Ha nem tetszik az ajándék...

<p>Nem tetszik a karácsonyi ajándék, vagy csak rossz a méret? Netalán olyasmit kapott vagy adott ajándékba, ami már kétszer is megvan otthon? Ne essen kétségbe, hanem próbálja meg becserélni! Összeállításunkban a reklamálás lehetőségével foglalkozunk, s adunk néhány fogyasztóvédelmi tanácsot.</p>

Karácsony a szeretet ünnepe, amikor mindenki igyekezett megajándékozni szeretteit. Noha a jó szándék vezérelt minket, s a legjobb tudásunk szerint választottuk ki a meglepetéseket, igyekezetünket nem feltétlenül koronázta minden esetben siker, s nem biztos, hogy a megajándékozott személy örült az ajándéknak. Talán nem találtuk el a megfelelő méretet, más az ízlésünk, vagy vásárláskor nem arra figyeltünk, akinek az ajándékot vettük, s olyasmit választottunk, ami nekünk tetszene, s nem a megajándékozott személynek. Biztosan akadnak olyanok is, akik kétszer is ugyanazt kapták. Ilyen esetekben felmerül a kérdés: mihez kezdjünk a felesleges ajándékokkal?

Ne féljünk reklamálni!

Noha semmilyen törvény nem kötelezi az eladókat arra, hogy megfelelő indok nélkül visszavegyék, kicseréljék a karácsonyi ajándékokat, a legtöbb kereskedő a marketing részeként megengedi ezt. Számos üzletlánc nemcsak az ünnepek kapcsán, hanem egész évben lehetővé teszi, hogy a náluk vásárolt terméket indoklás nélkül 10–15 napon belül visszavihetjük, s vagy visszaadják a pénzt, vagy választhatunk helyette valami mást. Van olyan üzlet is, ahol ezt a vásárlástól számított 30 napon belül meg lehet tenni, karácsony kapcsán pedig ezt egyesek kitolták 60 napra. De figyelem! A határidőt nem attól a pillanattól számolják, amikor kicsomagoltuk az ajándékot, hanem amikor beszereztük az üzletben. Az eladónak bizonyítanunk kell, hogy mikor vettük, illetve mikor vették nekünk az adott terméket, fel kell mutatnunk a számlát. A klasszikus üzletekben pénzt nem szoktak visszaadni, inkább csak cserére számíthatunk, ám mivel ez kizárólag a kereskedő jóakaratától függ, fel kell készülni az elutasításra is. A terméknek jó állapotban kell lennie, azaz nem lehet használt, de ki lehet próbálni, ki lehet csomagolva, viszont az eredeti cédulának kell rajta lógnia. Néhány kereskedő megköveteli az eredeti dobozt is, ugyanakkor egyetlen törvény sem kötelezi a vásárlót az eredeti csomagolás megőrzésére.

Reklamáció interneten

Napjainkban egyre többen vásárolnak az interneten, e-shopokban. Szolgáltatást és árut már több európai országból is beszerezhetünk, így nagyobb a választási lehetőség, jobb áron vásárolhatunk. A fogyasztóvédelmi előírások az egyre terjedő online kereskedelemre is vonatkoznak. A közelmúltban módosították az üzleten kívül és a távollévők között kötött szerződésekkel szemben védelmet nyújtó fogyasztóvédelmi törvényt, mely az online kereskedelem terén is elég szigorú. Az üzleten kívül fogalom azt jelenti, hogy a propagált termék megvásárlásáról szóló szerződést a vállalkozás üzletén, telephelyén kívül, azaz a fogyasztó lakásán, munkahelyén, illetve a vállalkozás vagy egy harmadik személy által ilyen célból szervezett utazás, rendezvény, termékbemutató alkalmával kötötték meg. A távollévők között kötött szerződések esetében pedig olyan szerződésekről van szó, melyeket a fogyasztó és a vállalkozás valamilyen távközlő eszköz segítségével kötnek. Ilyen eszköz lehet a címzett vagy címzés nélküli nyomtatvány, a szabványlevél, a sajtótermékben közzétett hirdetés megrendelőlappal, a katalógus, a telefon, a rádió, az elektronikus levél (e-mail) és a televízió. A hatályos törvény értelmében a kereskedőknek részletesen, pontosan kell tájékoztatniuk a propagált termékekről, szolgáltatásokról, és a termékbemutatós szerződésekhez hasonlóan a távúton kötött szerződésektől is 14 napon belül lehet visszalépni. Vagyis ha nem tetszik az interneten vásárolt mobiltelefon vagy a katalógusból rendelt ruha, indoklás nélkül a termék átvételétől számított 14 napon belül vissza lehet küldeni. Az eladónak pedig a szerződéstől való visszalépéstől – az erről szóló információ postázásától – számított 14 napon belül a postaköltséggel együtt vissza kell fizetnie a termék árát, vagy az előleget, a törlesztőrészletet. A fogyasztónak ugyancsak 14 nap áll a rendelkezésére, hogy visszaküldje vagy személyesen visszaadja a terméket – ez esetben a postaköltséget már nem lehet visszakövetelni. (sza)

