Győr

Végül megvan a gázkereskedő, de hárommilliárddal többet fizet Győr

Győr | A győri közgyűlés péntek reggel egyhangú döntést hozott: a Győr-Szol szerződést köthet egy egyelőre nem nevesített gázkereskedővel, tehát nem adja át a hőszolgáltatás feladatát az államnak. Az új szerződés három milliárd forinttal már most magasabb, mint az előző volt, de a jelenlegi gázárak mellett sok lehetőség nincs az ajánlatok között válogatni.
author
Sudár Ágnes

2022. január 7. 09:00

rendkívüli közgyűlés
Rendkívüli közgyűlés. Fotó: Sudár Ágnes 

Kiderült, miért reggel hétre hívta össze a polgármester a rendkívüli közgyűlést: az állami gázhatóságnak nyolcig kellett választ adni, hogy Győr a január 8., reggel hat órakor lejáró határidőig talál-e gázkereskedőt, akitől a földgázt a távhőszolgáltatáshoz (is) meg tudja venni. Az előzmények ismertek lehetnek, hisz többször írtunk róla, tegnap is: a korábbi gázkereskedő december 1-jei hatállyal felmondta a szerződést Győr-Szollal, a városi cégnek pedig először egy hete volt új partnert találni, majd kapott még két hét haladékot, ami szombaton reggel hatkor jár le.  

A rendkívüli közgyűlésen Prédl Antal, a Győr-Szol elnök-vezérigazgatója foglalta össze a történéseket, ebből kiderült, hogy az első határidőig mindössze egy ajánlat érkezett, ami – szavait idézve – értékelhetetlen volt. (Erről is beszámoltunk korábban: az a kereskedő olyan ajánlatot tett le az asztalra, amely a most felmondott szerződésnél hét és fél milliárddal magasabb összegről szólt.) Az állami stratégiai gáztartalékból a város kapott gázt, így ezt a helyzetet az emberek a saját bőrükön nem érezték meg, de beszédtéma volt a városban.  

Prédl Antal. Fotó: Sudár Ágnes 

A január 8-ig kitolt, második határidő újabb esélyt adott, a Győr-Szol ismét felhívást tett közzé a piacon, s ezúttal három ajánlat érkezett. Ebből kettő volt értékelhető, s a jelentkezők lényegesen kedvezőbb ajánlatokat tettek le az asztalra. Mindegyik esetében nagyjából három milliárd forinttal magasabb éves összeggel kell kalkulálni, de az egyik ajánlattevő eltekintett a pénzügyi biztosítéktól is, ami fontos tény volt. Persze ő is biztosra ment: előre fizetést kér, tíz napos periódusokban. (A gázár most kiszámíthatatlan a világban, nyilván ezért ragaszkodik ehhez a kitételhez.)  

A lényeg tehát az, hogy három milliárd forint pluszkiadással biztosan számolnia kell a városi cégnek, illetve a városnak, amely – a képviselői kérdésekből és az azokra adott válaszból kiderült – pályázni fog arra a 35 milliárdos keretre, amelyet a kormány épp a gázár-pluszköltségek kompenzálására írt ki az önkormányzatok számára. Az ünnepi időszakban született még egy kormányrendelet, amely megakadályozza, hogy egy gázkereskedő egyoldalúan felmondhassa a szerződést, de ez – ahogy mondani szokás – halottnak a csók Győr esetében, hisz a dolog már december 1-jén megtörtént.  

Biztos, hogy kára származik ebből a helyzetből Győrnek, s az is biztos, hogy már kölcsönösen fizetésre szólítják fel egymást a felek – mármint a volt kereskedő és a Győr-Szol. Készítik elő az anyagot egy beharangozott peres eljárásra:  ez is kérdésre válaszolva hangzott el. S azért sem egyszerű a helyzet, mert a Győr-Szol áramot is termel azzal a földgázzal, amelyet eddig vásárolt, s az áramot „ő” értékesíti tovább. Pontosabban csak értékesítené, de ahhoz nagyobb mennyiségű földgázra lenne szükség, mint amelyről a mostani megállapodás szól. Kisebb eltérések lehetnek még, s az időjárás is befolyásolja majd, hogy mennyit kell a keretből a távhőszolgáltatásra felhasználni, de arról már a polgármester is beszélt korábban, hogy a Győr-Szolt az áramszolgáltatás miatt is feszítik a partnerek.  

A helyzet mindenesetre most megoldódni látszik, mert van kereskedő – ezt a Győr-Szol mostanra le is jelentette a hatóságnak. A kompenzációval remélhetőleg enyhíteni lehet a kárt, fűtés ugyanakkor minden távhővel ellátott lakásban lesz.  

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Peter Visolajský

Eddig több mint 1900 orvos jelezte, hogy beadja felmondását

Klein Otokár

„Elsősorban a bizalom volt a fontos, amit kiharcoltunk és meg is kaptunk a lakosoktól”

s

A cukorért is lényegesen többet fizethetünk

Vlagyimir Putyin

Oroszország már holnap bejelenti az elfoglalt ukrajnai területek annektálását

forint k

Ilyen még nem volt: 422 forint felett az euró

gulyás gergely

Gulyás: Nem akarjuk, hogy Szlovákia csődbe menjen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.