A munkáltató tehet arról, ha előírt oltásnak mellékhatása van?

oltás

Vajon felelős-e a munkáltató azért, ha az oltásra kötelezett dolgozó rosszul lesz a mellékhatástól – ezt a kérdést taglalja most a Piac & Profit magazin a Niveus Consulting Group elemzése alapján. 

Felelőssé tehető-e a munkáltató azért, ha kötelezővé tette az oltást és az egy munkavállalónál mellékhatást okoz. Ezt a kérdést szerintük sem kormányrendelet, sem a Munka Törvénykönyve nem rendezi. 

Általánosságban az olyan kárt meg kell téríteni a munkáltatónak, amit a munkaviszonnyal összefüggésben okoztak, kivéve, ha e mögött rendkívüli, előre nem látható és a munkáltató ellenőrzési körén kívüli körülmény okozta, vagy maga a munkavállaló ért a hibás. Ezt hosszan elemezték a bíróságok, és lényegében minden lehetséges ponton a munkavállaló javára értelmezik a szabályt – állapítja meg a Niveus Consulting Group. 

Fischer Ádámot, a Niveus Consulting Group jogi partnerét idézi a magazin, aki szerint azt, hogy a kár a munkaviszonnyal összefüggésben bekövetkező kárnak minősül-e, a munkavállalónak kell bizonyítania, viszont ebben sem a Munka Törvénykönyve, sem a bírósági gyakorlat segít. A kötelező oltás elrendeléséről szóló rendelet viszont „mindössze” arra hatalmazza fel a munkáltatókat, hogy a munkavégzés feltételeként írják elő az oltást. Az oltást nem a munkáltató adja be, azt még csak nem is a munkahelyen, munkaidőben fogja a munkavállaló felvenni. Kérdés, hogy ilyen esetben hogyan döntenének a bíróságok, hiszen az oltás mégsem teljesen független a munkaviszonytól, ha egyszer a munkavégzés előfeltétele. 

A kormányrendelet sajnos nem rendezte el a felelősség kérdését, évek múlva leszünk okosabbak, ha kialakul a bírói gyakorlat.. 

„Álláspontunk szerint addig is megteheti a munkáltató, ha egyszer az oltás kötelezővé tétele mellett döntött, hogy előzetesen értékeli az ezzel kapcsolatos kockázatokat, adott esetben nem minden munkakör vonatkozásában rendeli el a kötelező oltást. Ezen kívül fontosnak tartjuk, hogy megfelelő tájékoztatást adjon a munkáltató a munkavállalóknak azzal kapcsolatban, hogy hogyan és milyen módon vegyék fel az oltást, konzultáljanak előtte a háziorvossal és mindenképpen csak olyan oltást vegyenek fel, amely számukra a háziorvos vagy más orvosok által javasolt.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?