2022-re lehet kész az új központi kórház

Pozsony |

<p>Elkészült a pozsonyi egyetemi kórház fejlesztési koncepciója, a csúcskezelést biztosító intézményre azonban még legalább öt évet várni kell. Az egészségügyi minisztérium tervei szerint csak 2022-ben fogadja majd az első betegeket.</p>

Egy új, központi egyetemi kórház felépítésével már szinte évtizedek óta foglalkozik az egészségügyi kormányzat. Rudolf Zajac egészségügyi miniszter idején, vagyis 2006 előtt is felmerült, hogy kellene valamit kezdeni a Pozsony északnyugati peremén lévő, Rázsochy városrészben lévő befejezetlen épülettel, amit még 1989 előtt kezdtek építeni – a főváros központi kórházát tervezték ide.

Zajac akkor a félbehagyott, romos épület, illetve az alatta lévő telek eladását javasolta, a 2006-os kormányváltásig azonban ezt nem sikerült megvalósítani. Azóta többször is felmerült, hogy szükség van egy új központi kórházra, lehetséges helyszínként többször említették Rázsochyt is.

Rázsochy és Ružinov

Tomáš Drucker egészségügyi miniszter a tavaly bejelentett 25 projektjének egyike éppen egy központi kórház felépítésével számol. A most ismertetett koncepció alapján azonban nem egy, hanem két helyszínen működne majd az intézmény: kibővítenék és felújítanák a ružinovi kórházat, illetve a Rázsochyban lévő telken új kórházat nyitnának: vagy befejeznék a félkész, de sokak szerint már használhatatlan épületet, vagy lebontanák és újat építenének a helyére. „A cél, hogy a csúcsszínvonalú gyógykezelés mellett a lehető legjobb feltételeket kínálja a jövő egészségügyi dolgozói számára is” – jelentette ki Tomáš Drucker. A két kórházban teljes üzemben több mint 1200 betegágy-kapacitást terveznek. Korábban lehetséges helyszínként felmerült az egykori katonai kórház épülete Pozsony Patrongyár (Patrónka) városrészében, illetve a pozsonyszőllősi repülőtér mint zöldmezős beruházás helyszíne. Ezeket a változatokat azonban a minisztérium elvetette.

Élet a romokon

A rázsochyi kórház létrehozására 263 millió eurót szán a kormányzat, az építését azonban nem sietik el. Előbb elemzés készül, ez alapján döntik el, hogy az ott lévő épületek használhatóak-e, vagy le kell bontani őket. Ha a befejezés mellett döntenek, akkor is csak legkorábban 2019-ben kezdődhet a munka. Ha azonban lebontják, akkor csak 2020-ban indulhat az építkezés. „A működés teljes mértékben 2022-ben indulhat meg” – tájékoztatott a minisztérium. A kórház teljes üzemben 578 betegággyal működne, és évente közel 29 ezer befejezett gyógykezelésre lenne képes. Ez nemcsak gyógyászati központként működne, hanem oktatókórház is lenne, és egyben biztosítaná a tudományos kutatásokhoz szükséges hátteret is.

Az „olcsó” felújítás

A ružinovi kórház felújítására 80 millió eurót szán a kabinet, vagyis a két kórházprojekt összesen 343 millió eurót vinne el. A felújítást itt is csak három év múlva, 2020-ban kezdenék meg, a befejezésre 2022-ig kellene várni, a teljes üzem 2023-ban indulna. Ez lenne a kettő közül a nagyobb kórház, a tervek szerint teljes üzemben 646 betegággyal működne és évente mintegy 31 500 beteg gyógykezelését tudnák befejezni. A tervek szerint viszont a nagyobb kapacitás ellenére ez lenne a „kiegészítője” a rázsochyi intézménynek.

Egyetemi kórház

A Pozsonyi Egyetemi Kórház erre a két épületkomplexumra korlátozódna az építkezések befejeződésével. A jelenlegi kramárei kórházat fokozatosan bezárnák, a feladatait teljes mértékben a rázsochyi intézmény venné át. Kramáren azonban továbbra is megmaradna a gyermekkórház, és a most is külön intézményként működő szív- és az onkológiai kórház. A Pozsony-Óvárosban működő kórház fokozatosan átalakul neurológiai és ideggyógyászati klinikává, emellett geriátriai betegeket is fogadni fog. A pozsonypüspöki intézmény geriátriai betegek és krónikus betegségekkel küzdő páciensek kezelését szolgálja majd, nonprofit intézményként. Az egyetemi kórházról leválasztanák a ligetfalui kórházat is, amely azonban önálló intézményként, regionális kórházként működne tovább. (lpj, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?