Fogyasztóvédelmi tippek

 Ha nem tetszik az interneten vagy katalógusból vásárolt termék, az átvételtől számított 14 napon belül indoklás nélkül vissza lehet küldeni.

 A távúton vásárolt terméket a kézhezvétel után ki kell próbálni, de úgy, hogy ne veszítsen az értékéből. Például a ruhát fel lehet venni, de nem lehet hordani. A tévékészüléket bekapcsolhatjuk, kipróbálhatjuk, hogy működik-e, de a védőfóliát csak akkor és olyan mértékben lehet eltávolítani, ha akadályoz az üzembe helyezésben.

 Az eladónak a szerződéstől való visszalépéstől 14 napon belül a postaköltséggel együtt vissza kell fizetnie a termék árát.

 Nem minden esetben érvényesíthető a 14 napon belüli elállás joga. A hatályos fogyasztóvédelmi norma nem érinti azokat az ügyeleteket, amelyeket közvetlenül a szerződéskötés időpontjában teljesítenek. A fogyasztóvédelmi jogszabályra akkor sem lehet hivatkozni, ha olyan ételek, italok vagy más fogyasztási cikkek házhoz szállításáról van szó, melyeket a kereskedő rendszeresen kézbesít a fogyasztó lakásába vagy munkahelyére. A számítógépes programokat, CD-ket és DVD-ket sem lehet visszaküldeni, ha már megrongálódott a csomagolásuk.

 A szerződéstől még az áru kikézbesítése előtt visszaléphetünk.

 A szerződéstől való visszalépés joga elsősorban az interneten keresztül megvalósított vásárlásra vonatkozik. Ha rendes üzletben vásárolunk, a törvény szerint csak akkor lehet visszalépni a szerződéstől és visszaadni a terméket, ha megindokoljuk.

 A nem megfelelő vagy fölösleges árut a lehető legrövidebb időn belül vissza kell vinni. A hibás terméket is azonnal vissza kell vinni, amint észrevettük a hibát. (sza)

Fogyasztói alapjogok

1. Az interneten vásárolt árut 14 napon belül vissza lehet küldeni.

2. A hibás terméket az eladó köteles megjavíttatni vagy becserélni.

3. A szerződések nem tartalmazhatnak elfogadhatatlan feltételeket.

4. A terméket népszerűsítő reklámnak igaznak kell lennie, a fogyasztót nem szabad félrevezetni, becsapni.

5. Ha valamelyik külföldi kereskedővel problémák merülnek fel, az Európai Fogyasztóvédelmi Központ ingyen segít. Elérhetőség: Európske spotrebiteľské centrum, Mierová 19, 827 15 Bratislava 212, tel.: 02/4854 2019, e-mail: info@esc-sr.sk.

6. Ha meg vagyunk róla győződve, hogy a reklamáció jogos, meg kell próbálni megegyezni az eladóval. Ha nem sikerül, figyelmeztetni kell őt, hogy készen állunk védeni az érdekeinket.

7. Végső soron bírósághoz fordulhatunk – ha saját szakértői véleményt készíttetünk, jó esélyünk van a sikerre.

 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?