Hasznos tanács

Segély helyett minimálnyugdíj

A kormány a minimálnyugdíj intézményét azzal a céllal vezette be, hogy az anyagi szükséghelyzetben lévő idős személyek ne szoruljanak szociális segélyre, hanem az állam automatikusan biztosítson számukra a minimális jövedelmet az alapvető életkörülmények biztosítására.
B. Szentgáli Anikó

2015. július 10. 12:09

Az előzetes adatok szerint mintegy 75 ezer ember járadékát kell kiegészíteni a minimálnyugdíj szintjére. Közülük sokak járandósága még a létminimum szintjét – 198,09 eurót – sem éri el. Ők a minimálnyugdíj bevezetése előtt szociális segélyt kérhettek maguknak, a minimálnyugdíj sok esetben lényegében a szociális segélyt váltja fel.
 
Kinek jár?
Júliustól a helyzet változott. Ezentúl, ha a kiszámított nyugdíj összege túl alacsony, az SP automatikusan megvizsgálja, hogy az adott idős személy jogosult lehet-e minimálnyugdíjra. A jogosultsághoz nem elég az a tény, hogy nagyon alacsony a nyugdíja. Rendelkeznie kell legalább 30 év minősített társadalombiztosítási időszakkal. Ez azt jelenti, hogy ledolgozott legalább 30 évet, és aktív éveiben bizonyos minimális jövedelemmel rendelkezett. Az 1993 előtti évek esetében nem vizsgálják a fizetés nagyságát, ezt követően azonban csak azokat az éveket veszik figyelembe, amelyekben az ügyfél legalább az átlagbér 24 százalékát megkapta. Akinek 30 beszámítható éve van, annak a járadéka törvényből kifolyólag ezentúl nem lehet alacsonyabb a létminimum 136 százalékánál, ami jelenleg 269,50 euró. Akinek ennél kisebb a nyugdíja, a Szociális Biztosító kiegészíti erre az összegre. A minimálnyugdíj a ledolgozott évek száma alapján emelkedik, 39 szolgálati évig évente 2 százalékponttal, e felett pedig évente 3 százalékponttal nő az arány, vagyis aki 39 évet dolgozott le, az a létminimum 154 százalékára számíthat, 40 ledolgozott évért pedig a létminimum 157 százaléka jár.
 
A minimálnyugdíj összegét minden év januárjában a létminimum emelkedésének megfelelően módosítják, valorizálják. A hozzátartozói járandóságokat nem emelik a minimálnyugdíj szintjére. Ha olyan személy hal meg, aki minimálnyugdíjat kapott, a hozzátartozóinak az özvegyi, illetve árvasági nyugdíjat a minimálnyugdíj szintjére való kiegészítés nélküli eredeti összegből fogják kiszámítani.
 
Legkorábban ősszel
Az intézkedés a már nyugállományba vonult és a 2015. július 1-je után nyugalmazott személyeket egyaránt érinti, s a járandóság minimálnyugdíjra való kiegészítését egyik esetben sem kell külön kérni, az SP hivatalból automatikusan megvizsgálja a régi és az új ügyfelek nyugdíjbevételeit. Ha úgy ítélik meg, hogy jogosult lehet a kiegészítésre, legkésőbb augusztus 31-éig levélben értesítik, esetleg felszólítják a szükséges adatok pótlására. Miután az ügyfél megadja a kért információkat (postázza az SP címére, vagy személyesen beviszi a biztosító kirendeltségébe), az SP 60 napon belül dönt a jogosultságról. Ha valami nem világos, a 0800 123 123 ingyenes telefonszámon lehet tanácsot kérni. A minimálnyugdíjat visszamenőleg, július 1-jei dátummal hagyják jóvá, a megemelt összeget várhatóan csak az ősszel kezdik folyósítani – az első kifizetéssel utólag kifizetik a júliustól eltelt időszakért is a régi és az új összeg közötti különbözetet.
 
Ki kaphat segélyt?
Akik idáig szociális segélyt kaptak, de jogosultak a minimálnyugdíj szintjére, ezentúl csak kevesebb vagy semmilyen támogatást sem kapnak majd a szociális ügyi hivataltól – erről a szociális ügyi hivatal dönt.
 
Akik viszont nem jogosultak a minimálnyugdíjra, azok továbbra is a szociális ügyi hivataltól számíthatnak segélyre. A támogatás összege az igénylő családi helyzetétől függ, figyelembe veszik, hogy eltart-e valakit, kivel él együtt. Az egyedül élő nyugdíjas jelenleg legfeljebb 61,60 euró segélyre számíthat havonta, párok esetében a segély 107,10 euró. Aki másokkal él együtt, a szociális ügyi hivatal az ő anyagi helyzetüket és bevételeiket is megvizsgálja, és csak ezt követően határozzák meg a segély összegét. Lehet ún. védelmi hozzájárulást kérni, ez 63,07 euró, ami annak jár, aki kedvezőtlen életkörülményei miatt képtelen saját munkatevékenységével emelni bevételeit. A nyugdíjasok kérhetnek lakásfenntartási hozzájárulást is.
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.