Hasznos tanács

Mennyivel több járulékot kell elvezetni a biztosítókba?

Sok vállalkozó a minimális kivetési alapból fizeti a biztosítási díjat, amely összege mindig januárban szokott változni, ugyanis mindig az év elején módosul a kivetési alap.
B. Szentgáli Anikó

2021. január 16. 19:00

Általános Egészségbiztosító
- Felvétel: Michal Smrcok/Plus jeden deň

2021-ben a minimális kivetési alap 546 euró: a Szociális Biztosítóba legkevesebb 180,99 eurót kell elvezetni. Tavaly a minimális kivetési alap 506,50 euró, a legalacsonyabb járulék pedig 167,89 euró volt.

A maximális kivetési alap 2021-től a 2019. évi havi átlagkereset hétszerese, azaz 7644 euró – a vállalkozók esetében a legmagasabb havi biztosítási díj a korábbi 2350,66 euró helyett januártól 2533,98 euró. A járulékok összegét az év elején azoknak kell módosítaniuk, akik eddig 180,99 eurónál kevesebbet utaltak a Szociális Biztosítóba (SP).

Az, hogy pontosan mennyit kell havonta fizetni, több tényezőtől függ – például hogy mióta vállalkozik, alkalmazottként is dolgozik-e, anyasági szabadságon van-e, még diák, illetve a legfontosabb szempont az előző évi bevétel. A vállalkozás első évében a vállalkozóknak nincs járulékfizetési kötelezettségük, utána pedig évente adóbevallást kell kidolgozni, és az ott kimutatott összjövedelem alapján az SP elbírálja, fél évtől kell-e biztosítási díjat fizetni, illetve mennyit. A világjárvány miatt tavaly az adóbevallásokat későbbi időpontban is le lehetett adni. Akik március végéig eljuttatták az adóhivatalba, azoknak július 1-jei dátummal felülbírálták a járulékfizetési kötelezettségüket. Sokan éltek a halasztás lehetőségével. Az adóbevallások benyújtásának utolsó időpontja végül 2020. október 31., illetve november 2. volt (október 31. ugyanis szombatra esett). Az SP az adóhivataltól kapott adatok alapján 2021. február 1-jei dátummal bírálja felül a járulékfizetési kötelezettség kialakulását.

2021-ben 6552 euró az a jövedelemhatár, amelytől kialakul a járulékfizetési kötelezettség. Akinek tavaly ennél kisebb bevétele volt, annak nem kell befizetnie semmit a biztosítóba.

Egészségbiztosítás

A vállalkozók a kivetési alap 14%ának megfelelő egészségbiztosítást fizetnek, az egészségkárosultak 7%ot. Az egyéni vállalkozók attól a naptól kezdve kötelesek járulékokat befizetni az egészségbiztosítóba, amikor önálló kereső tevékenységet folytató személlyé váltak, vagyis amikor bejelentették a vállalkozásukat. Vannak kivételek is, például a diákoknak, a nyugdíjasoknak, az anyasági szabadságon levőknek nem kell semmit fizetniük.

Az egészségbiztosítás esetében ugyanaz a kivetési alap – 546 euró – érvényes, mint a társadalombiztosítás esetében, és ennek a 14%-át, azaz 76,44 eurót kell átutalni. Tavaly a minimális összeg 70,91 euró volt havonta. Az éves elszámolás elvégzése után az egészségbiztosító a vállalkozókat levélben tájékoztatja a biztosítási díj új összegéről.

A járulékokat mindig utólag, az előző hónapra visszamenőleg kell befizetni. Januárban még a decemberi biztosítási díjat kellett átutalni, a januári járulékokat – az újévtől érvényes új összeget – pedig februárban. A Szociális Biztosító és az egészségbiztosító számlájára egyaránt mindig az adott hónap 8. napjáig kell megérkeznie a pénznek. A bankjában mindenkinek tanácsos időben ellenőriznie, illetve módosítania a biztosítási díjakra vonatkozó állandó átutalási megbízást.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
"Nem az vagyok, aki voltam” - két hónappal a covid-diagnózis után

„Nem az vagyok, aki voltam” – két hónappal a Covid-diagnózis után

utazás k

Kérdések és válaszok a vakcinaútlevélről

Érsekújvár

Hat érsekújvári alapiskolában lesz hétvégi szűrővizsgálat

Monika Jankovská
Frissítve

Szabadlábra helyezték Jankovskát, de nem tarthatott sokáig az öröme

Komárom

Új típusú tesztek az AGEL mintavételi pontjain

koronavírus-vakcina AstraZeneca

Franciaország 15 ezer vakcinát ajándékoz Szlovákiának

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.