Fontos változás a területalapú támogatásoknál!

A Baross-pályázatokként emlegetett támogatási rendszerben mezőgazdasági termékek feldolgozásához, forgalmazásához, élelmiszeriparhoz kapcsolódó beruházáshoz lehetett pénzt igényelni (TASR-felvétel)

Idén a gazdák több változásra számíthatnak a területalapú támogatások feltételeiben. A legfontosabb, hogy már mindenkinek elektronikus úton kell benyújtania kérvényét. A jogi személyek már megszokták ezt a fajta kommunikációt, a magángazdák számára azonban, akik idáig természetes személyként kérvényezték (IČO-val vagy anélkül) a juttatást, kellemetlen meglepetés lehet ez a változás.

Aki eddig hagyományos papír űrlapon kérvényezte a területalapú támogatásokat az Agrárkifizető Ügynökségtől (PPA), annak idén át kell térnie az elektronikus ügyintézésre. A kérvények benyújtásának határideje május 15. (szankció nélkül). Eddig a napig be kell rajzolniuk a kérvényezett területeket, kitölteniük az általuk termesztett növények táblázatát, és a törvény által előírt módon le kell adniuk a kérvényüket. Aki nem elektronikusan intézkedik, annak a kérelmét a PPA nem fogadja el.

Szükséges eszközök

Minden egyes gazdának szüksége van olyan személyi igazolványra, amely hátoldalán mikrocsip található (mint a bankkártyákon), a személyin érvényes tanúsítványokkal ellátott elektronikus aláírásnak kell lennie, továbbá kell kártyaleolvasó, számítógép, helyes alkalmazások, valamint az igénylőnek a szlovák közigazgatási portálon elérhető aktív elektronikus fiókkal kell rendelkeznie. Kicsit hajmeresztőnek tűnhet első olvasásra, de nem lehetetlen ezeknek az elrendezése, bejátszása és aktiválása, csak egy kis „paraszti ész” kell hozzá, sok türelem, és a számítógép használatának ismerete.

Új személyi

Akik eddig még nem kérvényezték a támogatásokat elektronikus úton, első lépésként ellenőrizniük kell a személyi igazolványukat. Ha nem csippel ellátott, illetve az okmányt 2021. június 21. előtt adták ki, akkor sürgősen új személyit kell intézni. Ezt megtehetik bármelyik járási rendőrkapitányságon (vagy regionális okmányirodában). Ha nem akarnak sorban várni, elektronikus úton lehet konkrét időpontot foglalni. Mivel a határidő szűkös, ajánlatos az új személyit gyorsított eljárással intézni, így 2 munkanapon belül elkészül, viszont több mint 20 euróba kerül. Néha megesik, hogy nem kapnak értesítést a rendőrségről, hogy az új okmány átvehető, ezért tanácsos a belügyminisztérium honlapján nyomon követni.

A rendőrségen meg kell adni egy 6 számjegyű PIN-kódot, mellyel a postafiókjukba fognak bejelentkezni (nagyon fontos, hogy ezt az adatot megőrizzék, és a PIN-kód legyen könnyen megjegyezhető!).

A postafiók aktiválása

Az elektronikus postafiók aktiválásához a csippel ellátott személyin kívül szükség van helyes kártyaleolvasó berendezésre, BOK-ra (6 számjegyű PIN-kód, melyet a személyi kérvényezésénél vagy átvételénél választottak vagy adtak), illetve a slovensko.sk oldalról a számítógépre telepített alkalmazásokra.

Kártyaolvasót a rendőrségen kellene kapni az új személyi átvételekor. Ha mégsem adnának, elektronikus cikkeket forgalmazó szaküzletekben lehet venni, kb. 10 euróba kerül.

