Hasznos tanács

A gyerek kérdez – az ombudsman válaszol

Pozsony | Szlovákiában évente több száz fiatal fordul segítségért a gyerekombudsmanhoz. Általában írásban, az internet közvetítésével veszik fel a kapcsolatot az emberjogi biztos jogászaival.
B. Szentgáli Anikó

2019. június 21. 07:00

- TASR-felvétel

A legtöbb kérdés az iskolai problémákkal, az osztálytársakkal és a tanárokkal kialakult konfliktusokkal, az igazságtalannak vélt értékeléssel kapcsolatos. Az ombudsman jogászai készségesen válaszolnak a legtöbbször névtelenül megfogalmazott levelekre. Az alábbiakban két tini panaszát ismertetjük.

1. „Nyolcosztályos gimnáziumba járok, egy speciális osztályba. Át akarok lépni egy másik suliba, mert lehet, hogy a többieknek szuper az IQ-ja, mégsem tudnak viselkedni, és nekem meg úgysincs olyan szuper intelligenciám. Nem bírom az iramot, túl sokat várnak tőlem, nem tudok jól teljesíteni… Igyekszem, de a tananyag túlnyomó részét nem értem, és mindenki debilnek tart. Ráadásul még tornából is rosszul állok. Kövér vagyok, nincs erőm mozogni. Talán ha felmenthetnének a testnevelés alól… van erre lehetőség?” – írta a 12 éves Katalin.

Az ombudsman jogászai szerint van lehetőség átlépni másik iskolába: a kiszemelt, új iskola igazgatójához kell kérvényt benyújtani a következő tanév kezdetéig. Ha ugyanolyan típusú intézménybe, ugyanolyan szakra lép át valaki, és van hely az intézményben, nincs ok elutasítani a kérvényt. Nyolcosztályos gimnázium esetében leghamarabb az 5. évfolyam elején lehet átlépni, és különbözeti vizsgát kell tenni, de ettől el is tekinthetnek. Ami a testnevelés alóli felmentést illeti, orvosi diagnózis alapján erre van lehetőség. „Az iskolában mindenkinek jól kellene éreznie magát. Szorítok, hogy a problémád mihamarabb megoldódjon” – olvasható az ombudsman válaszában.

2. „Szeretném egy évre megszakítani a tanulmányaimat, mert az osztályban rettenetesen érzem magam. Középsuliba járok, és mindig kinevetnek, amitől már pszichikai problémáim vannak, már pszichiáterhez is járok. 18 éves vagyok. Hogyan intézzem el a dolgot, hogy a suliban senki se szerezzen tudomást a pszichiáterről?” – panaszolta a kassai származású Aneta.

Az ombudsman jogászai szerint a tanulmányok megszakításáról szóló kérvényt az iskola igazgatójához kell eljuttatni. Ez esetben egészségügyi okokra lehet hivatkozni, és az ezt alátámasztó szakvéleményt vagy igazolást is mellékelni kell a kérvényhez. „A dolgot jó lenne előre megbeszélni a pszichiátereddel vagy a kezelőorvosoddal” – tanácsolja az ombudsman. Mivel Aneta már elmúlt 18 éves, a tanulmányok megszakítása esetén megszűnik az egészségbiztosítása, és ez esetben vagy önkéntes biztosított lesz, vagy regisztráltathatja magát a munkaügyi hivatalban, és ismét az állam fizeti majd helyette a biztosítási díjat. A tanulmányokat legfeljebb 3 évre lehet megszakítani, és ez alatt az idő alatt leállítják a családi pótlék folyósítását is a szülőknek, ráadásul az adóbónuszt sem vehetik igénybe. „A tanulmányok megszakításán kívül esetedben szóba jöhet még egy megoldás. Egészségügyi okokból kérhetsz egyéni tantervet, és ez alapján képezheted magad” – olvasható a jogászok válaszában. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Krakkói álom: hosszabbítás után továbbjutott a DAC az EL-ben!

Csapdák a last minute utazásokban, avagy hogyan válasszunk jó nyaralást

Felújítják az érsekújvári szociális szállást

Végeláthatatlan kocsisorok a hídlezárás miatt

Száz éve született Szíjjártó Jenő karnagy

Különleges képet készítettek Čaputováról Gombaszögön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?