Közélet

2019 sordöntő év lesz az EU számára

Pozsony | Rendkívül mozgalmas, eseményekben gazdag, mondhatni sorsdöntő év vár az Európai Unióra (EU). Nagy-Britannia minden bizonnyal kilép az unióból; az euroszkeptikus pártok erőre törhetnek az európai parlamenti választáson. A szavazást megelőző kampány egyik kulcsfontosságú témája a menekültválság lesz.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. január 3. 15:45

Az Európai Parlament eljárást indíthat Magyarország ellen
- Képarchívum

Kétség nem fér hozzá, hogy az EU számára a közelgő brexit (NagyBritannia kilépése az EU-ból) lesz 2019 legfontosabb eseménye. „Teljesen mindegy, hogy március 29-én kerül sor a kilépésre vagy néhány héttel később, a brexit véleményem szerint a legnagyobb valószínűséggel bekövetkezik. Még akkor is, ha léteznek olyan forgatókönyvek, melyek ennek ellentettjéről szólnak, ám ez politikailag szerintem már nem lenne járható út” – állítja Radovan Geist, az Euractiv.sk portál elemzője.

Menekültválság

Az elmúlt hónapokban nem sikerült megfelelő megoldást találni a menekültválság kezelésére sem, bár tény, hogy az unióba lényegesen kevesebb menekült érkezik, mint azelőtt, hogy Brüsszel egyezséget kötött Törökországgal a menekülthullám megfékezéséről. Ankara, az uniós pénzekből is finanszírozott táborokban becslések szerint jelenleg több mint hárommillió szíriai menekültet lát el, viszont ez sem jelent előrelépést és megoldást. A menekültek Európai Unióba való áramlását nem sikerül teljes mértékben leállítani, s a probléma kezelésére mindmáig nem sikerült megtalálni a megfelelő megoldást.

Ami biztos, hogy a menekültek kötelező elosztásáról szóló tárgyalások már végleg csődöt mondtak, bár továbbra is hallani olyan véleményeket, melyek szerint a kötelező kvótákat elutasító országokat büntetni kellene. A megbukott belga kormányfő, az új kabinet kinevezéséig ideiglenesen még hivatalban levő miniszterelnök, Charles Michel például egyenesen kijelentette, hogy azok az EU-tagállamok, amelyek nem mutatnak szolidaritást a migránsválság kezelésére, elindítottak egy vitát, hogy helyük van-e a schengeni övezetben. „Makacsul, álladóan és szisztematikusan visszautasítva a szolidarítást, ezek az államok automatikusan megkérdőjelezik a schengeni övezetet, sőt a saját helyüket is abban, mégis egyre többen támogatják ezt az álláspontot. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a legerőteljesebb képviselője az antimigrációnak a visegrádi négyek közül” – fogalmazott az ügyvivő belga kormányfő.

Geist állítja, a belga miniszterelnök kijelentése politikai hangvételű, s azért is fogalmazhatott bátrabban, mert tudatosítja, hogy kormánya már megbukott. Az elemző szerint mindezek ellenére Michel rátapintott a lényegre: míg nem lesz megoldva az unió közös menekültügyi politikája, a feladatok és felelősség igazságos elosztása, addig a schengeni övezet jövője is kérdéses és megkérdőjelezhető lesz. „Sajnos nem történt áttörő változás, épp csak annyi, hogy komplikáltuk az Európába vezető utat a menekülteknek. Az eredő országokban KözelKeleten, Szíriában és Afrikában jelenlevő konfliktusok sem oldódtak meg, mint ahogy arra sem sikerült megoldást találni, mihez kezdjünk azokkal a menekültekkel, akik már egyszer idejutottak” – állítja Geist. A menekültek ellátásában szerinte igazságosan kellene elosztani a feladatokat, hogy a felelősség ne csak azon országok vállára nehezedjen, amelyek a schengeni övezet külső határán vannak.

 

EP-választás: Az európaiak 73%-a, a szlovákiaiak 62%-a tart a dezinformációktól

2018. november 27. 07:52

EP-választás: Az európaiak 73%-a, a szlovákiaiak 62%-a tart a dezinformációktól

Parlamenti választások

Épp az Európai Unió területére áramló menekültek kezelése és elosztása, a külső határvédelem s a központi biztonságpolitika lesz az európai parlamenti választás központi témája. Sokak szerint az EU jövője szempontjából kulcsfontosságú lesz a 2019-es választás, egyebek mellett például azért, mert számos tagállamban erősödnek az euroszkeptikus pártok, olyan politikusokat hallani egyre hangosabban, akik az unión kívül látják országuk jövőjét. „Az unió működésének kritikája helyénvaló, s nem látni rajta semmi kivetnivalót, hiszen egy legitim politikai véleményről van szó. A gond azzal van, ha ezen kritika valamilyen jogok korlátozását is tartalmazza. S ezt hangoztatják a szélsőjobboldali, szélsőséges pártok, amelyeknél valószínűsíthető, hogy nagyobb befolyásra tesznek szert a jövő éves választás után felálló Európai Parlamentben. Nem azt mondom, hogy ezek a pártok uralják majd a parlamentet, de komplikálhatják a működését” – állítja az Euractiv elemzője. Eddig az európai szocialisták és a konzervatívok nagy koalíciója irányította a parlamentet, s valószínűleg a jövő éves parlamenti választás után is ezek maradnak a legnagyobb politikai mozgalmak, ám több elemző szerint elveszítik többségüket, s szövetségesre lesz szükségük. „Ennek negatívuma, hogy bizonyos témákban ezek az új, felerősödő pártok fékezhetik a parlament döntéshozását, pozitívuma pedig az, hogy felüdülést hozhatnak a politikába, amelyről eddig úgymond mindig ugyanazok döntöttek” – mondta Geist. (dem, euractiv.sk)

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus
Frissítve

101 új azonosított fertőzött Szlovákiában

A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.
Frissítve

Matovič szerint Lučanský tehető felelőssé a közlekedés összeomlásáért

koronavírus

Örömhír: már 16 személy gyógyult ki a koronavírusból Szlovákiában

Lelesz

Kijárási korlátozás: bedugult az ország

Ivan Korčok

Több mint 4000 szlovák állampolgár hazatelepülését segítette a külügy

Zuzana Čaputová

Čaputová azt üzente a romáknak, ő mindenki köztársasági elnöke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.