A BOK nagyon fontos szám. Ezzel kell minden egyes alkalommal bejelentkezni az e-postafiókba, és a saját kezűleg átvehető levelekhez is ezzel lehet hozzáférni. Továbbá, minden egyes dokumentum vagy beadvány aláírásánál a rendszer előbb a BOK-ot kéri, és csak utána az aláírási PIN-kódot. Ezért ezt a kódot nem szabad elveszíteni!

A kártyaolvasót közvetlenül a számítógépbe kell csatlakoztatni – ellenőrizzük, hogy helyesen be van-e kötve! Az egyes alapalkalmazásokat a slovensko.sk oldalán találjuk. A főoldal jobb felső sarkában, egy lila négyzetben található a „Na stiahnutie” (letöltendő fájlok) gomb, melyre kattintva átirányítanak minket arra az oldalra, ahol megtalálható a keresett alkalmazás, mely automatikusan megkeresi, milyen operációs rendszerben dolgozunk, és e szerint generálja a linket a fájlok letöltésére. Ha véletlenül az alkalmazások

telepítése közben valamelyiket nem sikerül helyesen betölteni, erre az alkalmazás figyelmeztet. Az említett oldalon még rá lehet kattintani a „Jednotlivé aplikácie” (egyes applikációk) gombra, ahol megtaláljuk az egyes alkalmazások telepítési linkjeit, ahonnan le tudjuk tölteni őket. Fontos, hogy figyelmesen olvassuk el a használati útmutatót – sokszor azért nem működik az alkalmazás, mert sokan elfelejtik engedélyezni a webböngésző programjukban az egyes letöltött alkalmazások ún. „böngészőbővítményét”.

Miután sikerült minden alkalmazást telepíteni, beléphetünk a postafiókunkba. Ehhez be kell helyezni a személyit a kártyaolvasóba úgy, hogy az fel tudja ismerni. Ha elsőre nem sikerül helyesen behelyezni, próbáljuk újra!

Ezután a slovensko.sk felületen a jobb felső sarokban meg kell keresnünk a „prihlásiť sa na portál” (bejelentkezés a portálra) gombot, erre kattintva jutunk a jelentkezési felületre. Itt a „Chcem sa prihlásiť pomocou elektronického občianského preukazu” (bejelentkezés e-személyi segítségével) gombra kell kattintani. A rendszer kéri a BOK-ot, melynek megadásával jelentkezünk be a fiókba. A rendszer újra a slovensko.sk főfelületére irányít vissza, ahol viszont már a jobb felső sarokban megjelenik a nevünk és alatta a „Schránka” (postaláda) gomb. Erre kattintva jutunk be a postafiókunkba. Még aktiválnunk kell a fiókot az állami szervekkel való elektronikus kommunikációra – ezt a jobb felső sarokban található „Aktivovať” (aktiválni) gombra klikkelve tehetjük meg. Be kell jelölni, hogy kérjük a postafiók aktiválását, majd az „Odoslať” (küldés) gombra kell klikkelni. Az aktiválás legkésőbb 24 órán belül megtörténik.

Minden elektronikus lesz

Attól a pillanattól fogva, hogy valaki aktiválja az elektronikus fiókját, minden további beadványát a közigazgatási szervekkel szemben (adóhivatal, munkaügyi hivatal, társadalombiztosító, bíróságok, kataszter, helyi önkormányzatok) már csak elektronikus formában fogadják el, és az egyes állami és közigazgatási szervek már csak elektronikusan kommunikálnak. Minden határidőhöz kötött dokumentum, levél, hatósági végzés, felhívás, bírság stb. csak ide fog érkezni, és függetlenül attól, hogy észrevesszük-e és átvesszük-e, a határidők futnak. Ezért nagyon fontos, hogy a postafiók beállításaiban állítsuk be az elektronikus posta továbbítását a magán postafiókunkba. Így nem kell minden nap bejelentkeznünk a slovensko.sk portálon lévő fiókunkba, és nem maradunk le semmi fontosról.

