Hasznos tanács

Nyugdíjjal csökkentett adómentes rész

Nem minden nyugdíjas érvényesítheti az adóalap adózóra vonatkozó adómentes részét – erre csak azok jogosultak, akiknek a havi nyugdíjuk alacsonyabb volt ennél a tételnél.
B. Szentgáli Anikó

2022. március 27. 08:30

Nyugdíjjal csökkentett adómentes rész
- Shutterstock-felvétel

Mikor lett nyugdíjas?

A 2021. évre vonatkozó adómentes rész 4511,43 euró. Akinek tavaly egész évben folyósítottak járandóságot, vagy a nyugdíjat visszamenőleg 2021. január 1-jei dátummal hagyták jóvá, csak akkor jogosult az adómentes részre, ha az egész éves nyugdíja kevesebb volt 4511,43 eurónál. Ez azokra vonatkozik, akik járandósága havonta nem lépte túl a 375,95 eurót. Mivel az átlag öregségi nyugdíj Szlovákiában jelenleg 512,45 euró, tavaly pedig 500 euró körül mozgott, sok nyugdíjas nem jogosult semmilyen adómentes részre. Akinek év közben hagyták jóvá a járandóságot, az egész 2021-es évre vonatkozóan érvényesítheti az adómentes rész teljes összegét – még akkor is, ha nem dolgozott egész évben. Az új nyugdíjasoknak feltehetően adótúlfizetésük lesz.

Néhány példa

József tavaly egész évben nyugdíjas volt, a Szociális Biztosítótól 400 eurót kapott havonta, ami összesen 4800 eurót jelent (12 × 400). Mellette vállalt munkát, és mivel februárban elfelejtette megkérni a munkaadóját az éves adóelszámolás elvégzésére, most magának kell adóbevallást kidolgoznia. Nem érvényesítheti az adózóra vonatkozó adómentes részt, mivel az egész évi nyugdíja nagyobb az adózóra vonatkozó adómentes minimumnál.

Máriának mindössze 290 euró a havi nyugdíja, a Szociális Biztosító tavaly összesen 3480 eurót (12 × 290) folyósított számára. Pár hónapig vállalt alkalmi munkát. Bár a munkaadóját megkérte az éves adóelszámolás elvégzésére, Mária úgy véli, adótúlfizetése keletkezett, amelyet most szeretne visszakérni, de azt csak az adóbevallás keretében teheti meg. Ezért kitölti az A típusú nyomtatványt. Mivel a tavalyi egész évi nyugdíja alacsonyabb az adómentes minimumnál, érvényesítheti ezt a tételt, de nem a teljes összeget, azt csökkentenie kell a nyugdíja éves összegével: 4511,43 – 3480 = 1031,43 euró. Vagyis Mária 1031,43 euró adómentes résszel élhet.

Tibor tavaly nem egész évben volt nyugdíjas, a Szociális Biztosító októbertől folyósított számára havi 500 euró járandóságot, tehát összesen 1500 eurót kapott. 2021 elején alkalmazottként dolgozott, aztán munkanélküli volt, az év végén pedig vállalt egy kis alkalmi munkát. Mivel nem kérte meg a munkaadóját az éves adóelszámolás elvégzésére, március végéig adóbevallást kell leadnia. Tavaly csak 3 hónapig volt nyugdíjas, ezért érvényesítheti az adózóra vonatkozó teljes adómentes részt. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
FBI k

Az FBI módszereivel harcoljunk a fizetésemelésért

fd

A 14. nyugdíjat novemberre várták, de a biztosító csak ekkor fogja kifizetni!

munkahivatal

„Képezd magad” – növekszik a szakmai továbbképzések iránti igény

A síneken fekve várta a vonatot

TRAGÉDIA: Elgázolt egy férfit a vonat az állomáson

A középiskolások harmada már próbálta a marihuánát

16 évre rács mögé kerülhet egy férfi, aki gyógyászati célokra termesztett marihuánát

Érsekújvár

180 éves az érsekújvári gimnázium

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.