Hasznos tanács

Nyugdíjasok adóbevallása: az adómentes rész és a nyugdíj

Minden adózó jogosult arra, hogy adóalapjából levonja az adómentes részt. Ez vonatkozik a nyugdíjasokra is, esetükben azonban az adómentes részt csökkenteni kell a nyugdíjuk összegével.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. március 23. 19:38

A 2016. évre vonatkozó adómentes rész 3803,33 euró. Az egész évre vonatkozó adómentes rész akkor is érvényesíthető, ha valaki nem egész évben dolgozott, illetve nem volt egész évben jövedelme. 
 
 
Nyugdíj egész évben 
A nyugdíjasok csak akkor érvényesíthetik az adómentes részt, ha a nyugdíjuk annál alacsonyabb volt. Ez azt jelenti, hogy akinek tavaly egész évben folyósítottak járandóságot, vagy a nyugdíjat visszamenőleg 2016. január 1-jei dátummal hagyták jóvá, csak akkor jogosult az adómentes részre, ha az egész éves nyugdíja kevesebb volt 3803,33 eurónál. Ez havi nyugdíjra átszámítva 317 eurót jelent. Mivel az átlag öregségi nyugdíj Szlovákiában jelenleg 425 euró, tavaly pedig400eurókörülmozgott,sok nyugdíjas nem jogosult semmilyen adómentes részre. 
 
 
Év közbeni nyugdíjazás 
Akit 2016-ban év közben nyugdíjaztak, az teljes összegben érvényesítheti az adómentes részt, azaz 3803,33 eurót leírhat az adóalapjából, ha az adóalapja nem lépte túl a 19 809 eurót. Amennyiben az adóalap ennél magasabb, érvénybe lép az ún. milliomosadó. Minél magasabb jövedelme volt valakinek, annál alacsonyabb az adómentes rész is. 
Az adómentes részt csak azon dolgozó nyugdíjasok esetében kell csökkenteni a kifizetett nyugdíjjal, akik egész évben nyugdíjat kaptak. Akinek év közben hagyták jóvá a járandóságot, az egész 2016-os évre vonatkozóan érvényesítheti az adómentes rész teljes összegét – még akkor is, ha nem dolgozott egész évben. Az új nyugdíjasoknak feltehetően adótúlfizetésük lesz. 
Szentgáli Anikó
Önnek ajánljuk

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Továbbra is migránsokkal riogat a Fidesz

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?