A „Nastavenia” (beállítások)gomb a bal alsó sarokban található. Itt a „Nastavenie oznámení” (értesítések beállítása) gombra kattintva megadhatjuk, a rendszer milyen e-mail-címre vagy telefonszámra küldjön értesítést az új üzenet fogadásáról. Sokkal hasznosabb funkció az üzenetek továbbítása. Ezt szintén a „Nastavenia” részlegben a „Nastavenia preposielania správ” (üzenettovábbítás beállítása) gombra való kattintással tudjuk beállítani. Itt csak e-mail-címet lehet megadni. Mindkét esetben lehetséges több e-mail-cím megadása, a rendszer minden bejegyzett e-mail-címre küld értesítést, valamint továbbítja az üzeneteket. A saját kézbe kézbesített levelekről csak értesítés érkezik, a tartalmukat addig nem tudjuk megtekinteni, amíg ezeket át nem vesszük a közigazgatási postafiókunkban a BOK és a személyi igazolvány segítségével.

Több személy

Egy postafiókot kezelhet több személy, és egy személynek lehet több fiókhoz is hozzáférése. Ez hasznos lehet akkor, ha a gazda nem dolgozik számítógéppel, viszont van valaki a családban, aki tud és akar segíteni neki. Ha a gazda bejelöli a másik személyt mint meghatalmazottat a saját postafiókja beállításaiban, ez a meghatalmazott személy később saját személyazonosságijával és a saját BOK-kódjával be tud jelentkezni a gazda fiókjába, valamint kezelni is tudja azt (beadványokat szerkeszthet stb.). Ez a másik személy felhatalmazható arra is, hogy a nevünkben okmányokat vegyen át, írjon alá vagy nyújtson be. A postafiók tulajdonosa szabja meg, ki mindenkinek és milyen mértékben ad hozzáférési lehetőséget a fiókjához. Ezt a meghatalmazást a későbbiekben vissza is lehet vonni teljes vagy részleges mértékben. A meghatalmazott személy (de ez vonatkozik mindenkire, aki ezen postafiókokat kezeli) a világ bármely pontjáról be tud jelentkezni a postafiókba, és a megadott meghatalmazás alapján tud eljárni.

Aláírási jog

Az aláíráshoz szükséges minősített tanúsítványt az eID applikáción keresztül lehet kikérni, melyet a számítógépünkbe telepítettünk a többi alkalmazással. A windows lista jobb alsó részében, meg kell keresni az eID applikációt, majd a „vydať certifikáty” (tanúsítványok kiállítása) gombra kattintva kell az alkalmazás utasításai szerint eljárni. Az aláírási PIN-kódot itt állítjuk be, ez lehet ugyanaz, mint a bejelentkezési PIN-kód (néha jobb is, ha csak 1 számmal dolgozunk a postafiókban).

Az utolsó lépés az aláírási jog ellenőrzése a személyazonosságin. Először be kell jelentkeznünk a postafiókunkba, majd a slovensko.sk oldalon megkeressük a „Všeobecná agenda” (általános ügyvitel) gombot. Itt ki kell választani a „Testovacia identita portálu” (a portál identitástesztje) lehetőséget. A kinyitott levél alsó részében van a „Podpísať” (aláírni) gomb, melyre kattintva elindul az aláírási tesztfolyamat, ami kizárólag arra szolgál, hogy rájöjjünk, helyesen van-e minden beállítva a számítógépünkben és a postafiókunkban, valamint hogy személyi igazolványunk rendelkezik-e a helyes aláírási bizonylatokkal.

Ha bármilyen problémával szembesülünk, a jobb alsó sarokban található telefonszámon elérhető egy „call centrum”, azaz ügyfélszolgálat, mely munkatársai szívesen segítséget nyújtanak, de csak szlovák nyelven. A slovensko.sk oldalon is találhatók segédanyagok minden egyes lépéshez, sőt videós útmutatókat is készítettek a fontosabb lépésekhez.

Ujlaky Jácint
falugazdász, a Szlovákiai Agrárkamara munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?