Ne spóroljunk az utasbiztosításon!

utazás k

Minden külföldi út bizonyos kockázattal jár – történhet baleset, megbetegedhetünk, elveszíthetjük a poggyászunkat. Ezért tanácsos utasbiztosítást kötni.

Manapság számtalan lehetőség létezik, hogyan tölthetjük a szabadidőnket. Az utóbbi tíz évben egyre közkedveltebbé válik az utazás, ami sokak számára nem csak kellemes időtöltést jelent, hiszen többen utaznak külföldre dolgozni, szolgálati vagy tanulmányútra is.

Mi az utasbiztosítás?

Az utasbiztosítás olyan speciális biztosítási forma, mely kifejezetten utazások, kirándulások, nyaralások során nyújt biztosítási védelmet az utasbiztosítást kötő biztosított számára. Kevesen tudják, hogy az utasbiztosítás története 1905-ben kezdődött, amikor egy pécsi üzletember, Cserkúti Engel Miksa a luzerni pályaudvaron felfigyelt arra, hogy milyen könnyen lángra lobbanhat a peronon álló bőrönd egy gőzmozdony szikrájától. Utánajárt és megtudta, hogy a kárért a vasúttársaság csak jelképes kártérítést fizet. Ez adta az ötletet egy olyan biztosító társaság létrehozására, amely az utazók poggyászára és baleseti káraira vállal fedezetet. Így született meg 1907-ben Magyarországon az Európai Áru és Podgyászbiztosító Rt., a világ legelső, erre szakosodott biztosítója.

Az utasbiztosítás könnyen, gyorsan és manapság már online, szinte az utolsó pillanatban is megköthető. A biztosításért fizetendő összeg legtöbbször az egész utazás összköltségének csak a töredéke, ezért nem érdemes rajta spórolni, főleg ha külföldre megyünk, mert olyan esetekben nyújt védelmet, amikor idegen helyen kerülünk váratlan helyzetbe. Utasbiztosítást lehet kötni a csomagok elvesztésére, balesetre, betegségre, és sokan autós asszisztenciát is igényelnek. Bármelyik esemény is következik be, biztosítás nélkül idegen nyelvi környezetben számos nehézség adódhat, a költségekről nem is beszélve.

Európai biztosítási kártya

A gyógykezelésekkel kapcsolatban gyakran felmerül a kérdés: ha az európai biztosítási kártya feljogosít orvosi ellátásra az EU bármelyik tagállamában, és a biztosító téríti a külföldi kezelés költségeit, miért van szükség külön utasbiztosításra is? Az egészségügyi szolgáltatást ugyanolyan feltételekkel vehetjük igénybe, mint a szóban forgó uniós ország lakosai, a szlovák biztosító mindig az ott érvényes szabályok szerint téríti a költségeket. Mivel az egészségügyi ellátás szabályozása és a társadalombiztosítási rendszer minden uniós országban más és más, egy-egy kezelés ára között óriási különbségek lehetnek. A szlovák egészségügyi rendszer szolgáltatásai általában olcsóbbak a legtöbb európai országéinál, s előfordulhat, hogy valahol a költségek negyedét–harmadát a betegnek kell önrész címén fizetnie, ami egy kisebb műtét esetében is drága mulatság lehet. Megfelelő utasbiztosítás esetén azonban semmit nem kell fizetnünk, vagy ha mégis, a számlát benyújthatjuk a szlovákiai biztosítónál, és a költségeket utólag térítik.

Mit tartalmaz a biztosítás?

Az utasbiztosítás általában az egészségügyi ellátáson kívül az utazással, turizmussal, munkával összefüggő egyéb eseményeket is magába foglalja – azaz legtöbbször baleset-, felelősség-, sztornó- és poggyászbiztosítás is egyben.

A balesetbiztosítás lényegében fájdalomdíj az elszenvedett balesetért, sérülésért.

A felelősségbiztosítást sokan alábecsülik. Olyan esetben nyújt védelmet, amikor figyelmetlenség következtében kárt okozunk egy harmadik személynek, intézménynek, múzeumnak. Főleg gyermekes családoknak ajánlott. A felelősségbiztosítás keretében tanácsadást és asszisztenciaszolgálatot is igénybe vehető, hogy könnyebben tájékozódhassunk az adott állam törvényeiben, ha pedig a rendőrség letartóztat valakit, jogsegélyt, tolmácsot, ügyvédet biztosítanak, kifizetik a kauciót stb.

A sztornó (útlemondási) biztosítás egyre több biztosító kínálatában szerepel. Főleg olyanoknak éri meg, akik gyerekekkel utaznak, ugyanis előfordult már, hogy a pici gyermek hirtelen megbetegedése miatt el kellett halasztani a kirándulást.

A poggyászbiztosítás főleg akkor ajánlott, ha értékes sporteszközöket, elektronikai cikkeket, videokamerát viszünk magunkkal, ha repülővel vagy autóval utazunk. A biztosító egyfajta kártérítést ad az ellopott tárgyakért, de csak akkor, ha a tolvajnak „akadályt kellett leküzdenie”, és erről a rendőrségen is készült jegyzőkönyv.

A szlovákiai biztosítók rugalmasan reagáltak a világjárványra, és a hagyományos termékeikbe belefoglalták a koronavírust is.

Aki veszélyes sportot űz, és közben megsérül, annak a gyógykezelés költségeit a standard alapbiztosítás nem fedezi, és érdemes kiegészítő biztosítást kötnie, aki pedig a hegyekbe készül túrázni, annak ajánlják a Hegyi Mentő Szolgálat esetleges bevetésének költségeire kötött biztosítást. Ez fedezi az ügyfél felkutatását, kiszabadítását, megmentését; elsősegély nyújtását; az ügyfél elszállítását a megfelelő egészségügyi intézmény legközelebbi közlekedési eszközéhez; a szorult helyzetbe került személy földön és levegőben való, biztonságos helyre szállítását; a balesetet szenvedett személy földi maradványainak az elszállítását.

Kizáró okok

Ahány biztosító, annyi szabályzat, ajánlat létezik, általánosságban azonban elmondható: a biztosítást utólag, már külföldről nem lehet megkötni, a védelem az ország elhagyásától a hazaérkezésig tart, és a biztosítók próbálják csökkenteni a kockázatukat. Létezik néhány klasszikus kizáróok, amikor a biztosítók nem fizetnek, vagy eleve nem is kötik meg a szerződést. Ide tartozik a nukleáris sugárzás, háború, súlyosan ittas állapot vagy kábítószer hatása miatt keletkezett károk, a terhességgel kapcsolatos események. Nem – vagy csak pótdíj esetén – biztosítják a versenyszerű sportolást, az extrém sportokat, a búvárkodást. A poggyászbiztosításnál ki szokták zárni a kockázatból a nemesfémeket, gyűjteményeket, a nagyon értékes tárgyakat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?