. Az erről szóló nyílt levélben felhívták a figyelmet a törvényalkotásra vonatkozó szabályok megsértésére, valamint egy konszenzussal elfogadott, indokolt megoldás precedens nélküli ignorálására.
TASR

2021. február 2. 17:15

népszámlálás illusztráció
- Shutterstock-felvétel

A képviselők a gyorsított eljárást is kifogásolják. „Nem áll fenn semmi olyan rendkívüli és főleg előre nem látható körülmény, amely akadályozná a normális konzultációs eljárást” – hangsúlyozzák a képviselők, hozzátéve: a második nemzetiségre vonatkozó kérdés bevezetését hosszas szakmai vita előzte meg, melyen részt vettek a kisebbségek képviselői is. A szóban forgó intézkedés ráadásul már tíz hónapja megtalálható a törvénytárban, és az elfogadását standard tárcaközi egyeztetés előzte meg. „Most mégis hirtelen, az utolsó pillanatban előálltak ezzel a megoldással, a törvényalkotási eljárásra vonatkozó szabályok megsértése árán, egy olyan koalíciós képviselő lobbizása után, akit a parlamenten kívüli magyar politikusok egy része támogat” – mutattak rá a javaslat visszavonását követelő koalíciós képviselők.

A népszámlálási ívek eredeti formájának megőrzését szorgalmazza a nemzeti kisebbségekért és etnikai csoportokért felelős bizottság mellett Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos, Andrea Bučková romaügyi kormánybiztos, Zuzana Kumanová kulturális államtitkár és több kisebbségi ernyőszervezet is.

A Szlovák Statisztikai Hivatal keddi állásfoglalásában kifejtette: azért bocsátotta tárcaközi egyeztetésre a népszámlálással kapcsolatos javaslatot, hogy teret engedjen mindkét félnek az eszmecserére. A hivatal a második nemzetiségre vonatkozó „alkérdés” elhagyását azután indítványozta, hogy Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő múlt héten erre a lépésre szólított fel. Szerinte a nemzetiségre vonatkozó két kérdés elősegítené a kisebbségek tagjainak asszimilációját, az eredmények pedig torzulhatnak. A kisebbségi kormánybiztos ezzel kapcsolatban „dezinformációs kampányt” emlegetett. Hangsúlyozta: a második kérdés célja, hogy részletesebb információkat szerezzenek a lakosok identitásáról.

A lakosok elektronikus formában történő összeírására 2021. február 15. és március 31. kerül sor. Az asszisztens segítségével történő népszámlálás áprilistól októberig fog tartani.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A kormány gyermekenként 333 eurót ad a rászorulóknak

Minden gyermek után 333 eurót kapnak a rászoruló családok

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

Szelle Erika

Bonyodalom a Grundon – egy még nem létező piacról vitáznak Dunaszerdahelyen

g

GALÉRIA: Ilyet még nem láttak a rendőrök sem

ujblog

Megnyitottuk portálunkon a blog.ujszo.com felületet

A vendéglősök a terasznyitást követően sem lélegezhetnek fel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.