2018-tól 100 euróval drágulhat minden autó

Pozsony |

<p>Három év múlva, 2018. január 1-jétől minden újonnan gyártott autóban a kötelező felszerelés része lesz a speciális eCall segélyhívó rendszer &ndash; döntött a múlt héten az Európai Parlament (EP).</p>

A rendszer súlyos karambol, baleset esetén automatikusan, önállóan a helyszínre hívja a mentőket. Az egész rendszert azért teszi kötelezővé az unió, hogy nagyobb esély legyen megmenteni azoknak az embereknek az életét, akik autóbalesetben magatehetetlenek lettek, nem tudnak maguk segítséget hívni vagy olyan helyen karamboloztak, amerre más autós nem jár vagy nem veheti őket észre. A rendszer egy GSM kommunikációs modulból és egy GPS helymeghatározóból áll, mely közvetlenül a baleset után a mentést megkönnyítő adatokat elküldi a 112-es segélyhívószám központjába. Az adatok között szerepel a gépjármű típusa, a használt üzemanyag, a baleset időpontja, helyszíne és az autóban ülő személyek száma. A parlament szerint több felmérés igazolta, hogy pusztán ezen adatok alkalmasak lehetnek arra, hogy a mentés reakcióidejét a felére csökkentsék, különösen a vidéki régiókban, ahol egy útról letért autó akár órákon keresztül fel sem tűnik a többi közlekedőnek. A rendszer nemcsak személyautókban, hanem kis haszongépjárművekben is kötelező lesz.  Az eCall egyébként nem új téma az EP-ben. Már 2010-ben azt tervezték, hogy két évvel később, 2012-ben elindulhat a rendszer, ám az indulást különböző adatbiztonsági és anyagi aggályok késleltették. Az eCall ellenzői elsősorban azt kifogásolták, hogy a fedélzeti GPS alkalmas lehet arra, hogy a vezető tudta nélkül megfigyeljék mozgását, ugyanakkor egyes tagországok a berendezés költségeit sokallják. Az elfogadott előírás szerint a segélyhívó központok az autóktól érkező adatokat csak és kizárólag a gépkocsi tulajdonosának beleegyezésével adhatnák át harmadik félnek. Az automatikus segélyhívó rendszer ára az Európai Bizottság becslése szerint nagyjából 100 euró lesz gépkocsinként, vagyis az új autók ára 2018 márciusától – az eCallt kötelezővé tevő rendelet hatályba lépésétől – ennyivel nőhet majd. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?