Aktuális nyugdíjérték és nyugdíjkorhatár

néni k

Az ősszel több olyan indítványt hagytak jóvá, melyek módosítják a nyugdíjrendszer első pillérét. A szülői bónusz bevezetése mellett változik az aktuális nyugdíjérték és a nyugdíjkorhatár is.

Amikor benyújtjuk a nyugdíjigényünket, a Szociális Biztosító a következő képlettel állapítja meg a járandóságunk összegét: POMBxODPxADH. A POMB az átlagos személyi bérpont (priemerný osobný mzdový bod), az ODP a teljes nyugdíjbiztosítási időszak (obdobie dôchodkového poistenia), az ADH az aktuális nyugdíjérték (aktuálna dôchodková hodnota). Idáig az utóbbi értéke az átlagbérek emelkedéséhez igazodott, az új szabályok szerint ezentúl ennek a növekedésnek csak a 95%-át veszik figyelembe. Az ADH ugyan jövőre is emelkedni fog, de kisebb mértékben, mintha nem módosították volna a szabályokat. Ugyanígy a nyugdíjak is az idei összegekhez képest magasabbak lesznek, de nem valorizálódnak olyan mértékben, mintha az ADH-t nem kurtították volna meg.

Megszűnik a nyugdíjkorhatárt rögzítő táblázat (mely két évig volt érvényben), és ezentúl a nyugdíjba vonulás időpontját a várható élettartam határozza meg. Továbbá fontos változás, hogy eltörlik a felső nyugdíjkorhatárt. A változás az 1967 után születettekre, vagyis azokra vonatkozik, akik 2030 után mennek majd nyugdíjba, és becslések szerint ez számukra egy-két hónappal magasabb nyugdíjkorhatárt jelent majd, mint amilyen a két évig érvényes táblázatban szerepelt. Ugyanakkor továbbra is érvényes, hogy a nők nyugdíjkorhatára minden egyes gyermek után 6 hónappal, legfeljebb azonban 18 hónappal csökken. Az 1966-ban vagy korábban születetteket nem érinti a változás, ők legkésőbb 64 évesen nyugdíjba vonulhatnak. Milan Krajniak munkaügyi miniszter szerint az ADH csökkentése és a nyugdíjkorhatárnak a várható élettartamhoz való kötése együtt azt eredményezi, hogy egy gyermektelen személynek nagyjából ugyanakkorra lesz a járandósága, mint az eddig érvényes szabályok szerint – csakhogy ezért a nyugdíjért hosszabb ideig kell majd dolgoznia. Krajniak elmondta: az ADH csökkentése uniós ajánlásra történt, és a kormány az intézkedést a szülői bónusz bevezetésével kompenzálja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?