Közélet

Nagy kórházi sztrájk

Pozsony. Az Orvosi Szakszervezet (LOZ) felhívására ma délután sztrájkba lépnek a Pozsonyi Egyetemi Kórház alkalmazottai. „A legutóbbi nyílt levelünkre nem érkezett válasz, és nem is tárgyaltunk követeléseinkről a kormányfővel” – mondta lapunknak Marián Kollár, a LOZ elnöke. Azt viszont elismerte, hogy a kórházak transzformációja leállt, ami az egyik követelésük volt.
ÚJ SZÓ ONLINE

2006. április 6. 10:00

globális felmelegedés
A fővárosi egészségügyi dolgozók sztrájkjához jobbára a nagy, egyetemi kórházak alkalmazottai csatlakoznak, a déli kórházak közül egy sem. A kisebb kórházakban már befejeződtek vagy most fejeződnek be a bértárgyalások. Nem csatlakozik a sztrájkolókhoz a két kassai egyetemi kórház és a besztercebányai gyermekkórház sem. A besztercebányai Roosevelt kórház annak ellenére sztrájkba lép, hogy tegnap sikerült megegyezniük a béremelésről. „A sztrájkot nem a kórház vezetése, hanem a kormány ellen hirdettük” – indokolta Anna Husarčíková helyi szakszervezeti vezető.

Tegnap Rudolf Zajac egészségügyi miniszter tájékoztatta a kabinetet a kialakult helyzetről. „A helyzet megoldása az igazgatók kezében van, ők viselik a felelősséget az egészségügyi ellátás biztosításáért” – véli Rudolf Zajac. Idén nem várható, hogy a tervezettnél több pénzt adna a kormány, de jövőre nőhet az egészségügy támogatása. „A gazdasági eredmények figyelembe vételével látunk esélyt arra, hogy jövőre az állam 0,25 százalékkal magasabb járulékot fizessen biztosítottjai után” – jelentette be Ivan Mikloš pénzügyminiszter. Ez mintegy 1,4 milliárd koronával több pénzt jelent – de csak jövőre. A bérek ugrásszerű – 25–30 százalékos – emelésére Mikloš sem lát esélyt.

Rudolf Zajac felhívta a betegek figyelmét, hogy az egészségügyi kezeléssel kapcsolatos panaszaikat a kórházak vezetésének címezzék. „A törvények értelmében a vezetőség felelős a kezelések biztosításáért” – jelentette ki. Az egyetemi kórházak szövetsége ma tárgyal a másik szakszervezettel, az Egészségügyben és a Szociális Szolgáltatásokban Dolgozók Szakszervezetével (SOZ), mely egyelőre csak sztrájkkészültséget hirdetett, de a LOZ sztrájkjához nem csatlakozott. (lpj, fm, s)

Sztrájkoló kórházak

Intézmény A sztrájk kezdete

Pozsonyi Egyetemi Kórház csütörtök 15.30

Nagyszombati Egyetemi Kórház péntek

Nyitrai Egyetemi Kórház péntek 7.00

Besztercebányai F.D. Roosevelt Egyetemi Kórház péntek

Eperjesi Egyetemi Kórház péntek 9.00

Trencséni Kórház hétfő

Nagymihályi Kórház ?

forrás: SITA, TASR

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Roman Mikulec

Elbukott a Smer indítványa, nem sikerült leváltani Mikulecet

koronavírus

Koronavírus – Nyolcszáz felett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, ketten elhunytak

újvári hokisok

Majoross: „Gyorsabb, energikusabb, éhesebb a csapat”

Érsekújvár

Montessori óvoda nyílna az egykori pártközpontban

szőlő

Jó évjárat lesz az idei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.